Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-09-2018, 18:19   #1
Dariusz_B
ford::advanced

Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Parametr OBD - CylBal

Panowie, próbuję ustalić w swoim samochodzie przyczynę zwiększonego zapotrzebowania na paliwo oraz przyrastania poziomu oleju (paliwo w oleju). Stąd zaopatrzyłem się w interfejs diagnostyczny i za pomocą Forscana próbuję ocenić stan silnika. Jako, że robię to pierwszy raz to próbuję rozkminić kilka kwestii teoretycznych, żeby zrozumieć wyniki które Forscan mi pokazuje.

Temat dotyczy głównie parametru CylBal_X (gdzie, X to numer cylindra), który definiowany jest jako Cylinder Contribution/Balance, czyli jak bardzo dany cylinder kontrybuuje w wydatku mocy. Według tej strony: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] komputer mierzy prędkość obrotową wału korbowego po każdym suwie pracy co jest wyznacznikiem skuteczności poszczególnych cylindrów. CylBal jest parametrem bez jednostki, czyli wynikiem porównywania wydatku danego cylindra do jakiejś wartości odniesienie. Tylko jak jest ta wartość odniesienia obliczana? I czemu należy sprawdzać ją przy akurat 2000 obr/minutę na biegu jałowym?

Druga kwestia to porównanie zmierzonych wartości do korekcji wstryskiwacza. Niestety w moim aucie nie można odczytać F_INJ_X. Ten parametr przynajmniej mówi ile rzeczywistego paliwa jest dodawane/odejmowane w każdym skoku - czyli wartość rzeczywista, która pozwala ocenić (częściowo, bo to jeden z kilku testów) stan wtryskiwacza na danym cylindrze. Co mówi nam zatem wartość CylBal_X w kontekście szukania usterek w naszych silnikach?

Zmierzone wartości u mnie na postoju i bez gazowania na zdjęciu.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Korekcja wtrysków.jpg (20.0 KB, 498 wyświetleń)

Dariusz_B jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2018, 08:21   #2
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Parametr OBD - CylBal

Dpf masz? Brzmi jak książkowy przykład uszkodzonego dpfa.
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2018, 11:45   #3
civicplff
ford::average

Model: focus mk2 kombi
Silnik: 1.6 ti sida benzyna
Rocznik: 2009

Albo wtryskiwacze leja te objawy wskazują na dwie opcje albo e u nie może wypalić dpfa i leje paliwo które przelatuje przez pierścienie do oleju albo wtryskiwacz stracił swoją szczelność i zaczyn lać paliwo przy dużo niższym ciśnieniu i przelatuje to miski olejowej.

Sprawdź kiedy był wypalany DPF i w jakim stopniu jest zatkany powinno dać się to podejrzeć komputerem. No i jaka jest różnica ciśnień w DPF bo mogl sie czujnik rozwalić i odpala wypalanie. Jeśli tu jest ok to wtryski do regeneracji lub zakupić inne sprawne.
civicplff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2018, 14:56   #4
Dariusz_B

Widzę że mam do czynienia z doświadczonymi kolegami. Wprawdzie temat miał być głównie o aspektach teoretycznych parametru CylBal, ale możemy podejść do niego dwutorowo. Każdego kto ma wiedzę jaki jest sens wartości podawanych tam przez OBD zachęcam do wypowiedzi.

Co do wnioskowania o przyczynach... W momencie zaczynania wątka byłem już po regeneracji DPF. Zrobiłem to bez większej analizy, przyznaję, bo wcześniej czytałem i w serwisie powiedziano mi, że to są typowe objawy uszkodzonego DPF. Podobno zeszło z niego 300g sadzy, komputer ustawiony, ale zdaje się, że problem pozostał. Dodatkowo doszło zwiększone zużycie paliwa. Dlatego teraz chcę zdiagnozować problem przed decyzją o naprawie. Stąd analiza za pomocą Forscana.

Żeby zdiagnozować wtryski trzeba wykonać kilka testów: badanie korekcji, próbę przelewową, test piątego wtryskiwacza, pomiar kompresji, itd. Oczywiście finalny na stole pobierczym, ale im więcej się da bez wyciągania, tym lepiej. Zacząłem od CylBal bo mój PCM nie pokazuje korekcji. Co wg. Was powinienem jeszcze w tej sytuacji pomierzyć?

Ostatnio edytowane przez Dariusz_B ; 01-10-2018 o 22:35
Stary 01-10-2018, 16:01   #5
civicplff

Test na zimno na przelew warto zrobić odłączajac tylko powrót z wtrysków i podpinasz menzurki, rurki (różne nazwy podają). Taki test nie jest drogi co więcej można dość tanio nabyć zestaw do testow.
Z tego są dużo bardziej miarodajne wyniki niż z obd (wielokrotnie sprawdzane).

Ja bym jeszcze poszukał (powinno to być w forscanie) czas lub ilość kilometrów od ostatniego automatycznego wypalania oraz ilość sadzy w DPF i stan zatkania filtra. Zapisać te dane na kartce i zobaczyć za 200km później po 500km i po 1000km. Czy nie odpala wypalania za często bez potrzeby. Czasem nie udaje się za pierwszym razem zresetować dpfu w module.
Stary 01-10-2018, 18:44   #6
Dariusz_B

Albo ja mam ubogiego forscana, albo mój samochód pozwala mi na niewielkie sprawdzenia. Jedyne PID-y które mają coś wspólnego dpf-em to DP_DPF (kPa), oraz DPFEGR (Volt). Podczas ponownej próby na postoju, zimnym silniku i obrotach 2000 obr/min:
DP_DPF = 1.7 kPa
DPFEGR = 1.85 V

Na biegu jałowym (850 obr/min):
DP_DPF = 0.7 kPa
DPFEGR = 1.46 V
Stary 01-10-2018, 18:47   #7
civicplff

Forscana nie znam tak dobrze szczególnie od strony diesla w pracy mam autocom i niedawno sprawdzałem właśnie DPF w mondeo i był tam podgląd na te dane.
Stary 01-10-2018, 18:53   #8
zbinek512

Model: ford focus
Silnik: 2.0 tdci 163km
Rocznik: 2013

Na tym sterowniku w forscanie jeśli chodzi o dpf jest tylko ciśnienie różnicowe i temperatura spalin. Nic więcej się nie zobaczy.
zbinek512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-10-2018, 19:34   #9
Dariusz_B

Jakiego softu zatem potrzebuję, żeby zrobić porządną diagnostykę?
Stary 01-10-2018, 22:25   #10
zbinek512

Model: ford focus
Silnik: 2.0 tdci 163km
Rocznik: 2013

Jesteś z Krakowa, to podjedź do Grześka (heko) to ogarnie ci temat dpfa.
zbinek512 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania