![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Lukasz
Model: Ford Focus ST MK3
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2018
|
Nie znalazłem nic na ten temat więc postanowiłem zapytać.
Podczas rozruchu zimnego silnika w chłodne dni czasem zdarza się, że pojawia się stuk z okolic silnika, czasem też mam wrażenie, że silnikiem podczas rozruchu szarpnie mocniej niż powinno. Pomyślałem, że to może układ wydechowy o coś uderza, ale nie, sprawdziłem dokładnie, trzyma się jak należy i nawet przy mocnym szarpaniu o nic nie uderza. Druga myśl to poduszki sinika ale poza tym hałasem występującym wyłącznie podczas zimnego rozruchu wszystko jest w 100% ok, biegi wskakują idealnie, nie ma absolutnie żadnych drań ani na kierownicy ani na nadwoziu. Po nawet krótkiej jeździe ten efekt przy kolejnych rozruchach już nie występuje, a podczas gaszenia silnika także nic podobnego nie ma miejsca (gaśnie gładko bez wyraźnych szarpnięć). Będę wdzięczy jeśli powiecie jak to wygląda u was. Za wszelkie sugestie gdzie szukać problemu z góry dziękuję. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Lukasz
Model: Ford Focus ST MK3
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2018
|
Wygląda na to, że udało mi się zdiagnozować problem, wszytko wskazuje na to, że winien jest opisywany już na forum luz osiowy półosi.
Przy zimnym rozruchu półosie potrafią czasem stuknąć, co wewnątrz samochodu brzmi jak głuchy stuk gdzieś z okolic tunelu środkowego. |
|
|
|