![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Pawel
Model: Smax
Silnik: 2.5
Rocznik: 2007
|
Witam
Problem dotyczy wyboru przeze mnie wersji silnikowej Smaxa.. Nadszedł czas na kupno Forda,jak to przy kupnie zaczynają się wszelkie zapytania,rozważania,dlatego przychodzę do Was z pomocą Duży rodzinny samochód,wybór oczywisty.. ale co do silnika juz nie.. rocznie robie koło 10 tys km.. codziennie Zona wiezie dzieci do przedszkola i wraca szybko do pracy na ustaloną godzinę.. później odbiór dzieci i krecenie się po mieście,zakupy itp.. ogólnie krecenie się wokół komina,sporadycznie wypad gdzieś poza miasto.. Co do moich kryteriów mało realnych to 2,5 benzyna w gazie i 7 osobowy.. Lecz ostatnio zwróciłem uwagę na 2.0 benzyna 240 km co też jest fajnym rozwiązaniem.. generalnie skrzynia manualna,automat odpada,chyba że macie jakieś argumenty "za" Rozważałem też Diesla 163 KM.. ale chyba to byłoby zabójstwo dla silnika tak krótkie dystanse Czy mogę prosić Was o opinię na ten temat ? Wszelkie za i przeciw będą miłe widziane Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Adam
Model: Fiesta mk7
Silnik: 1,4 ON
Rocznik: 2009
|
Według mnie to zawsze kwestia gustu i indywidualnych upodobań. Ja mam diesla w mieście i kręcę się wokół komina i nie zauważyłem nigdy problemów z "zabójstwem". To trochę takie powielanie starych powiedzeń, bo przypominam że nie jeździmy klekoczącym golfem 1 w dieslu. Ale to tak jak pisałem wcześniej wszystko kwestia gustu. Bo z takim podejściem to w mieście same benzyny by jeździły chyba. A wśród moich znajomych 80% ma diesla i kręci się tylko po mieście. Radzę też spojrzeć na kilometry bo może się okazać że do przedszkola i do pracy to wychodzi 15 km. A skrzynia automat u mnie tylko i wyłącznie. Oczywiście znowu można mówić że jak się zespuje to..... , to naprawie i będę dalej jeździł, bo to jest samochod i poprzez używanie go wszystko może się popsuć.
Tak, wiem że mam Kuge, ale s- maxem jeździłem starszym i najnowszym oba w dieslu i oba w manualu. Ostatnio edytowane przez KugAR ; 10-06-2021 o 13:32 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
FCP member
![]() Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015
|
Kolego Nipek, ja również kręcę się w koło "komina" i zdecydowanie polecam automat do takiej jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Też miałem rozterki czy brać PS, ale teraz nie zamieniłbym na manuala - następne auto też będzie z automatem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak kolega KugAR pisze, też mam sporo znajomych którzy "dezlem" jeżdżą po parę kilometrów i nie narzekają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Silnik 2.0 w zupełności mi wystarczy, a moje średnie spalanie wynosi 12,5 - większość miasto, sporadycznie trasa. Pozdro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
-=> S-Max - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- -=> Octavia - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- -=> Journey - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- Był: Focus, Galaxy, Mondeo. Jest: S-Max, Octavia i Journey ![]()
|
|
|
|