![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus mk1
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
Witam. Kupiłem miesiąc temu focusa, jestem bardzo zadowolony ale do rzeczy.
Nie działała klimatyzacja, parę dni temu po serwisie klimatyzacji ( jest czynnik itd) dalej niestety nie działa. Po wciśnięciu A/C nie zmienia się nic, sprężarka się nie włącza. Od czego zacząć? Na obecną chwilę na mechanika/elektryka nie mam funduszy. Myślałem spróbować wpiąć na krótko zasilanie do sprężarki i zobaczyć czy ruszy ale nawet nie wiem gdzie szukać wtyczki. Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: VW Arteon Elegance
Silnik: 2.0TDi 200PS DSG
Rocznik: 2021
|
Rozumiem że serwis klimatyzacji przeprowadził odpowiedni zakład?
I jak trzeba sprawdzono szczelność przed napełnieniem? A klima działała po wyjeździe od nich? Jeśli była nabijana kilka dni temu, to wal do nich, niech sprawdzają co jest nie tak i co ewentualnie spaprali. Ciekawe czy czasem nie kasowali Cię za nabijanie dziurawej klimy, licząc na dalszy zarobek...
Były: Xsara II 2.0HDi 90PS 2000 Focus II 1.6TDCi 109PS 2007 Focus III 1.6TDCi 116PS 2012 Mondeo V 2.0TDCi 180PS 2016 Edge 2.0biTDCi 209PS 2018 Jest: 1. Arteon 2.0TDi 200PS DSG 2021 2. 207CC 1.6THP 156PS 2012. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Klimatyzacja była serwisowana w AD Serwis na Makuszyńskiego w Krakowie.
Sprawdzali pod względem szczelności i jest szczelne. Klima nie działała od początku gdy kupiłem samochód. Przed przyjazdem do nich, ani po wyjeździe nie działa wiec to raczej nie ich winaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Raczej uczciwy zakład bo nawet wydruk dostałem ile czynnika odessali ile weszło. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: luk
Model: polonez caro plus1,6gli
Silnik: 1,6
Rocznik: 97
|
zacznij od sprawdzenie bezpiecznika jezeli jest dobry to nastepnie sprawdz przekaznik,jesli to nie pomoze to moze jest cos innego instrukcje co do twojego focusa masz na stronie ford polska
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Bezpieczniki są ok, a gdy naciskam przycisk A/C przekaźnik w komorze silnika( w skrzynce z bezpiecznikami) robi "pyk". Więc chyba to jest sprawne. Nie mogę w instrukcji nic innego pomocnego znaleźć. Chyba zostaje mi tylko elektryk. A gdzie jest wtyczka do sprężarki żeby ją spróbować na krótko odpalić?
Edit: Umówiłem sie w Krakowie ul. Nałkowskiego 29 w ElCar żeby to zrobili i orientacyjny koszt to do 300zł. Szukać jakiegoś innego serwisu czy to dobra cena? Ew. Możecie polecić jakieś serwisy gdzie robią z klimatyzacja w Krakowie? Ostatnio edytowane przez robol2010 ; 25-04-2013 o 13:02 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-10-2012
Model: FOCUS
Silnik: 1.6
|
Powiedzieli ile wezmą nie widząc auta i nie znając usterki???
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Przyjechałem tam i mechanik powiedział że może tylko gdzieś nie ma styku a może cewka, sprzęgło klimatyzacji.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-05-2008
Model: Focus mkI
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001
|
Jest jeszcze możliwość, że padł rezystor dmuchawy. Znajduje się on za schowkiem pasażera jak potrzebujesz dokładnie się dowiedzieć jak się do niego dobra opcja "szukaj", bo ja u siebie w focusie nie dobierałem się do niego więc nie pomogę. W sumie to najtańsza i najłatwiejsza opcja do sprawdzenia.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::average
Model: Mondeo mk 4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Witam wszystkich
Jest to mój pierwszy post na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość. A działają ci wiatraki po wciśnięciu A/C . Ja miałem podobny problem Wł a/c wiatraki ok a sprężarka nic. Zdemontowałem intercooler dopiero wtedy można wypiąć wtyczkę od sprężarki chyba , że masz kanał to od spodu no i okazało się że kabelek przy wtyczce się urwał zalutowałem go i gra . Bump: |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Dmuchawa ( ogrzewanie i regulacja) działa w 100%. Ale jak się już tam dostanę to jak sprawdzić czy jest on uszkodzony?
Po wciśnięciu A/C wentylatory działają na 1/2/3/4. Niektórzy na forum piszą żeby "ruszyć" koło sprężarki kijem czy czymś i zobaczyć czy odpali. Do tego trzeba ściągać jakieś osłony? |
|
|
|
![]() |
|
|
|