![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-11-2020
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 163km
Rocznik: 2013
|
![]()
Witam.
Przeszukałem fora lecz nigdzie nie widzę rozwiązania swojego problemu. Otóż mam problem z nawigacją w swoim mondeo mk4, 2013r. Jest to wersja titanium s, z nawigacją najprawdopodobniej NX SD. Problem polega na tym, że całkiem niespodziewanie cała nawigacja zaczęła się wyłączać/resetować. Po odpaleniu auta radio się załącza aby po chwili wyłączył się ekran (radio gra jeszcze chwilę) a następnie resetuje się i gra od nowa. Po takim resecie radio znów gra chwilę a następnie wyłącza się całkowicie. Po chwili można włączyć całą navi przyciskiem lecz historia się powtarza. Natknąłem na problem z mapami ponieważ po wejściu w "ukryte" menu mamy możliwość sprawdzenia wersji oprogramowania i map zainstalowanych w aucie. U mnie w polu "NAV_VER_SW:" Wyświetla się "unknown" a powinna być wersja mapy. Wyciągnięcie karty SD z mapami nie pomaga tak jak wyjęcie płyty w wersji CD. Wyświetla się wtedy komunikat w stylu "Proszę włożyć oryginalny nośnik danych" i radio cały czas się resetuje. Proszę o pomysły na rozwiązanie tego problemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
![]()
To raczej nie ma nic wspólnego z kartą, ani z płytą CD. Najpewniej pada nx albo convers - zimne luty.
Sprawdzałeś czy nie ma jakichś błędów dotyczących komunikacji can? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Zimne luty bym ogarnął, tylko gdzie najpierw szukać żeby całego auta nie rozbebeszać?
Za pomocą mojego starego elma i forscan na telefonie jestem w stanie odczytać coś z szyny HSCAN, czy o to chodzi? Błędów żadnych. O który moduł dokładnie chodzi to będę wiedział czy kupować już porządny kabel do diagnostyki mojego forda czy narazie wystarczy ten na bluetooth? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
|
![]()
miałem w swoim non stop się restartował MCA SD okazało się ,że winą był moduł BT jest nad schowkiem . Może u Ciebie jest podobnie ?
![]() |
#5 |
|
![]()
Odłączyłem dużą wtyczkę od modułu BT. Niestety bez zmian.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
|
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#7 | |
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
![]()
Jak odłączysz wtyczkę od licznika to radio dalej będzie się resetowało ?
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Jeszcze nie wiem, ale mam w planach to sprawdzić. Najpierw ogarnąć dlaczego ten soft od navi się "popsuł", a jak nic nie wymyślę w tej kwestii to wyjąć radio, odłączać opcjonalne wtyczki po kolei i sprawdzać czy radio działa. Jeżeli coś robi zwarcie to po odłączeniu powinno być ok.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]()
Wyjmiesz licznik to nic po MM-CAN nie będzie nadawać do radia, jest szansa ze tak szybciej zdiagnozukesz usterkę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|