![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Focus MK3
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2015
|
Witam, moje autko to Focus 1.5EB 2015 mam go nieco ponad tydzień generalnie jestem zadowolony ale jak zwykle muszą być jakieś ale, chociaż sądzę że kupując nowe auto w salonie za niemałe pieniądze "ale" żadnego nie powinno być. Do rzeczy, a dokładnie dwie rzeczy.
1. Z reguły nie odpalam silnika stojąc obok auta i nie jeździłem jeszcze z opuszczonymi szybami tak żeby słyszeć silnik, ale jak "chwaliłem" się nową foką koledze to otworzyłem klapę i zapaliłem silnik no i uszom moim dobiegł przedziwny metaliczny dźwięk nie wiem skąd wydobywający się, po chwili na szczęście ustał. Ale przed chwilą dosłownie tak sobie czytając opinie o 1.5EB natrafiłem na jakieś zagraniczne forum w którym przypadek ten jest opisywany !! Jak również opisana jest walka obywatela z serwisem forda on opisywał ten dźwięk jako "rattle" i ponoć to turbina tak hałasuje. Szybko zatem zbiegłem do garażu odpaliłem autko i u mnie jest tak samo !! qwa !! Szczególnie jak przygazuje i silnik schodzi z obrotów to normalnie jakby ktoś śrutu do wydechu nasypał ! co to ma być??. W trasie tego nie słychać w aucie ale na zewnątrz dramat ! Starałem się nagrać ten dźwięk ale słabo go słychać. Tutaj moje pytanie czy posiadacze 1.5EB mogą sprawdzić jak to u nich wygląda, i co ja mam z tym począć ??? 2. Druga niemiła niespodzianka to krzywa kierownica !, po mieście jeżdżąc cieżko to wyczuć ale na autostradzie już dokucza, prostuje kierownice auto jedzie w prawo ! Odchylenie co prawda jest nie wielkie ze 2 - 3 stopnie ale wydaje mi się że tak nie powinno być w nowym samochodzie ? Byłem z tym w serwisie to stwierdzili że narazie nic niemogą zrobić bo auto jest nowe i nie mają jakiś tam danych do kalibracji geometrii. Co wy na to ? Chyba nie jest to normalne. Nie ukrywam że czuję się trochę rozczarowany może ktoś z forumowiczów doradzi co z tym fantem robić ? Bo ani krzywa kierownica ani te dźwięki zdecydowanie mi nie pasują. przykładowy film mondeo ma tak samo [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez azitoshi ; 24-07-2015 o 19:58 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-10-2014
Model: Focus III
Silnik: 1.0 ecoboost 125KM
Rocznik: 2014
|
Witam.
Co do dźwięku silnika (mam co prawda 1.0@125) ale z tego co opisujesz to może jest to dźwięk zaworu upustu powietrza z turbosprężarki (czegoś w stylu blow off)? Co do kierownicy -ja bym to zgłosił do serwisu jako "auto ściąga mi na jedną stronę"-nie jest to normalne -mam Focusa 2014r (przed lift) i jak jadę prosto to kierownica też jest prosto. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dziwi mnie trochę że żaden użytkownik 1.5 EB się tutaj nie wypowie ? Chyba że w Polsce tak mało się ich sprzedało ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 B+G
Rocznik: 1999
|
Ja bym się jednak nie dziwił - samochód świeżo po liftingu z nową jednostką, której wcześniej nie było, mało kto ją ma. Prędzej znajdziesz użytkowników 1,6 EB
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zablokowany
Imię: janek
Model: mondeo
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2008 136km
|
masz gwarancje męcz serwis !!!
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011
|
Co do punktu nr. 1 i nagrania - to nie jest żaden metaliczny dźwięk, pozatym na YouTube masz już pierwszym w komentarzu masz odpowiedź. Podobnie wygląda sprawa zimnego rozruchu 1.6EB - kilka sekund od odpalenia silnika jest słychać klekot - absolutnie normalne w przypadku wszystkich silników z bezpośrenim wtryskiem benzyny. Co do punktu nr. 2 - krzywa kierownica zdarza się, pamiętam, że do firmy nam przyjechała połowa Passatów B6 z tą "usterką". Trzeba wyregulować, nic więcej.
PS: kupiłeś Focusa za "gorsze". Za "nie małe" pieniądze kupuje się Benleya za 1.5 bańki. Pierwszy problem nie jest problemem a drugi jest do poprawienia w 30 minut... Pomarudź u dealera i ciesz się samochodzikiem. Ostatnio edytowane przez Atlis ; 26-07-2015 o 18:18 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Grosze? No cóż żalezy kto jak gruby ma portfel dla mnie to bardzo duża kwota. Z tego co się zorientowałem to większość posiadaczy 1.5 się na ten dźwięk skarży, bo zdrowo to nie brzmi u mnie nawet na ciepłym silniku przy schodzeniu z obrotów grzechocze jakbym jakimś wrakiem jechał a nie nowym autem, jeśli to ma być normalne to gratuluję inzynierom forda.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
dla Atlisa to są grosze, druga rzecz, wg niego powinieneś pewnie siedzieć cicho i za rok kupić nowy samochód
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Pojadę w przyszłym tygodniu z kierownicą do serwisu to zgłoszę również te dziwne dźwięki mimo że, na zagranicznych forach wyczytałem że nikt nic nie wskórał w tym temacie u Forda, który twierdzi że tak ma być.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 05-12-2013
Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150 KM
Rocznik: 2014
|
Skoro wszystkie te jednostki tak maja to czemu tak to przezywasz? Sam mówisz że w kabinie tego nie słychać.. Nie widziałem też żeby ktoś się skarżył na ten dzwiek na forum.
PS. skoro masz taki czuly sluch to byłeś na jeździe próbnej czy kupiles w ciemno? |
|
|
|
![]() |
|
|
|