Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-07-2021, 08:53   #1
Cynerion
ford::average

Imię: Dawid
Model: brak
Silnik: brak
Rocznik: brak
Domyślnie Szarpnięcie przy zmianie biegu 1 --> 2

WItam,

Auto: Mondeo mk4 1.6 EB.
Zauważyłem w aucie taki mankanent.

Ruszam jest ok, na jedynce rozpęczam się do tych ok 3 tyś obr. I w momencie odpuszczenia gazu z jednoczesnym wciśnięciem sprzęgła autem szarpnie. To szarpnięcie jest takie jakby zahamowaniem silnikiem. Nie wiem jeszcze czy to od puszczenia gazu czy wciśnięcia sprzęgła bo robię te rzeczy synchronicznie. Występuje to wyłacznie w przejściu z 1 na 2 bieg.
Jeżeli delikatnie operuję pedałami lub najpierw puszczę gaz a potem wcisnę sprzęgła to póki co nie zauważyłem tego szarpnięcia. Ale najbardziej jest to upierdliwe jak chcę dynamiczniej przyspieszyć, lub ruszam spod świateł.

Sam nie wiem czy to jest zła technika jazdy?
Czy może jednak dopatrywać się jakiejś usterki ?
Będę za 3 tygodnie oddawał auto na reklamację na naprawę centralki to dobrze żeby i to ogarnęli.
Dodam jeszcze, że żadnych dźwięków ani drgań nie ma. Ruszanie z miejsca jest zupełnie prawidłowe.

Jeszcze zauważyłem rzecz mianowicie właśnie na tej jedynce jak wcisnę sprzęgło to obroty nie spadają natychmiast tylko z takim 0,5sekundowym opóźnieniem. Nie wiem czy ma to związek.
Auto ma nowe sprzęgło po akcji serwisowej.

Cynerion jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2021, 14:18   #2
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Szarpnięcie przy zmianie biegu 1 --> 2

Cytat:
Napisał Cynerion Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeszcze zauważyłem rzecz mianowicie właśnie na tej jedynce jak wcisnę sprzęgło to obroty nie spadają natychmiast tylko z takim 0,5sekundowym opóźnieniem. Nie wiem czy ma to związek.
To normalne we wszystkich nowszych (nawet już kilkunastoletnich na ten moment) benzynach. Nawet z większym opóźnieniem. Kwestia emisji spalin

Cytat:
Napisał Cynerion Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sam nie wiem czy to jest zła technika jazdy?
Czy może jednak dopatrywać się jakiejś usterki ?
Może mieć wpływ technika jazdy, trochę ciężko wyczuć sprzęgło tam jest taka sprężyna pomagająca i na początku wydaje się takie trochę nienaturalne w porównaniu do innych aut. Idzie przywyknąć.

Ja miałem uczucie szarpania na niskich biegach jak miałem luz na przegubach wewnętrznych, po wymianie jechał płynnie. Sprawdź czy nie masz luzów ogólnie w układzie napędowym albo na poduszkach silnika.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2021, 15:07   #3
Cynerion

Sprawdzę. W starym aucie takie luzy miałem (mam) o jakich piszesz i faktycznie poszarpuje przy zmianie biegów nawet tych wysokich ale do tego są stuki.
W mondeo jest tylko szarpnięcie w tej jednej sytuacji ale bez stuku.
Może kwestia nieprzyzwyczajenia bo faktycznie dziwnie się mi tym autem jeździ po przesiadce z wolnossącej benzyny na początku miałem problem z ruszeniem żeby auto mi nie wyrwało do przodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z resztą ford to auto sprawdzał i w protokole jest zapisane że luzów w układzie napędowym nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No ale przy okazji tego centralnego wspomnę też o tym niech zobaczą.
Stary 10-07-2021, 10:55   #4
Cynerion

Przy okazji sprawdzilem. To nie naciśnięcie sprzęgła a puszczenie gazu. Tzn jak jak przekroczę pewne obroty (nie zbadalem jakie ale cos od 3 tys chyba) to przy nie powolnym puszczeniu gazu jest gwaltowne zahamowanie silnikiem. To w polaczeniu z nastepujacym wcisnieciem sprzęgła powpduje ten efekt szarpnięcia. Moze więc to kwestia wycwiczenia stylu jazdy. Bo w starym aucie na jedynce dojscie do 3 tys obr nie bylo takie szybkie poza tym auto juz wydawalo dzwieki a tu jest mega cicho.
Stary 10-07-2021, 15:10   #5
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Tak jak pisałem sprawdź ogólnie luzy w układzie napędowym ewentualnie poduszka skrzyni albo tylna a jak będzie wszystko w porządku to znaczy że technika jazdy. 1.6eb w tej budzie powinien bardzo słabo hamować biegiem.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2021, 14:22   #6
Cynerion

Pojeździłem więcej i im więcej jeżdzę, tym rzadziej i i słabiej te szarpnięcia się powtarzają.
Być może kwestia złej techniki.
Odpowiedz

Zasady postowania