![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 30-03-2006
Model: Ford Galaxy
Silnik: TDCi 2000
Rocznik: 2012
|
Witam,
Ford Galaxy rocznik 2012 2.0 Diesel TDCi. Powershift przebieg 290000. Przy prędkości 60-70 km/h wjechałem na metalowy ogranicznik prędkości na drodze. Takie płyty których nie zauważyłem. Zaraz po wjechaniu wyskoczył komunikat -ograniczenie funkcjonalności skrzyni biegów. Odcięło mi biegi parzyste 2,4,6. Po przejściu na manualny tryb jakoś dojechałem do domu metodą że ruszyłem z jedynki potem po rozpędzeniu wskakiwała trójka a potem piąty bieg. Pod koniec jazdy została sama jedynka i wsteczny. Jakoś dojechałem ( była noc i minus 16 ). Zastanawiam się czy to jest usterka skrzyni biegów czy komputer tak zareagował na uderzenie. W Forscan pokazuje błąd P283D. Czy można Forscanem jakoś wykasować te błędy i zobaczyć czy wrócą czy raczej naprawa ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Witam Forumowiczów,
Piszę jeszcze raz może ktoś coś podpowie. Podczas powrotu z ferii wjechałem na metalowy spowalniacz na drodze, który za późno zauważyłem. Po wjechaniu od razu wyskoczył komunikat - Ograniczona funkcjonalność skrzyni biegów. Wycięło mi biegi parzyste 2,4,6. Jakoś dojechałem na manuału wrzucając@ po kolei 1-3-5. Było w nocy minus 16. Czy jest jakaś szansa że komputer odciął te biegi bo było lekkie uderzenie w podwozie czy raczej coś poważniejszego. FORScan pokazuje błąd P283D zużycie lub zawieszenie aktuatora widełek. Problem z czujnikiem położenia w mechatronice. Czy da się coś zdziałać FORScanem czy raczej mechanik ? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Rozleciało się jedno sprzęgło albo mechanizm jego sterowania.
|
|
|
|
|
#4 |
|