![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi 90KM
Rocznik: 2009
|
Witam.
W Fordzie Focusie 2009 1.6 TDCi 90KM miałem spaliny oraz wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia i ubytek płynu. Została wymieniona UPG oraz zregenerowana głowica. Po naprawie niestety objawy nie ustąpiły. Po ponownym zdjęciu głowicy okazało się, że jest pęknięta tuleja cylindra. Mechanik zalecił szukanie używanego bloku silnika. Na swoim bloku znalazłam oznaczenie 7M5Q-6010-EA. Czy tylko taki blok podejdzie, czy mogę szukać z innych roczników i z innymi oznaczeniami? Czy może warto naprawiać obecny blok? Ma może ktoś doświadczenie z tulejowaniem i może polecić kogoś z okolic Poznania? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
ten co zlecił upg pokryje te koszty mam nadzieje ?
trzeba blok oddać do profesjonalnego warsztatu i on się wypowie czy szukamy nowego czy tulejowanie i tłoki nadwymiar tylko licz się z 5 kołami za sam dół |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi 90KM
Rocznik: 2009
|
Sytuacja z mechanikiem jest nietypowa, sam nie wiem czy mieć do niego pretensje o naprawe UPG. Autem z ciśnieniem w układzie i uciekającym płynem jeździłem kilka miesięcy, oddałem do naprawy dopiero jak zaczeły się problemy z odpalaniem, prawdopodobnie z powodu wody w cylindrach. W miedzy czasie kilka razy zdarzyło mi się wjazd wskazówki temperatury na czerwone pole i uzupełnianie płynu na gorący silnik. Możliwe, ze UPG była przepalona, a blok załatwiłem na" własne życzenie"
Czemu 5 koła za sam dół? Na aukcjach sa całkowicie zregenerowane słupki za około 3300. Wydaje mi się że najlepszą opcją będzie kupno samego bloku, oddać cylindry do honowania i wykorzystać stare graty, w tym zregerenowaną głowice. Jak ktoś ma lepszy pomysł, proszę o wyprostowanie. Pytanie czy blok musi mieć ten sam nr części czy wystarczy, że będzię z focusa mk2 90KM? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
całkowicie zregenerowany słupek doł i głowica za 3300 ?
to jak zregenerowany magiel za 450 gdzie sam uszczelniacz oryginalny do niego kosztuje 220. elegancko |
|
|
|