![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 01-08-2015
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2. 175km
Rocznik: 2008
|
Hej,
Mam luz na wybieraku i linkach skrzyni biegów. Moje auto to Mondeo mk4, 2008, 2.2 175km. Części które mam u siebie to: 7G9R-7C453-DKF - wybierak 7G9R-7E395-UD - linki Szukam części używanych na znanym portalu, ale widzę że wszystko co tam jest dostępne jest z 2009 roku i starsze - więc pewnie stan będzie taki jak u mnie. Może ktoś się orientuje: - Czy nowsze wybieraki od wersji poliftowych (oznaczenia 7G9R-7C453-CK*) będą pasować ? Wizualnie wyglądają tak samo. - To samo pytanie o linki. Czy jakieś nowsze będą pasować, czy też muszę szukać serii 7G9R-7E395-U* ? Katalogowo szukając po vinie to jest mój wybierak: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a to linki: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez moet ; 20-12-2021 o 13:19 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marek
Model: Fiesta
Silnik: 1.0 Ecoboost 200 KM
Rocznik: 2020
|
Końcówka CK* nie oznacza liftu tylko rodzaj skrzyni DK* - skrzynia M66 a CK* skrzynia MMT6
Jeśli masz DK* to ostania literka wiadomo nie robi różnicy, ale znajdziesz też i z 2014r Jest jeszcze z końcówką DP* (do skrzyni M66) i wydaje mi się że chyba by też podszedł, różnica będzie samej gałki (opis ma "S Edition" ) ale ręki nie dam sobie uciąć. Z linkami identyczna sprawa - do skrzyni M66 jest jeden rodzaj linki, bez podziału na rocznik. Inne końcówki numerów oznaczają inny rodzaj skrzyni. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 01-08-2015
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2. 175km
Rocznik: 2008
|
Dzięki śliczne za informacje.
To sporo wyjaśnia. To jeszcze jedno pytanie odnośnie dat produkcji. Co oznaczają daty przy częściach w katalogach ? Przy każdym numerze jest przedział dat. I to samo pytanie o naklejki na częściach. Jest tam numer części i data. Czy jest to data produkcji ? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marek
Model: Fiesta
Silnik: 1.0 Ecoboost 200 KM
Rocznik: 2020
|
Szczerze, nie wiem dlaczego Ford to w ten sposób robi.
Na przestrzeni lat zmienia non stop numery a konstrukcyjnie nie widać różnic (dlatego ostania literka w numerze jest tak nieistotna) Jak jest zmiana konstrukcyjna , wymagająca zastosowania dodatkowych elementów to wtedy jest to opisane ale bardzo rzadko to występuje. Może ma to związek z zmianą dostawcy/materiału z którego jest zrobione albo coś innego Co do naklejek, to myślę, że pewnie jest data produkcji części. Jeśli chodzi o numery, to szukać tak żeby ostatni znak był jak najdalej w alfabecie (dla wybieraka u Ciebie będzie "K" - a dla linki "H" ) wtedy największe szanse na najświeższy produkt |
|
|
|