Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-01-2022, 12:26   #1
SZY 33234
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: C- max grand
Silnik: 1.5 ecoboost 150km R4 DXA
Rocznik: 2017
Domyślnie Wyciek oleju uszczelniacza wału korbowego strona rozrządu 1.6 tdci

Witam,
Przy okazji wymiany oleju i opasek ściskowych węża dolotu przepustnicy zauważyłem wyciek spod koła pasowego, domyślam się że jest to wyciek spod wału korbowego od strony rozrządu, mam pytanie czy z takim zapoceniem można bezpiecznie użytkować na co dzień auto? Dodam że nie zauważyłem ubytku oleju na bagnecie, a obserwuje to bacznie , a rozrząd kompletny wymieniałem jakieś 25 tys temu dlatego też nie chciałbym znowu zrzucać rozrząd.

Stary 02-01-2022, 12:35   #2
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Wyciek oleju uszczelniacza wału korbowego strona rozrządu 1.6 tdci

pierwsze trzeba zdjąć osłonę obudowy rozrządu i zobaczyć czy góra jest sucha. czy inne simeringi są suche. jeśli tak, to wał korbowy.

jak to mały wyciek to pojeździsz trochę, ale jak się olej zacznie na pasek dostawać to pasek spuchnie ( może spuchnąć do nawet pół centymetra ) i szlag wszystko trafi

ja bym nie panikował, ale planował już wymienić rozrząd z uszczelniaczami do pół roku

ps. nie pociło się tam już przy wymianie poprzedniego rozrządu ? Mechanik pewnie odtłuścił i zlał temat a takich zapoceń się nie zostawia
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2022, 12:46   #3
SZY 33234

Domyślnie Odp: Wyciek oleju uszczelniacza wału korbowego strona rozrządu 1.6 tdci

Pojawiły się już krople na misce olejowej dlatego trochę się martwię, z czego jeszcze może być wyciek z od strony rozrządu oprócz tego uszczelniacza wału korbowego? Pewnie tak było ale żyjemy w takich czasach że jak pewnych rzeczy samemu się nie zrobi to nie masz gwarancji, jeżeli jest taki wyciek to jest dużo prawdopodobieństwo zamknięcia paska rozrządu? Zauważyłem że przy około 2.5 tyś obrotu na zimnym silniku słychać buczenie od strony rozrządu i trochę mnie to niepokoi.
Stary 02-01-2022, 13:00   #4
Fulara
FORD|AUTHORIZED

miska szczelna ? ja bym to wszystko umył i zobaczył natomiast jeśli będzie z simmera waliło to on będzie cały w oleju

jak wiszą krople to leje już konkretnie, rozrząd do roboty do 3 miesięcy

tak to wyglądało u mnie
i pompa oleju ciekła z simmera i simmer wału
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 02-01-2022, 14:33   #5
SZY 33234

Dziękuję Fultar, widać kleju na miskę nikt nie żałował Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli z wycieku tego uszczelniacza olej nie ma prawa na niego skąpać ponieważ leci nad nim z rolki koła zębatego wałka rozrządu na pompę wody przebiegając nad, a nie pod uszczelniaczem wałka ?
Stary 02-01-2022, 14:52   #6
Fulara
FORD|AUTHORIZED

jeśli wyciek nie będzie spory, to olej będzie ściekał i omijał pasek. tak jest w 90% przypadków. musi cholernie lać, że jest już tam tak mokro żeby waliło na pasek. także masz czas, ale trzeba to mieć z tyłu głowy.

gorzej jak leje z simmera wału od skrzyni. tam niestety zamachowe koło rozbryzguje cały olej po skrzyni i szybko sprzęgło zaczyna być zaolejone czyli szrot.

tak wyglądał simmer wału od skrzyni, ale sprzęgło jeszcze było suche
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

ps. ta miska widziała fabrykę. także w fabryce nie oszczędzali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. biały ( szary ) sylikon ( pasta ) w toyocie to oryginał. czerwone to czesławowe ;-)
Stary 02-01-2022, 18:45   #7
SZY 33234

Sam nie wiem, oleju na bagnecie nie ubywa ale wyciek jest ewidentny bo po osłonie dolnej od silnika widać , mechanik powiedział za komplet 350 zł w tym robota i materiał, żona jeździ dużo teraz po autostradzie i ma ciężką nogę prędkości 150 / 160 to norma dlatego się zastanawiam co dalej.
Stary 02-01-2022, 18:58   #8
Fulara
FORD|AUTHORIZED

3-4 miesiące i zmieniaj
długo i tak na tym nie pojeździsz w końcu leje
Odpowiedz

Zasady postowania