Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-08-2016, 14:02   #1
lukaszm1991
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Focus MK2
Silnik: Duratec 2.0 HE + LPG
Rocznik: 2006
Domyślnie Nierówna praca na biegu jałowym, Duratec 2.0 + LPG

Witam. Od jakiegoś czasu silnik w moim fokusie pracował stopniowo coraz gorzej na biegu jałowym, obroty falują pomiędzy 650-750, na zimnym silniku gdy dojeżdżam do świateł i hamuje, silnik przygasa, i potrafi całkowicie zgasnąć, zarówno na benzynie jak i na LPG. Na benzynie silnik na biegu jałowym chodzi odrobinę lepiej, ale nadal nie jest to moim zdaniem to co powinno być. Silnik zaczął także szarpać przy gwałtownym przyspieszaniu na LPG więc udałem się do gazownika w celu regulacji instalacji. Otrzymałem jednak informacje że nie może mi wyregulować instalacji ponieważ silnik źle pracuje na benzynie, i całyczas dostaje "mikrowtryski" benzyny podczas gdy powinien pracować na LPG. Mechanik od LPG podpowiedział mi że może to być wina niewłaściwej pracy EGR, gdyż od długiego już czasu coraz zapalała mi się kontrolka check engine, a błedem był właśnie EGR- nieprawidłowy przepływ, oraz usterka czujnika spalania stukowego.

Zacząłem więc testować EGR, jeździłem z odpiętą wtyczką od EGR i silnik pracował tak samo nieprawidłowo jak z podpiętym EGR-em. Zdecydowałem się więc go zaślepić. Wymontowałem EGR, zostawiłem w nafcie na całą noc, dokładnie wyczyściłem z nagaru i założyłem zaślepkę zakupioną na allegro. Przy okazji wyczyściłem dokładnie przepustnicę i kolektor dolotowy. Po tej operacji silnik pracuje odrobinę lepiej, ale obroty nadal delikatnie falują i chyba nadal są ciut za niskie. Przejechałem już jakieś 500km i kontrolka check engine nie zapala się. Kultura pracy silnika podczas jazdy, zmiany biegów znacznie poprawiła się (silnik pracuje dużo lepiej podczas zmiany biegów). Jednak na biegu jałowym wraz nie jest tak jak powinno być.
Wymieniłem także świece na nowe, oraz sprawdziłem ciśnienie sprężania na cylindrach (wyniki dobre). Nie mam już pomysłu co mogę sprawdzić w następnej kolejności żeby kultura pracy silnika na biegu jałowym poprawiła się. Proszę o podpowiedzi. Mam dostęp do dobrze wyposażonego warsztatu i jestem z wykształcenia mechanikiem tyle że okrętowym, więc narazie próbuje coś ogarnąć na własną rękę. Jednak niemam zbyt szerokiej wiedzy w dziedzinie motoryzacji i brakuje mi pomysłu co mógłbym jeszcze sprawdzić. Proszę o podpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie

lukaszm1991 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2016, 16:35   #2
Konani
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: 2.0 ST170
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Nierówna praca na biegu jałowym, Duratec 2.0 + LPG

Tak jak we wszystkich benzyniakach, za obroty jałowe odpowiedzialny jest silniczek krokowy, który prawdopodobnie daje o sobie znać.

Warto też spróbować ręcznej adaptacji starego lub nowego silniczka krokowego, czyli odłączasz klemę plusa od akumulatora na parę godzin, żeby CPU mógł się zresetować. Potem wracasz, przekręcasz kluczyk bez zapłonu, niech się wszystko ustabilizuje i poznikają diody. Odpalasz auto bez dodawania gazu i czekasz, aż włączy się wentylator chłodnicy. Gasisz po tym zabiegu auto i powinien się silniczek krokowy ustawić odpowiednio .

jeszcze mogą być nieszczelności, jakieś lewe powietrze. Jesteś pewny że gdzieś nie łapie? np masz stare uszczelniacze przy przepustnicy, kolektorze dolotowym?
Konani jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-08-2016, 21:22   #3
lukaszm1991

Cytat:
Napisał Konani Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak jak we wszystkich benzyniakach, za obroty jałowe odpowiedzialny jest silniczek krokowy, który prawdopodobnie daje o sobie znać.

Warto też spróbować ręcznej adaptacji starego lub nowego silniczka krokowego, czyli odłączasz klemę plusa od akumulatora na parę godzin, żeby CPU mógł się zresetować. Potem wracasz, przekręcasz kluczyk bez zapłonu, niech się wszystko ustabilizuje i poznikają diody. Odpalasz auto bez dodawania gazu i czekasz, aż włączy się wentylator chłodnicy. Gasisz po tym zabiegu auto i powinien się silniczek krokowy ustawić odpowiednio .

jeszcze mogą być nieszczelności, jakieś lewe powietrze. Jesteś pewny że gdzieś nie łapie? np masz stare uszczelniacze przy przepustnicy, kolektorze dolotowym?
Dzięki za podpowiedź. Ale czy w tym modelu silnika, z elektroniczną przepustnicą, występuje w ogóle silniczek krokowy?
Stary 02-08-2016, 23:27   #4
Konani

Znalazłem na ale drogo silniczki krokowe, więc u Ciebie też będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-08-2016, 00:06   #5
lukaszm1991

Cytat:
Napisał Konani Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Znalazłem na ale drogo silniczki krokowe, więc u Ciebie też będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chodzi Ci o to: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ktoś podpisuje zawór EGR, jako silniczek krokowy? Z tego co mi wiadomo Focus mk2 Duratec 2.0 nie posiada silnika krokowego tylko elektroniczną przepustnice
Stary 03-08-2016, 10:53   #6
Damian76

Imię: Damian
Model: Ford Focus C-MAX GHIA
Silnik: 2.0 Duratec He

Witam,aby sprawdzić czy nie łapie lewego powietrza to kup plak w spreyu i na pracującym silniku spryskaj okolice kolektora ssącego i przepustnicy, spryskaj jeszcze gumowy waż odmy która znajduje się za kolektorem. Jezeli zobaczysz różnice w pracy silnika to znaczy ze łapie lewe powietrze.
Damian76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-08-2016, 11:06   #7
Konani

Może faktycznie, nie zaglądałem na zdjęcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tutaj znalazłem, nie tanią przepustnicę [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Która ma w sobie elektroniczny układ sterowania silniczkiem krokowym, także nie obejdzie się bez wymiany całości.

Chociaż gdyby poszukać na szrotach, ta plastikowa część jest do odkręcenia i może da się go wymienić.
http://www.ford-esklep.pl/userdata/g...8400b7e0d8.jpg ta szparka nad okrągłym otworem jest odpowiedzialna za bieg jałowy i prowadzi do silniczka krokowego

Ostatnio edytowane przez Konani ; 03-08-2016 o 11:10
Stary 03-08-2016, 11:21   #8
lukaszm1991

Cytat:
Może faktycznie, nie zaglądałem na zdjęcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tutaj znalazłem, nie tanią przepustnicę [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Która ma w sobie elektroniczny układ sterowania silniczkiem krokowym, także nie obejdzie się bez wymiany całości.

Chociaż gdyby poszukać na szrotach, ta plastikowa część jest do odkręcenia i może da się go wymienić.
http://www.ford-esklep.pl/userdata/g...8400b7e0d8.jpg ta szparka nad okrągłym otworem jest odpowiedzialna za bieg jałowy i prowadzi do silniczka krokowego
Nie wiem o czym mówisz, przepustnica jest sprawna.....
Stary 03-08-2016, 11:49   #9
Konani

Już wszystko objaśniłem wyżej.
To że jest elektryczna przepustnica nie znaczy że silniczka krokowego nie ma Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W starszych autach silniczek krokowy da się wymienić, koszt 60zł i dwie śrubki torx, tak aby Kowalski mógł sobie to samodzielnie zrobić.
Producenci zastanawiali się jak tu zarobić na Kowalskim, więc postanowili zabudować silniczek, wsadzili płytkę do elektrycznego sterowania, opisując, lepsze osiągi, mniejsze spalanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wszystko ok do czasu aż się coś w elektryce spitoli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak nie wiesz jak się za to zabrać to to zostaw mechanikowi. Póki co możesz jedynie próbować adaptacji.

Autoadaptacja

Wyciągnij wtyczkę od przepustnicy, potem podepnij, włącz zapłon na 1 minutę, nic nie dotykaj, oczywiście wyłącz wszystkie urządzenia elektryczne i czekaj.
Będzie wtedy słychać dźwięk spod maski, silniczek nastawnika przepustnicy.
Jak przestanie nastawnik pracować, to odczekaj jeszcze jakieś 30-40 sekund (będzie słychać cichutkie kliknięcie jakby przekaźnika, to silniczek krokowy otworzy dolot).
Potem wyłącz zapłon i ciesz się zaadaptowaną przepustnicą.

Problem w tym że jak silniczek krokowy jest walnięty, to mieszanka powietrza bedzie nie prawidłowa i stąd falowanie obrotów, zbyt niskie obroty, albo odwrotnie, zbyt wysokie.

Ostatnio edytowane przez Konani ; 03-08-2016 o 12:07
Stary 03-08-2016, 12:26   #10
lukaszm1991

Ok, może i w przepustnicy znajduje sie silnik krokowy, tak jak i w całym samochodzie pewnie znalazłbym jeszcze jakiś silniczek krokowy. Ale niema jako takiego silnika krokowego który steruje biegiem jałowym tak jak to było w Zetecach. Dlaczego wnioskujesz że przepustnica działa nieprawidłowo? Nie wykazuje żadnych błędów i po obserwacji jej pracy w programie ForScan nie zauważyłem niczego nieprawidłowego. Dlatego przepustnice uznałem za sprawną.
Czy możecie podpowiedzieć mi gdzie znajduje się odpowietrzenie skrzyni korbowej? Nigdzie nie moge tego znaleźć, a i w internecie nie mogę nawet znaleźć części zamiennej do tego typu silnika....
Odpowiedz

Zasady postowania