![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-04-2010
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1,6T
Rocznik: 2013
|
Witam
Jak w temacie mam Focusa 1,8TDCI 100KM w warsztacie źle wymienili filtr powietrza i turbo wysrało sie. W innym warsztacie wymienili turbo. Turbo sam załatwiałem regenerowane i wymienili. Kilka dni jazdy i zaczeło odłanczać turbo. Po podpieciu kompa. pokazało takie błedy P0243 i P2263 jeden błąd ma opis: P0243,"Elektromagnes A przepustnicy spalin turbosprężarki - usterka" gdzie to jest ?? Proszę o pomoc z góry wielkie dzieki Ostatnio edytowane przez Lipekk ; 27-04-2010 o 16:19 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Wojtek
Model: Ford Focus MK1
Silnik: 1.8 TDCI 100KM
Rocznik: 2004
|
Witam czy rozwiazales problem z bledem P2263 ?
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
P2262 Turbocharger/Supercharger Boost Pressure Not Detected - Mechanical
Oznacza ze wystapilo przeladowanie turbiny przyczyn moze byc kilka-od sterowania turbina po nie-szczelnosci w ukladzie dolotowym. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
Co mozesz zalecic do sprawdzenia w pierwszej kolejnosci ? Bo chce dzis to z mechanikiem przedyskutowac... Czy np: wyjecie i wyczyszczenie turbo jest klopotliwe i drogie ? etc... pzdr.
|
|
|
|
#5 |
|
|
tak wyciaganie turbo zawsze jest klopotliwe bo to uklad wydechowy-pordzewiale sruby+ olej do smarowania +dostep przewaznie zawsze beznadziejny.
Na pierwszy plan sprawdzilbym szczelnosc ukladu dolotowego. Pozniej zwrocic uwage na regulacje turbiny oraz na czujnik ktory jest odpowiedzialny za powstawanie bledu. Jesli przed wymiana turbo bylo OK i auto smigalo to najprawdopodobniej sterowanie turbiny niezdaza zmniejszyc doladowania gdy samochod wchodzi na wyzsze obroty. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
|
No wlasnie to jest dobre pytanie... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hmmmm.... jest cos takiego do sprawdzania szczelnosci od instalacji gazowych -taka pianka ktora mozesz psikac miejsca podejrzane-i ona reaguje jesli powietrze przez nia przeplywa niewazne w ktora strone. czyli zarowno przed jak i za turbina mozna w taki sposob sprawdzic. A ogolnie na słuch ogledziny wzrokowe...niewiem co moge jeszcze napisac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
pzdr.
|
|
|
|
#9 |
|
|
widze ze jest tylko
Manifold Absolute Pressure (MAP) sensor C833 3piny Pin1-YE/GN WH/GN BN/GN lub BU/GN ALE szukaj takze po: Boost pressure solenoid valve lub inaczej Variable geometry turbo actuator C360 GN/OG BK/RD Te 2 sprawy jesli chodzi o elektryke a reszta to mechanika i pneumatyka od turbo. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Witam.
Chciałem napisać moje rozwiązanie problemu z błędem P2263. Auto odebrałem w piatek (2011_11_04) od mojego ulubionego mechanika w Będzinie. Testowałem je jeszcze tydzień w rożnych warunkach, aby móc teraz wam coś opisać. Problemem okazało sie "brudne", "zatkane", " zapieczone TURBO. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|