![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: D
Model: Ford Focus Mk3 Kombi
Silnik: EcoBoost 1.5 150KM
Rocznik: 2015
|
Hej,
Otóż przy skręcaniu w lewo (jazda po rondzie, skręcanie w lewo na skrzyżowaniu, zawracanie),gdy ciężar samochodu przenosi się na prawy przód pojazdu, pojawia się dźwięk podobny do przesuwania bramy, hamowania rowerem. Samochód był przeglądany przez kilku mechaników, ale żaden nie jest w stanie stwierdzić w czym jest problem. Nie ma żadnych wycieków, uszkodzeń, objawów zużycia. Jeden z nich proponuje wymianę łożyska, lecz objawy zużycia łożyska są inne niż ten dźwięk. Dźwięk pojawił się w lipcu zeszłego roku. Wydaje mi się, że na kołach zimowych tego dźwięku nie było. Ponownie pojawił się na wiosnę, po wymianie kół na letnie - może tutaj jest jakaś poszlaka? Link do filmu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Bardzo proszę o pomoc. Ostatnio edytowane przez Dariuss ; 06-07-2022 o 18:21 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Kuga MK3 Titanium X
Silnik: 1.5L 3cyl.
Rocznik: 2020
|
Sprężyna o coś ociera? Może się poluzowała, albo pęka (pękła)?
|
|
|
|
#3 |
|
|
Ciężko powiedzieć, ale raczej nie. Auto miało przegląd na stacji kontroli pojazdów + było u dwóch mechaników. Koło było ściągane i wszystko przeglądane. Raczej takiej rzeczy by nie ominęli. Gdy pokonuje dziury lub jadę po nierównej nawierzchni, to nie ma tego dźwięku, aczkolwiek rzucę okiem na nią.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
dodałeś głuchy filmik i mamy słyszeć jak to brzmi
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Proszę zwiększyć głośność. Wszystko słychać na nagraniu...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-01-2013
Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
|
Siema, mam identyczny objaw, tyle że na drugim kole (czyli przy skręcaniu w prawo). Symptom występuje tylko na felgach (w lecie jeżdżę na felgach), ale w zimie już nie (stalówki). W dodatku buczenie słychać tylko jak auto postoi w upale, nagrzeje się (chociaż przed wymianą kół robiłem test jak już auto potrafiło się mocno nagrzać pod koniec marca - i dźwięk się nie pojawiał).
W miarę skręcania, buczenie nasila się, a gdy jeszcze bardziej dokręcę do znika. Czasem...ale bardzo rzadko... zdarza mi się to usłyszeć podczas zmiany pasa. Od 2 lat z tym jeżdżę i nikt nic nie wie, choć sugerowali podobnie że to łożysko. Ale miałem tą przyjemność, że wymieniałem piastę (akurat w Skodzie) i dlatego wiem jakiego dźwięku się spodziewać. Tutaj dźwięk bardziej przypomina charakterystyczne (w filmach z ubiegłego wieku) piszczenie starych samochodów przy gwałtownym skręcaniu, tyle że nie jest ono spowodowane tarciem gumy o jezdnię. Samochód pozytywnie przechodził wszystkie testy diagnostyczne dla zawieszenia. EDIT: Mam Focusa ale z 2006 r. Ostatnio edytowane przez papkin44 ; 07-07-2022 o 06:17 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Cześć, dziękuję za komentarz.
Bardzo ciekawy wątek poruszyłeś, zwiazany z kołami na lato i zimę. Ja posiadam dwa komplety: 17" na lato, 16" na zimę. Nie pamiętam czy narzekałem na ten dźwięk w zimę. Najbliżsi twierdzą, że przez zimę nie narzekałem na ten dźwięk, ale niw daje sobie ręki uciąć. Skoro jest podejrzenie łożyska, to dlaczego na zestawie kół zimowych ten dźwięk się nie pojawia? Moja auto również przechodzi wszystkie przeglądy, nie ma żadnych widocznych objawów zużycia. Zastanawiam się nad wymianą łożyska. Jeśli to nic nie da to poczekam do zimy i będę obserwować, czy ten dźwięk pojawi się na kołach zimowych. Chyba, że szybko założyć zimówki i sprawdzić. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dźwięk czasem się też pojawia, gdy przejeżdżam przez próg zwalniający (albo dziurę w nawierzchni) - ale to wciąż przy założeniu że jest gorąco na zewnątrz i Foczka jeździ na felgach aluminiowych.
Ps. Odnośnie łożyska, to pomijając sam charakter buczenia, w Skodzie miałem odwrotnie: podczas jazdy na wprost łożysko buczało (a raczej hałasowało) a przy skręcie dźwięk ustawał aż do wyprostowania pozycji. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
Ktoś miał problem z usłyszeniem omawianego buczenia, więc nagrałem: Proszę wytężyć słuch, gdy skręcam w prawoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Początek filmu ale najlepiej słychać w momencie 01:35 oraz 2:11 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|