Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-07-2022, 08:12   #1
jahim
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI 180KM
Rocznik: IX 2015
Domyślnie Czy ktoś miał styczność z Kodami błędu: B1413:4A-68 oraz B1413:81-AF ?

Witam,

Przeszukałem forum ale nie znalazłem nic na temat który mi się ostatnio przytrafił a mianowicie problem ze świecącą ikonką Airbag.
Temat wygląda tak ze już zimą zauważyłem problem, że na nierównej nawierzchni migała mi ikonka Airbag lecz po włączeniu i wyłączeniu zapłonu kontrola gasła a próba odczytu błędów kończyła się ich brakiem. i to się przy zimnej pogodzie powtarzało (jak było ciepło to się nie pojawiał ten problem - sprawdzone na tym samym odcinku zimą występował problem wiosną już nie). Ostatnio niestety problem pojawił się tyle że jest to już ciągłe świecenie ikonki Airbag a mianowicie po włączeniu zapłonu ikonka na chwilę gaśnie po czym świeci się ciągle i nie pomaga tak jak wcześniej wyłączenie i włączenie zapłonu. Tym razem odczytałem błędy i sie ukazały błędy w module RCM:
B1413:A4-68
B1413:81-AF
(opisy w załączonych zdjęciach)

Czy ktoś z Kolegów miał może podobne problemy lub styczność z takim czymś?

Po przeszukaniu różnych Googlowskich info wnioskuję, że może tu chodzić np. o przedni czujniki uderzeniowy po stronie kierowcy? Pytanie też gdzie takiego szukać w Mondeo MK5 2015r. 2.0 TDI 132KW.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg WhatsApp Image 2022-07-25 at 17.31.16.jpg (17.8 KB, 17 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg WhatsApp Image 2022-07-25 at 17.31.16 (1).jpg (10.0 KB, 10 wyświetleń)

jahim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania