![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dawid
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 1999
|
Siema, mam dziwny problem otóż moja foka na wolnych obrotach ogólnie chodzi OK ale czasem poskacze po obrotach i gaśnie , przeważnie dzieje się to przy nawracaniu itp bo ogólnie jest tez tak ze odpalam i gaśnie po trzech sekundach i jedynie zostaje mi od razu wbić bieg i ruszyć bo w innym wypadku od razu znów zgaśnie . Jak myślicie co to może być ?
Ostatnio edytowane przez SRS ; 31-01-2017 o 19:31 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Lukasz
Model: Ford Focus mk 1
Silnik: 1.8
Rocznik: 1998
|
Siema mam to samo i slyszalem ze moze byc czujnik obrotów obrotomierza lub czujnik przy pedale sprzegla . Ja wymienilem ten pierwszy dalej gasnie i nie wiem czy to nie ten od sprzegla moze ktos cos podpowie jeszcze
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
nie puszczaj w obieg zasłyszanych plotek... To o czym mówisz to czujnik VSS, jak wysiądzie to nie będą Ci się ruszały wskazówki od obrotomierza i prędkości. Ten od sprzęgła?? Jest w ogóle takowy? Wiem że pod pedałem sprzęgła jest pompka, i z gaszeniem auta nie ma to nic wspólnego. Kolego
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
piszesz że przy nawracaniu się to dzieje często - spróbuj po odpaleniu pokręcić w miejscu kierownicą i sprawdzaj co się dzieje z obrotami. Być może pompa wspomagania umiera i daje już taki opór że gasi silnik... Jeszcze co mi do głowy przychodzi to czujnik położenia wału, ale to by Ci non stop gasł. Podpinałeś auto pod kompa?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Jest czujnik w przy pedale sprzegla poczytajcie tu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Bump: Mam ten czujnik w foce i mechanik mowi ze to on jest przyczyna Ostatnio edytowane przez Kaskader16 ; 31-01-2017 o 20:34 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FCP member
|
Ok, racja, jest takowy czujnik nad pedałami przy ich obudowie. Jednak wątpię że to on... On jedynie ma szybciej zmniejszać obroty przy zmianie biegów, bez niego auto trochę wolniej schodzi z obrotów, nic więcej.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
To czemu auto mi np czasem gasnie przy zatrzymaniu na światłach jak wcisne sprzeglo ???
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
FCP member
|
W takim wypadku spróbuj odpiąć tą wtyczkę, nic złego się nie stanie, pojeździj i obserwuj. Jeśli będzie gasł dalej to przyczyna leży gdzie indziej... Jeśli nie to chylę czoła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
I jak cos to mam benzyne 1.8
Bump: Okej zobaczymy odpinam jutro jade do pracy zobaczymy jaka reakcja bedzie |
|
|
|
|
|
#9 |
|
FCP member
|
Zapewne o tym mówisz. On generalnie powoduje szybsze spadanie z obrotów po wciśnięciu sprzęgła, chociaż może gdyby był walnięty, można by kombinować że tak zrzucałby obroty że silnik by gasł... Hmm, tak jak mówię, schyl się pod kierę i to odepnij, przetestuj.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Tak wlasnie to jest to . Czasem po wciśnięciu sprzęgła obroty rosna do 3tys a czasem spadaja do zera i gasnie
|
|
|
|