![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Transit
Silnik: 2.4 tddi 125KM
Rocznik: 2004
|
Witam!
Ze względu na to, że fabryczne światła cofania dość słabo oświetlają przestrzeń za pojazdem postanowilem dołożyć dwie dodatkowe ledowe lampy. Wpiąłem się w instalacje bezpośrednio przy lampie i początkowo wszystko działało jak trzeba. Po kilku dniach jednak wsteczne zniknęły. Szukałem odpowiedzialnego bezpiecznika (na wszelki wypadek sprawdziłem wszystkie możliwe) ale doczytałem się że w tym modelu (blaszak 2.2tdci 125km) akurat tymi światłami steruje komputer. Odłączyłem dodatkowe lampy żeby "odciążyć" układ, niestety oryginalne żarówki nadal nie świecą. Czujnik na skrzyni działa prawidłowo, a do jego wtyczki dochodzi prąd. Po zwarciu wtyczki świateł dalej nie ma. Ma ktoś pomysł co jeszcze sprawdzić? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Bezpiecznik jakiś to pewnie ma przy tym "komputerze". Ledowe wiele prądu nie biorą, ale może jakiś tranzystor wysiadł w module nadwozia.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Transit VII
Silnik: 2,4 tdci
Rocznik: 2008
|
Sprawdź czy prąd dochodzi do lamp. Jeżeli tak - lampa/źródło do wymiany. Jeżeli nie to szukasz dalej (jakiś moduł? komputer?)
Ale swoją drogą to nie było rozsądne wpinać się bezpośrednio w instalację. Trzeba było poczytać zanim coś takiego zrobiłeś. To się zawsze robiło na przekźniku. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Podłączyłem w ten sposób ponieważ w starszych transitach oraz autach gdzie nie pokazuje błędu żarówki nigdy nie miałem problemów. Natomiast gdy dodałem dodatkowe lampy w iveco daily 2015 to pokazywało mi błąd na desce i odcinało całe wsteczne czyli podobny problem. Dałem przez przekaźnik i wszystko zaczęło działać.
Czy przewód od czujnika na skrzyni idzie bezpośrednio do lamp czy przechodzi jeszcze przez jakiś moduł? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Akurat transita dokładnie nie wiem, ale można się domyślać, że do PCM, a potem sygnał przez CAN do BCM, dopiero z tego modułu bezpośrednio do lamp.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Czyli to że mam prąd na czujniku skrzyni nie znaczy że moduły są sprawne?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Transit VII
Silnik: 2,4 tdci
Rocznik: 2008
|
To jest oczywiste, że dodanie dodatkowego obciążenia do istniejącego obwodu spowoduje problemy. TO kwestia daleko idącego szczęścia, że gdzieś tam nic się nie stało.
Tak jak pisałem, sprawdź czy napięcie dochodzi do lampy. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Sprawdziłem, niestety prąd nie dochodzi do lampy. Wszystko inne działa jak trzeba
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Kolego wysłałeś link od transita connecta, post dotyczy zwykłego transita.
|
|
|
|