Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-08-2023, 22:40   #1
Xedevon
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
Domyślnie MK3 do 30 tys zł

Witam,
szukam samochodu do 30 tys zł, jestem zainteresowany zakupem Ford focus MK3. Proszę o opinię czy z takim budżetem warto, jeżeli tak to z jakim silnikiem szukać.
Samochód będzie służył głównie do dojazdu do pracy +- 10km oraz jako że mieszkam obecnie za granicą podróż z Holandii do Polski 2-3 razy do roku.
Dodatkowo jak wygląda skrzynia automatyczna w tym samochodzie, czy warto rozważyć ją w tym budżecie?

Ostatnio edytowane przez Xedevon ; 21-08-2023 o 22:43
Xedevon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2023, 05:50   #2
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: MK3 do 30 tys zł

Automat w tym modelu na pewno się zepsuje lub już był regenerowany. Ewentualną naprawę trzeba uwzględnić w wydatkach na utrzymanie. Chyba najmniej kłopotliwym silnikiem wydaje się być 2.0 TDCi.
tomao jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2023, 09:37   #3
Ravenian

Imię: Paweł
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2011

Osobiście ze swojej strony polecam i uważam że da się znaleźć w tym budżecie sensowny model. Ja co prawda aktualnie przerzucam się z Focusa na duże rodzinne combi, ale od 3 ostatnich lat jeżdżę Focusem MK3 1.6 EB 150KM i zrobiłem nim 65kkm przebiegu, skupiając się w większości na eksploatacyjnych utrzymaniach auta. Jeżdżąc nad Polskie morze prędkością 120km spokojnie średnie spalanie zostaje na 5.5L, a standardowo do pracy jeżdżąc naprawdę agresywnie ciągle wyzwaniem jest przekroczenie 8L/100. Z dwójką małych dzieci co prawda ciężko się spakować, ale ostatnio jeszcze jakoś się udało.
Jest całkiem dynamiczny, jak na swój rocznik całkiem dobrze wyciszony (może za wyjątkiem lusterek, ale to wyczytałem na tym forum i w gruncie rzeczy ciężko mi było zaobserwować), dobrze się prowadzi i jedyne co mi w moim aucie przeszkadzało to chyba, że na klapie bagażnika w kącikach pojawiają się zaczątki korozji, które trzeba adresować.

Polecam tylko przyłożyć uwagę do samego silnika, bo jest wiele opinii i zakładam że można się naciąć. Stąd jak wyżej kolega wspomniał, bezpieczną opcją może być diesel, ale tu się nie wypowiem bo całe życie jeżdżę benzynowymi.
Ravenian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-08-2023, 13:14   #4
konieczko5
Zablokowany

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 12.2007 (modelowy 2008)

Na takie krótkie odcinki kupowanie diesela to proszenie się o kłopoty.
konieczko5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2023, 22:47   #5
Xedevon

Imię: Marcin
Model: Focus
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012

Z silników benzynowych eco boost odpadają jak rozumiem? Czyli zostaje 1.6 TI-VCT ?
Xedevon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania