![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Maciek
Model: Focus CC
Silnik: 2.0 benz
Rocznik: 2006
|
Cześć.
Mam Focusa CC z 2L benzyną, która wciąga już olej jak głupia (ok. 200 tys przebiegu). Auto z potencjałem na fajnego youngtimera/klasyka, nieczęsto spotykane, zwłaszcza w tej kombinacji kolorów. Zanim zacznę remontować obecny silnik szukam informacji - Z PIERWSZEJ RĘKI I BEZ GDYBANIA - czy ktoś próbował w mk2 zrobić upgrade na silnik z ST i mógłby pogadać chwilę nt technikaliów. Tak, wiem że to będzie kosztowne, ale jeśli mogę zrobić kompletnie unikatową wersję (CC nie wychodziły z tym silnikiem) to mogę to rozważyć. Samochód potencjalnie ma u mnie dożywocie.
Pozdrawiam - Maciek Jest: Focus CC 2.0 benzyna 2006 Były: Transit Jumbo, Mustang GT cabrio 2007 Ostatnio edytowane przez Magic ; 02-09-2023 o 21:25 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Na pewno musi iść silnik z osprzętem, skrzynia, półosie, chyba elektryczna pompa podciśnienia (przynajmniej w mondeo mk4 2.5t taka była), dolot, wydech, dzwignia zmiany biegów z linkami, pedał sprzęgła, przewody do klimy
Wypadałoby także zmienić stabilizator, hamulce i sprężyny od wersji ST Oczywiście wszystko złapać odpowiednimi wiązkami, zaprogramować i powinno chodzić. Jakbyś robił sam i miał dawcę to pewnie da się to zrobić w rozsądnej kasie a w warsztacie to raczej mega nieopłacalna opcja. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Maciek
Model: Focus CC
Silnik: 2.0 benz
Rocznik: 2006
|
Dzięki za sensowną odpowiedź, z większości 'przyległości' zdaję sobie sprawę, z zawieszeniem włącznie, ale czemu pedał sprzęgła? Mam silnik z 5-ciobiegowym manualem.
|
|
|
#4 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat: