![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: S-Max / MK3
Silnik: 2.5T / 1.8
Rocznik: 2009 / 2001
|
Witam wszystkich,
Ostatnimi czasy radośnie pędzę przed siebie pięknym 2.5T. Nie mam pojęcia od kiedy się to objawia, ale jakiś czas temu jechałem z otwartym oknem I przy ruszaniu I dodawaniu gazu na niskich biegach słyszę jakiś dziwny dźwięk. Przypomina on coś tak jakby świszczącego - zepsuty gwizdek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. lub coś w ten deseń. Czy to może być turbina? Jak ją zdiagnozować? Czy znacie kogoś na śląsku kto może się tym dobrze zająć? Niedaleko siebie mam regeneratora turbin Motomaximusa, ale nic o nim ne wiem. Jakie są objawy psującej się, czy też zepsutej turbiny? Jak na razie moc czuję, żadnych problemów z wyprzedzaniem nie mam za 2 tygodnie mam jechać na wakacje nad morze I jestem w kropce. Poradzcie proszę Pozdrawiam Michał
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomek
Model: NieFord-Skoda Octavia vRS
Silnik: 2.0 TSI
Rocznik: 2016
|
Sprawdź ciśnienie doładowania,rury do IC.
Sent from my Nexus 6P using Tapatalk
http://s1069.photobucket.com/albums/u468/cliner66/ http://forum.fordclubpolska.org/album.php?albumid=786 --------------------------------------------------- 269KM/429Nm by Heko(było),następne(było) 275KM/427Nm...jest 324KM/483Nm... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: S-Max
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2006
|
Gwizdanie ale bardzo glosne to objaw zmęczenia turbiny. Ma gwizdac ale troszkę - taki świst. Nawet przy zamkniętej szybie może trochę być ja slychac. Jak nie kopci i nie rzezi to jeszcze długo pozyje. Jak masz blisko do sosnowca to możemy się gdzieś spotkać. Porównamy z moim, posłuchamy.
Wysłane z Tapatalk |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010
|
W moim poprzednim aucie (Zafira A) takie gwizdanie powodował nowy tłumik. Oczywiście wada fabryczna. Po wymianie na drugi gwizdanie - świstanie ustało.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-12-2015
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-07-2013
Model: Kuga MK2
Silnik: 2.0 TDCI 140KM automat
Rocznik: 2013
|
U mnie też pogwizduje - ignoruję to nie jest to jakieś mega upierdliwe turbo musi sobie gwizdać co nieco, wiem zaś że jak będzie słychać w kabinie dźwięk jakby wiertarka wrzynała się w blachę to będą to ostatnie chwile turbiny (w taki sposób moja zakończyła żywot)
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: S-Max Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci 181KM; 413 Nm
Rocznik: 2007
|
Sprawdź rurę idącą od intercoolera do kolektora ssącego.
Mi kiedyś pękła przy samym kolektorze na tym zgrubieniu i podczas dodawania gazu było słychać świst. Możesz też sprawdzić w klapie gaszącej miejsca gdzie wchodzi czujnik MAP i czujnik temperatury powietrza zasysanego. Tam są oringi, które też mogą przepuszczać. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Krzysiek
Model: FORD ESCAPE
Silnik: 2.0 EB
Rocznik: 2019
|
Ściągnij pasek wielorolkowy może gwizdać któraś rolka u mnie gwizdała ta od napinacza a też myślałem ze turbina jak bez paska będzie cisza szukaj po rolkach.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Andrzej
Model: S max
Silnik: 2.5 T +lpg
Rocznik: 2006
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Michał
Model: S-Max / MK3
Silnik: 2.5T / 1.8
Rocznik: 2009 / 2001
|
Cześć Panowie, przepraszam za brak odpowiedzi. Właśnie wróciłem z wakacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Samochód zrobił około 1500km, dźwięk się nie zmienia, ale zauważyłem jedna rzecz, ten dźwięk występuje tylko na zimnym silniku. Jutro mam postawić samochód gościowi kktóry zajmuje się tylko Fordami. W piątek się czegoś dowiem to napiszę. Pozdrawiam
|