![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Damian
Model: C-max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
|
Witam, mam spory problem z Grand C-Maxem 2017, 1.5 benzyna.
W trakcie ruszania ze świateł nie puścił mi hamulec w lewym przednim kole (włączony asystent ruszania pod górę). Po chwili niby puścił, na kolejnych światłach znowu nie puścił, generalnie po kilku kilometrach ładnie się tam zagrzało. Poczekałem godzinę i powoli z przerwami dokulałem sie do swojego zaufanego mechanika. Wymienił zacisk, klocki i tarcze, po czym okazało się, ze dalej trzyma prawy tył i lewy przód. Objaw zepsutej pompy, więc wymienił pompę hamulcową. Dalej to samo. Wymienił przewody przy kołach i też nie pomogło. Nie ma błędów w komputerze. Następny i ostatni podejrzany to pompa abs. Ktoś może temat przerabiał i podzieli się doswiadczeniem? Będę bardzo wdzięczny ![]() Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Adrian
Model: Focus mk3, grand C-Max MK2 lift, c-max MK2 lift
Silnik: 1.6 TDCi 115KM, 2.0 TDCi 150Km, 1.5 TDCi 120km
Rocznik: 2012, 2015, 2015
|
Witam, mam podobny problem, blokował się lewy przód, (nowy zestaw tarcze klocki 5kkm) wyczyściłem zacisk, problem nie ustąpił, blokuje się teraz prawy przód, wyczyściłem prawy przód- tłoka nie idzie wcisnąć, obstawiałem wadę zacisku.
Znajomy podpowiedział mi żebym spróbował poluźnić odpowietrznik i spróbować wcisnąć, bez problemu. Zakładamy winę po stronie pompy abs, jak rozwiązałeś problem ? o jakich numerach masz pompę ? moje F1FC-2C405-AF |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Leszek
Model: Ka mk2 c-max
Silnik: 1,2 69kw 2.0 150KW
Rocznik: 2013 2016
|
Przerabiałem problem rok temu , wymiany podzespołów (prowadnice tłoczki klocki ) nic nie dały , konieczna regeneracja pompy ABS , by uniknąć problemu konieczna wymiana płynu hamulcowego max co 2 lata
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Adrian
Model: Focus mk3, grand C-Max MK2 lift, c-max MK2 lift
Silnik: 1.6 TDCi 115KM, 2.0 TDCi 150Km, 1.5 TDCi 120km
Rocznik: 2012, 2015, 2015
|
Tak jak mówisz, oddałem pompę ABS do regeneracji, płukałem układ do pompy dwukrotnie, naprawiona pompa zamontowana i z każdego koła zlałem około 0,5l do pewności czystego układu. Pompa miała naprawianą część hydrauliczną, wykonałem reset abs, odblokowało to kolejne koła. Nie mogłem uzyskać idealnego hamulca, (brak możliwości adaptacji układu hydraulicznego przez forscan) przejechałem około 100km i wykonałem ponownie odpowietrzanie na maszynie, zlane z każdego koła około 250ml. Sprawność hamulcy wróciła w pełni.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Damian
Model: C-max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
|
Dzięki za odpowiedzi. Nie zaglądałem tu ostatni tydzień.
Problem rozwiązany dopiero wczoraj. Pompa ABS wróciła z naprawy i jest ok. Firma z Bielska Białej daje 2 lata gwarancji na naprawioną pompę, mogę dać namiar. Nie jestem pewien czy mogę tu wklejać linki, więc w razie potrzeby proszę o wiadomość. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
|
|
|