![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzegorz
Model: Focus
Silnik: 1.8
Rocznik: 2009
|
Witam. Posiadam s-max z 2007 roku 3 miesiące temu zapalił mi się błąd od egr i dpf. Mechanik stwierdził że zapchany jest dpf. Został on wyprany, wszystkie czujki i węże wymienione wraz z nowymi tłumika i. Koszt 3300. Po przejechaniu tysiąca km, ponownie zapalił się czek. I bldy typu zapchany filtr cząstek stałych (wszystkie kody błędów mam zapisane w forscanie) mechanik stwierdził, że to wina EGR-u. Wymieniony na nowy za 1400zl. Odebrałem auto, pojechałem do Niemiec po 450 km błąd ponownie wyskoczył. Za pomocą kostki OBD II usunąłem jakoś czeka i dojechałem 600km. Na drugi dzień błąd ponownie wyskoczył i auto było weszlo w tryb awaryjny. Pojechałem do mechanika w Niemczech. Mówił turbo. Wymieniłem na nowe turbo... Wróciłem do Polski, od tego momentu zrobiłem z 2 tys. Km. Błąd po tych dwóch tysiącach ponownie wyskoczył... :/ zrobiłem komputerowe wypalanie dpf, ale to pewnie na chwilę usunie usterkę. Doradźcie mi proszę gdzie szukać... Wymieniłem nawet przepływomierz powietrza na nowy oryginalny... Nie wiem co teraz robić? Czyścić kolektor dolotowy? Wszystkie węże od interkulera? Odma? Wtryski?
|
|
|
|