![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo Kombi i HB MK4
Silnik: 2,0 TDI i PB
Rocznik: 2011 i 2007
|
Witam,
mam taki przypadek - gdy włączę klime to po jakimś czasie słuchać denerwujące brzęczenie spod deski. Byłem z tym u mechanika wymienił rolki i pasek ale to nie pomogło. Potem powiedział że może to jeszcze wentylator wewnętrzny ale tu pytanie czy wentylator wewnętrzny nie chodzi tez jak wyłączę klime ale nawiew tak? bo wg mnie działa i to nie do końca jest on bo gdy tylko nacisnę wyłączenie klimy to brzęczenie ustaje i to mi się tu nie klei. Brzęczenie nie jest od razu gdy włączę zawsze klime tylko po jakiejś chwili, rolki i pasek wymieniony a wentylator wewnętrzny nie brzęczy jak działa sam nawiew. Zapytam jeszcze bo nie mogę znaleźć tego w rozpisce bezpieczników - który bezpiecznik jest odpowiedzialny za wentylator wewnętrzny bo chciałem go na chwile odłączyć bezpiecznikiem i sprawdzić czy to on ale na rozpisce nie znalazłem info o nim który to. Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Tylko na postoju czy w każdym zakresie obrotów? Może być tak, że któryś element po schłodzeniu wchodzi w rezonans i będzie trudno o szybką diagnozę.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Właśnie wydaje mi się że bardziej jak jade niż stoje choć jak stoje po jakiejś podróży nawet krótkiej też słychać. Nie słychac tylko po postoju jak stoje na starcie i krótko jadę, potem się zaczyna.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Moderator
![]() Zarejestrowany: 09-09-2004
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
a w którym to mondeo (bo w profilu masz dwa) jak w tym 2011 to Ci brzęczy wiatraczek w czujniku temperatury wnętrza pod kolumną kierownicy, temat z tysiąc razy przerobiony na forum
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Problem tyczy się tego z 2007 hatchback benzyna mam też wrażenie że brzęczenie ustaje gdy dodaje się lekko gazu i jedzie a gdy stoi to brzęczy. Choć może to ten sam temat w tym modelu? Tylko że jak wyłączam klimę od razu przestaje brzęczeć więc jak tu nie wiązać tego z klimą?
Ostatnio edytowane przez xbeer ; 30-07-2024 o 22:02 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
ktoś może wie ktory bezpiecznik jest od wiatraczka klimy>? Czy jest mozliwe ze klima ma swoj oddzielny wiatrak czy tam na ukladzie wewnątrz jest tylko jeden? pytam bo brzeczy jak tylko klima jest wlaczona a jak wylacze to jest cicho a nawiewy normalnie dmuchają powietrze to w sumie wskazuje ze to nie wentylator wewnętrzny stąd to pytanie, dzieki.
Ostatnio edytowane przez xbeer ; 20-08-2024 o 12:44 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Takie bardziej szumienie z delikatnym bulgotaniem trochę jakby się gaz ulatniał niż brzęczenie to działanie zaworu rozprężnego w mk4, niestety bywa słyszalny w kabinie ewentualnie rurki się gdzieś obijają od wibracji np. od parownika.
Ten mały wiatraczek raczej powinien działać zawsze i jest w polifcie, pod osłoną kierownicy od spodu. On ma za zadanie mieszać powietrze na czujniku temperatury wnętrza, nie wieje, jest średnicy może 5 złotówki. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Mam dokładnie ten temat ale nikt jak widze go nie rozkminił...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Kompresor czy sprzęgło czy kończy się czynnik? choc w tym temacie ktos pisal ze napełnił i nie dało to nic... Ostatnio edytowane przez xbeer ; 23-08-2024 o 09:16 |
|
|
|