![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 tdci
Rocznik: 2009
|
Witajcie
Jestem tu nowy ale musze poprosić was o radę. Pacjent to Ford Fucus 1.8 TDCi przebieg 220 tys. km. Objawy, podczas odpalania zdarza się sytuacja że auto gaśnie. Rozrusznik kręci silnik załapuje i po około sekundzie gaśnie. Próbując odpalić go ponownie sytuacja się powtarza nieważnie ile bym kręcił załapuje na chwilę i gaśnie. Dopiero gdy zostawię go na około 15 min w spokoju i spróbuje go ponownie zapalić zazwyczaj odpala. Gdy silnik pracuje nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Dodam też że ten problem występuje nie regularnie (1 lub 2 razy w tygodniu) i zazwyczaj po dłuższym postoju (przynajmniej 8 godzin). Byłem u mechanika stwierdził problemy w układzie paliwowym, zauważył spadki ciśnienia na listwie wysokiego ciśnienia. Wspomniał też o opiłkach metalu w filtrze paliwa. Na komputerze żadnych błędów. Diagnoza, kończąca się pompa wysokiego ciśnienia. Pompa oddana do regeneracji sprawdzone wtryski i ustawione dawki(cokolwiek to znaczy). Został też wyczyszczony układ paliwowy. Zapłaciłem 3 000zł odebrałem auto oczywiści odpaliło bez problemu. Jednak wczoraj po postoju auta przez noc na parkingu zewnętrznym w pracy miałem znowu problem z odpaleniem auta. Zapaliło na chwile i zgasło musiałem poczekać 15 min i auto zapaliło i pracowało bez problemu. Chciał bym was poprosić o radę w czym może tkwić problem i ewentualnie w jaki sposób mogę sprawdzić daną cześć/podzespół? Jestem inżynierem lubię majsterkować mam tez kabel i program Forscan żeby podłączyć się do komputera więc wydaje mi się że mogę sprawdzić dużo we własnym zakresie. Jak się przekonałem ciężko o dobrego mechanika. Potrzebuję tylko waszej wskazówki co powinienem sprawdzić czy to raczej problem z paliwem czy elektryka? Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Drazik12 ; 10-03-2021 o 11:44 Powód: Literówka w tytule |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Koledzy
Na tą chwilę wiadomo że pompa jest sprawna wtryskiwacze też. Akumulator jest nowy, bo stary miał spadki napięcia przy rozruchu a problem nadal występuje. Chciał bym sprawdzić czy w układzie paliwowym jest wszystko ok. Czy jest szczelny i czy paliwo nie cofa się do zbiornika. Macie jakieś sprawdzone sposoby na to? |
|
|
|
|
|
#3 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#4 |
|
|
Być może masz rację ale po prostu wątpię w jego umiejętności rozwiązania tego problemu. I prawdopodobnie stracę tylko czas. Chciał bym sprawdzić to co mogę we własnym zakresie a potem będę myślał nad reklamacją.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Dariusz
Model: Kuga
Silnik: 2.0
Rocznik: 2011
|
A nie miga wtedy kontrolka immo w zegarach jak nie chce palić
Zimne luty sprawdzał mechanik w liczniku ? podstawa w focusie |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Żadna kontrolka nie miga święcą się tylko te co zawsze, więc raczej zimne lutu bym wykluczył. Najdziwniejsze w tej sytuacji jest to że że gdy nie zapali mogę go kręcić rozrusznikiem pół godziny i nic, a go zostawię na 10-15 min w spokoju pali od strzała.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Robert
Silnik: 1.8TDCi
Rocznik: 2008
|
Witam. Mam od pewnego czasu problem. Otóż mój Focus ma nieco ciężkie odpalanie "na zimno".
Rano odpalając przed jazdą do pracy nie ma szans by odpalił na dotyk, dobre 3-4 sekundy trzeba go męczyć. Wieczorem wyjeżdżając z pracy również jest problem. Ogólnie po dłuższym postoju są takie problemy z odpalaniem. Natomiast gdy jest ciepły, odpalam po krótkiej przewie to pali na dotyk. Podczas jazdy żadnego szarpania, nie falują obroty na biegu jałowym. Filtr paliwa wymieniony 4 miesiące temu, świece wymienione jakoś rok temu na Beru. EGR zaślepiony i wykodowany. Turbina kilka miesięcy po regeneracji. Boję się, że to może być sprawka wtrysków.. Miał ktoś podobny problem i może pomóc wskazać gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy ? Z góry dziękuję za pomoc! |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
|
Sprawdź najpierw czy się zwyczajnie nie zapowietrza linia paliwowa, od kiedy zaczęły się problemy?
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: jan
Model: focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2004
|
Witaj ,piszesz że jak jeszcze ciepły to pali na dotyk to znaczy że paliwo jeszcze całkiem nie uciekło do zbiornika .
Po nocy i długim dniu ma czas żeby spłynąć z powrotem do zbiornika dlatego musisz długo kręcić . Hindus ma rację gdzieś na oringach jest nieszczelność . Jan |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
![]() Imię: Robert
Silnik: 1.8TDCi