![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: S-Max
Silnik: 2.0 EB 240km
Rocznik: 2013
|
Witam,
mam obecnie problemy z mokrą obudową skrzyni i wyciekiem (jeszcze nie wiem skąd) + komunikat ograniczenia funkcjonalności. Po ponownym uruchomieniu, normalna jazda, wszystko prawidłowo. Umówiłem się do mechanika i auto stało cały czas, żeby nie ryzykować. Przy próbie jazdy na umówiony termin, po 1km komunikat (podczas jazdy pod górke) i znowu komunikat i laweta. W serwisie narazie nie mogą odtworzyć tego błędu, ale wycieki są. Czekam na sprawdzenie poziomu oleju. Teraz kontekst i historia ważna, auto kupiłem przy przebiegu 123tys (jeszcze 1.5 roku przedłużonej gwarancji) i w momencie kupienia, w ten sam dzień miałem komunikat skrzyni po przejechaniu 5km, skończyło się lawetą i ASO w Warszawie. Najpierw wymienili skrzynkę bezpieczników, to uznali za przyczynę, po odbiorze auto to samo po 5km. Ostatecznie skończyło się na wymianie skrzyni w ramach gwarancji na nową (wg informacji) z 2 letnią gwarancją. Więc auto ma teraz 205tys, a skrzynia 80tys i tylko przeze mnie jeżdżona, nigdy nie katowana, spokojna jazda, serwisowana w ASO (ostatni sierpień 2023), olej w skrzyni wymieniany co 3 lata (ostatni raz sierpień 2022), zero problemów do teraz. Prośba o wsparcie w temacie, czy w ramach gwarancji normalnej 3lata lub przedłużonej 5lat), ASO może wymienić skrzynie na regenerowaną a powiedzieć że to nowa? Inny serwis może to sprawdzić, ale wymaga to zrzucenia skrzyni. Pytanie bardziej o to czy faktycznie może być regenerowana skrzynia, czy raczej powinni i wymieniają na nowe. Ostatnio edytowane przez MShaRy ; 23-07-2024 o 20:32 |
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
Niemniej jednak od tej wymiany jak rozumiem minęło już 3 lata więc jakby co prawnie nic im nie zrobisz. Cytat:
Jeśli nie cieknie mocno to pewnie można jeszcze trochę pojeździć. |
||
|
|
|