![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Witam panowie,
niedawno stałem się szczęśliwym (nie) posiadaczem Mondeo 4 z 2008r. Zrobiłem dwie trasy w te i spowrotem do Niemiec i zaczęły się anomalie od strzelonego oringu na przelewie, następnie nie ruszał wentylator i później nie ruszała sprężarka. Co prawda to w miarę były pierdoly z którymi sobie poradziłem, jednak teraz mam problem z którym nie umiem sobie porze, mianowicie. Od niedawna mam problem taki, że powyżej 1800 obrotów przy jeździe z jednostajna prędkością, bądź przy puszczeniu nogi z gazu, jest dziwne terkotanie spod maski. Na luzie na postoju również. Do 1800 obrotów silniczek pracuje cicho. Auto było u mechanika, poduszki są w porządku, rozrząd również, mechanik stwierdził że to wtryski. Zostały wymienione dwa wtryskiwacze, terkotanie pojawia się dalej. Zresetowałem wartości w forscanie (mam wersję mobilną na smartfona), zrobiłem kolejna trasę do Niemiec i poprawy nie ma żadnej. Nie jest to dwumasa ani sprzęgło. Ostatnio nie dawało mi to spokoju i po odłączeniu wtyczki czujnika ciśnienia na listwie, auto zaczęło chodzić normalnie, brak jakichkolwiek stuków. Przy rozgrzanym silniku na jalowych obrotach ciśnienie na szynie CR wynosi 300 bar. Wartość otwarcia zaworu dozujacego pokazuje 24-25%, przy dodawaniu gazu wartość się zmienia na 20-22%. W momencie gdy odepnę czujnik ciśnienia na listwie, wartość się zmienia na 28-30% i w momencie dodawania gazu schodzi do 24-25%. Wymieniłem czujnik ciśnienia na używkę, poprawy brak. Czy ktoś może naprowadzić gdzie szukać? Czy to będzie czujnik czy to będzie zacinający się regulator paliwa czyli ten zawór który jest na pompie? Forscan nie pokazuje żadnych błędów. Dodam że mój układ wtryskowy to siemens. Dodam, że przebieg to 300kkm. Ma ktoś jakiś pomysł? Serdecznie dziękuję za pomoc. |
|
|
|