Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-06-2024, 15:15   #1
xbeer
ford::average

Imię: Piotr
Model: Mondeo Kombi i HB MK4
Silnik: 2,0 TDI i PB
Rocznik: 2011 i 2007
Domyślnie Silnik faluje przy jednostajnej prędkości 2.0PB

Witam,

mam pytanie zauważyłem że od jakiegoś czasu gdy jade jednostajną prędkością trzymając pedał gazu w tej samej pozycji w różnych prędkosciach odczuwalne jest falowanie silnika - czyli jak by trochę hamował i przyspieszał - podobnie jest gdy na jedynce powoli dodaje gazu to czuć że w tym momencie także falowały obroty dodam że na wolnych obrotach nic nie faluje. Temat występuje i na benzynie i na gazie. Może ktoś podpowie w czym może być problem? Dodam tylko że jakiś czas temu gdy go kupiłem falował także na wolnych obrotach ale przeczyszczenie przepustnicy zrobiło robotę ale tu raczej jest co innego - wstępnie myślałem ze wtryski ale przecież dzieje sie to i na gazie i benzynie wiec to nie to.

z góry dziękuje.

xbeer jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2024, 14:55   #2
Marcian

Model: Mondeo MK IV 2011 r. 2.0 PB
Silnik: 2.0 145 km PB + LPG
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Silnik faluje przy jednostajnej prędkości 2.0PB

Luzy zaworowe sprawdzałeś ?
Marcian jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2024, 10:41   #3
xbeer

tak sprawdzałem i majstra ostatnio i jest git malina bo gaz zakladalem nowy ale to sie dzieje i na gazie i na PB. bierze mi oleju troche walcze z pierscieniami nie wiem czy to moze być to? Zrobilem czyszczenie pierscieli antykoksem wczoraj = przed mialem na kazdym cylindrze 17.5bara teraz mam miedzy 15 a 16 wszędzie tak dodam nie wiem ile to tak będzie i czy będzie bral olej nadal i czy będzie szarpac po testuje i zobacze chyba ze ktos ma jeszcze inny pomysl? jakis EGR zaslepienie czy cos ? sam egr jest w miare nowy ma pare miesięcy.
Stary 12-07-2024, 17:23   #4
TeddyCJBA
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 Duratec
Rocznik: 2001

Sprawdź jak zachowuje się silnik na odpiętej wtyczce od EGR . W moim przypadku przy odpiętym EGR silnik zaczął równiej jechać przy stałych obrotach
TeddyCJBA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2024, 19:20   #5
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał xbeer Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przed mialem na kazdym cylindrze 17.5bara teraz mam miedzy 15 a 16 wszędzie tak dodam nie wiem ile to tak będzie i czy będzie bral olej nadal i czy będzie szarpac po testuje i zobacze chyba ze ktos ma jeszcze inny pomysl?
Prawidłowa kompresja to 14 a podwyższona świadczy o konkretnym poborze oleju. Może być szarpanie z tym związane. Raczej teraz już czyszczenie za wiele nie pomoże zostało wyremontować albo tak jeździć do końca.

Mogą być jeszcze świece kable cewka
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-07-2024, 14:00   #6
xbeer

Odepne EGR i sprawdzę co do ciśnienia na cylindrach z mojej wiedzy książkowa to kiedy 15 a 17 a nie 14 ? Świece mam nowe jedynie cewki jeszcze mogę zamienić bo kabli tu nie ma. Zrobię płukankę naftą całego bloku z olejem pojeżdżę i popatrzę jak z poborem.
Stary 14-07-2024, 22:45   #7
klocolus

Cytat:
Napisał xbeer Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z mojej wiedzy książkowa to kiedy 15 a 17 a nie 14 ?
Ile ma być skoro stopień sprężania to 10:1? 12-14 bar będzie optymalna, więcej to zanagarowanie komory spalania od spalania oleju. Typowe dla tych durateców 1.8/2.0/2.3.
Stary 15-07-2024, 11:13   #8
xbeer

to ja już nie wiem...

Ostatnio edytowane przez SRS ; 29-07-2024 o 18:17
Stary 15-07-2024, 20:14   #9
klocolus

Cytat:
to ja już nie wiem...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Silnik taki sam.

13 bar minimum ciekawe ciekawe. W idealnych warunkach wynik testu kompresji to stopień sprężania x współczynnik 1.2-1.4. Stopień sprężania to 10:1. Czyli w teorii 14 bar max w normalnych warunkach. Minimum to pewnie z 10 bar ale akurat tutaj rzadko kiedy jest ten problem chyba, że zawory wypalone od zaniedbań na lpg. Poza tym różne mierniki różnie mierzą na różnych silnikach. Pod względem kompresji to ma być przede wszystkim możliwie równa na wszystkich garach a o podwyższonej kompresji tylko mówię, iż jest to efekt spalania sporej ilości nawet jak na durateca oleju więc mogą się dziać różne rzeczy trzeba albo decydować się i tak i tak na remont albo jeździć tak do końca, płukania można spróbować choć niestety w akurat tym silniku rzadko kiedy pomaga. Najlepiej xado antykoks na tłoki, też próbowałem w kilku i przy duratecu jak wyjmowałem to remontu pierścienie były idealnie czyste.
Stary 18-07-2024, 10:37   #10
xbeer

dzieki za info sproboje na start z płukaniem naftą całego silnika z godzinke na wolnych dołoże 2x czyszczenie pierscieni antykoksem i zobaczymy. Powiedz mi tylko bo sie nie znam jezeli tak zostawie i bedzie to spalanie oleju to co ogolnie tam sie dzieje i co sie niszczy i ile zycia zostalo silnikowi czyli co sie zepsuje finalnie ze silnik padnie i ile to moze potrwać - bo jestem ciekaw a sie nie znam - jak cos zrobilem LPG nowe a do tej pory smigał na PB ma 192k km.
Odpowiedz

Zasady postowania