![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Moje auto wyposażone jest w climatronic dwustrefowy, ale problem który chcę przedstawić dotyczy głównie ogrzewania - z klimatyzacji praktycznie nie korzystam. Obserwacje są następujące:
1. wyraźnie różne temperatury powietrza lewej i prawej strony (prawa cieplejsza) 2. przy sukcesywnym podnoszeniu temperatury ogrzewania, ciepłe powietrze wieje dopiero po przekroczeniu jakiegoś nastawu, np. temp zewnętrzna 15 stopni, początkowo jazda z nastawem "LO", podnoszę temperaturę o 0,5 stopnia i sprawdzam czy zmienia się temperatura powietrza z nawiewów, dopiero po nastawieniu 23 stopni czuję że leci cieplejsze powietrze 3. Przy nastawie na nogi powietrze leci cieplejsze niż przy nastawieniu na kabinę lub na szybę. 4. Czasem pomaga krótkie ustawienie na "HI" a potem na żądaną temperaturę (np 20), żeby grzało jak trzeba. Czasem w drugą - muszę ustawić na "LO" z 24 stopni i ustawić np 20, inaczej będzie grzać na 24 gdy chcę ustawić płynnie z 24 na 20. 5. Test klimatronika nie pokazuje żadnych błędów. Reset też nie pomaga. Intuicja podpowiada mi, że zacinają się klapy ogrzewania. Co można jeszcze zrobić bez ściągania deski rozdzielczej, żeby namierzyć problem? |
|
|
|