![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-07-2020
Model: Focus MK3 ST-Line
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
|
![]()
Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z trzeszczeniem w okolicach przedniego prawego koła przy skręcie kierownicą na postoju. Wystarczy, że minimalnie poruszam kierownicą i bardzo głośno słychać to w środku. Bez obciążenia, przy podniesionym kole do góry dźwięk ustępuje.
Niedawno miałem wymieniane amortyzatory, więc je wykluczam. Gdzie i jak szukać przyczyny, żeby nie wymieniać nic w ciemno? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK3, Focus MK3 FL
Silnik: 1.6 Ti-VCT 125KM, 2.0 TDCi 180KM
Rocznik: 2011, 2015
|
![]()
Co było wymieniane przy amortyzatorach?
Amortyzator + sprężyna + poduszka i łożysko kolumny McPhersona? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Na fakturze mam amortyzatory, łożyska amortyzatorów, osłony i odboje.
Już wcześniej było to trzeszczenie, a amortyzatory i tak miałem do wymiany. W ostatnim czasie bardziej się nasiliło. Ostatnio edytowane przez PiotrX1 ; 01-09-2024 o 21:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK3, Focus MK3 FL
Silnik: 1.6 Ti-VCT 125KM, 2.0 TDCi 180KM
Rocznik: 2011, 2015
|
![]()
To wygląda w miarę na to, że wymieniony cały komplet. Sprężynę też musieli mieć w ręku, więc jakieś uszkodzenia powinni zauważyć.
Nie masz kogoś, żeby kręcił kierownicą, a żebyś Ty mógł słuchać przy kole skąd dokładnie dochodzi dzwięk? W środku słychać przy ruchach kierownicza, a może z zewnątrz będzie się wydawało, że źródło dźwięków jest inne. A najlepiej to już w ogóle na kanale wejść pod auto i wtedy szukać przy ruszaniu kierownicą. Bo w sumie może być sporo źródeł tego hałasu, skoro najbardziej oczywiste, czyli łożysko McPhersona i sprężyna amortyzatora są wyeliminowane. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
Jak wcześniej sprawdzaliśmy to wydawało się, że na przy prawym kole. Dziś jak na złość nie chce trzeszczeć. Dostępu do kanału niestety nie mam.
|
![]() |
![]() |