![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-08-2013
Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCi 4x4
Rocznik: 2013
|
Witam,
przeglądałem forum i próbowałem zlokalizować podobne tematy ale nic nie wychodziło. Kuge mam od kilka dni, ma oryginalny przebieg 56000km. Myślałem, że to może słynne Fordowskie przelewanie się paliwa w baku ale to jednak nie to. Otóż podczas ruszania zawsze słyszę pojedyncze głuche stuknięcie dobiegające jakby z tyłu pojazdu. Czasami słyszę podobny dźwięk podczas redukcji z 3 na 2. Przy ruszaniu zawsze jest to tylko jedno uderzenie/stuknięcie już po ruszeniu i puszczeniu sprzęgła (wole lub szybkie puszczanie sprzęgła nie ma różnicy). Podczas jazdy po wybojach w zawieszeniu nic nie tłucze. Miał ktoś może podobne objawy? Silnik to 140, 2.0 TDCi z 4x4. pozdrawiam Michał |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Takie stuknięcia miałem w każdym Mondeo Mk IV i po prostu tak jeździłem.Wydaje mi się że jest to ze skrzynu biegów ,tylko stuk sie przenosi i słychać jakby z tyłu.Miałem takie odczucie jakby jakieś naprężenie się rozładowało.Slniki były taż TDCI 140KM
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki za sugestie. Miałoby to sens tylko, że u mnie przy ruszaniu nie ma to nic wspólnego ze zmianą biegów. Jedynka jest już wrzucona ruszam i dopiero jak samochód zaczyna jechać to słychać ten głuchy dźwięk.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Czyli coś z tyłu wybite.Trzymając za reling dachowy ruszaj mocno autem ,może będzie coś słychać.Może też reczny nie odbija?Łącznik stabilizatora?.Może być wiele powodów
Ostatnio edytowane przez aprox99 ; 30-10-2017 o 15:56 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Stachu
Model: Kuga II 4x4
Silnik: 2,0 180 PowerShift
Rocznik: 2016
|
Obstawiam, puszczenie tarcz hamulca ręcznego.
Jeżeli występuje tylko podczas ruszania, to to, na bank. W jakimś aucie tak miałem. Przeczyścić, przesmarować i będzie dobrze.
|
|
|
|
#6 | |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Imię: Stachu
Model: Kuga II 4x4
Silnik: 2,0 180 PowerShift
Rocznik: 2016
|
Jaka różnica szczęki czy klocki, chodzi o fakt, no ... ale wywód wniósł coś do tematu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#8 | |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
A to?
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Koledzy to na pewno nie są klocki - jak się zatrzymam i bez hamulca rusza to jest to samo. Mam jedno przypuszczenie - mam teraz ok 1/2 (może trochę mniej) baku ropy i wydaje mi się, że od wczoraj wieczór tego nie słyszę. Na 100% nie słyszałem tego jak miałem rezerwę (od momentu zakupu w zeszłym tygodniu to moje pierwsze pełne tankowanie). Zatem może być tak, że jak bak jest pełny to coś stuka? A jak ubywa paliwa to to "coś" (nie wiem co to może być?) przestaje uderzać. Tylko co?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: jarek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
|
a sprawdzałeś czy stuka jak wciśniesz dwa razy sprzęgło itp kombinacje ze sprzęgłem?
|
|
|
|
![]() |
|
|
|