Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-10-2024, 19:37   #1
dev0
ford::amateur

Imię: Bartek
Model: Focus MK 3.5 ST
Silnik: 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2016
Domyślnie Pęknięta głowica, przy okazji remont silnika - czy warto?

Ford Focus MK3 ST FL 2.0 EcoBoost 250KM 2016

Cześć wszystkim.

Ponad miesiąc temu, spotkało mnie bardzo nieprzyjemne doświadczenie, kiedy wracając do domu, z wydechu mojego samochodu zaczął wydobywać się gęsty, biały dym.

Kilka dni temu samochód trafił w końcu na lawecie do mechanika, a dzisiaj dostałem od niego wstępną diagnozę - pęknięta głowica. Miałem możliwość przyjrzenia się wszystkiemu osobiście, z czego chętnie skorzystałem. Moja, bądź co bądź, podstawowa wiedza na temat silników, pozwala mi podzielić zdanie fachowca. Mechanik jest pewien na 99%, że to właśnie to jest problemem, ale 100% pewności będziemy mieli po sprawdzeniu szczelności głowicy w przyszłym tygodniu. Wtedy też dowiem się, czy jest ona jeszcze do naprawy, czy trzeba szukać nowej. Ze wstępnej diagnozy wynika także, że nic "głębiej" nie jest uszkodzone. Płyn chłodniczy też nie dostał się do żadnego tłoka.

Jako, że cały silnik razem ze skrzynią jest już na stole i z oczywistych względów w większości rozebrany, mechanik przy okazji zaproponował mi generalny przegląd i remont tego silnika, głównie wspominając tutaj o jego tulejowaniu, ponieważ te silniki są "wyjątkowo delikatne" i pan mechanik już kilka razy spotkał się z np. pękniętym blokiem. Silnik w większości jest już rozebrany i przy okazji można by było go zupełnie odnowić, żeby później też mieć więcej pewności co do niego i jego niezawodności. Oczywiście na dzień dobry koszt tego wszystkiego to kilka tysięcy złotych, a jak się domyślam, nie wiadomo co wyjdzie w trakcie tego remontu i ile jeszcze będzie trzeba pieniędzy na to wyłożyć.

Przychodzę tutaj do Was celem weryfikacji tych informacji, o rzekomo delikatnych silnikach EcoBoost 2.0 250KM i poproszenia o radę, czy na moim miejscu zdecydowalibyście się na rozebranie go do części pierwszych, wzmocnieniu i remoncie, co mogłoby mi za pewne dać w przyszłości więcej pewności co do tego czym jeżdżę i ile jeszcze mi ten samochód posłuży?

Za pewne warto nadmienić, że samochód jest sprowadzony z USA, po niewielkiej stłuczce, kiedy miał przejechane prawie 30 000 km. Jestem drugim właścicielem w Polsce, kupiłem go z przebiegiem 100 000 km, obecnie wynosi on 110 000 km, więc w ciągu pół roku było mi dane zrobić nim jedynie 10 000 km, podczas których nigdy nie miałem z nim żadnych problemów mechanicznych. Nic mi również nie wiadomo o jakimś chip tuningu, ani innych modyfikacjach. Nic takiego raczej nie miało miejsca.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez SRS ; 11-10-2024 o 19:44
dev0 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2024, 21:13   #2
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Pęknięta głowica, przy okazji remont silnika - czy warto?

W mojej ocenie to naciąganie. Zrób głowice i tyle. Nie wiem z jakiego gownolitu musiałby być silnik żeby się nadawał do remontu po 100 tys.
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2024, 21:32   #3
kln1920
ford::expert

Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Jak nie planujesz grubszych modów, to zrób czapkę i tyle. Niech jedynie pomierzy, czy jaja się z cylindrów nie zrobiły i czy rys nie ma. Pewnie nie, więc olac
kln1920 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2024, 21:43   #4
dev0
ford::amateur

Imię: Bartek
Model: Focus MK 3.5 ST
Silnik: 2.0 EcoBoost

Nie planuję żadnych modów, ani nic podobnego. Osobiście też jakoś bardzo tego samochodu nie katowałem, ale wiadomo, że to też nie jest auto do spokojnej jazdy, więc rozważałem ten remont, że względu na to, żeby mieć może "święty spokój" i większą pewność co do tego auta. Jest jakiś próg przebiegu po którym w ogóle warto robić coś takiego? Wiem, że te silniki nie wytrzymują zbyt wiele, bo 200 tyś. to już chyba rzadkość dla nich.

Przebieg jest jeszcze niby niewielki, ale jednak głowica pęknięta. Boję się, żeby później z czymś innym, głębiej nie było podobnego problemu.

Ostatnio edytowane przez dev0 ; 11-10-2024 o 21:55
dev0 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2024, 12:10   #5
siehu
ford::beginner

Model: FF 3.5
Silnik: 1.5eb 150ps
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał dev0 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie planuję żadnych modów, ani nic podobnego. Osobiście też jakoś bardzo tego samochodu nie katowałem, ale wiadomo, że to też nie jest auto do spokojnej jazdy, więc rozważałem ten remont, że względu na to, żeby mieć może "święty spokój" i większą pewność co do tego auta. Jest jakiś próg przebiegu po którym w ogóle warto robić coś takiego? Wiem, że te silniki nie wytrzymują zbyt wiele, bo 200 tyś. to już chyba rzadkość dla nich.

Przebieg jest jeszcze niby niewielki, ale jednak głowica pęknięta. Boję się, żeby później z czymś innym, głębiej nie było podobnego problemu.
Ja bym poszedł w kapitalny jak już leży na stole. Pomiary i tulejowanie wymaganych cylindrów, nowe panewki i szlif wału i masz spokój na 200kkm.

Mi co prawda w 1.5 ale takie samo ****oleum pękła głowica. Znalazłem używaną od Kugi po taniości, splanowali, założyli. Po roku znowu parowóz. Wypierdziało nową uszczelkę. Po zdjęciu czapki wszędzie olej, silnik na szlifiernie, 3 z 4 cylindrów jajka. Na szczęście sam blok nie pękł (choć już takie spawali jak ziomek mówił). A jak masz już rozebrany to szkoda dołu nie zrobić bo części to najmniejszy koszt tej zabawy a po złożeniu masz spokój na dłużej i przy sprzedaży łatwiej jak masz glejt na remont silnika a nie że sprzedajesz w zasadzie auto z silnikiem do remontu bo te EB forda są z ekologicznej masy solnej zrobione i biodegradują...

Ostatnio edytowane przez siehu ; 16-10-2024 o 12:13
siehu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2024, 14:23   #6
Flisator

A później tir mu z bagażnika zrobi garaż na światłach i tyle z tej roboty będzie. Pytanie czy warto pakować taka kasę w samochód.
Stary 16-10-2024, 14:58   #7
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Domyślnie Pęknięta głowica, przy okazji remont silnika - czy warto?

Tir może zrobić garaż każdemu, bez względu czy silnik remontowany czy nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Idąc tym tokiem, po co remontować dom skoro może walnąć meteoryt i zrobić z domu gruzowisko? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli autor ma fundusze i chce je inwestować w auto, czemu nie, jego wybór Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2024, 16:10   #8
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Ja się z tym tirem zgadzam, mojej mamie ktoś inny zrobił, a silnik w tamtym wozie podobno 500 tys. potrafił przejechać. Oczywiście samego remontu nie neguję.
tomao jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2024, 18:21   #9
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus

No tak, ale nie wkręcajmy w to zdarzeń losowych. Czy tir czy sarna, czy cokolwiek innego, nie ma wg mnie tutaj znaczenia. Tutaj jest pytanie typowo natury technicznej a nie probabilistycznej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2024, 19:51   #10
Flisator

W mojej ocenie nie opłaca się robić remontu kompletnego. Zrobić tylko to co trzeba. Generalnie żeby zrobić rewizję panewek nie trzeba często silnika wyjmować.
Odpowiedz

Tagi
ecoboost , głowica , remont silnika

Zasady postowania