![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-07-2019
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0
Rocznik: 2015
|
Witam, dziś pojawił mi się problem z klimatyzacja w Mondeo Mk5 2.0 tdci. Po włączeniu klimatyzacji dmucha ciepłe powietrze. Wystarczy że podniosę o 1 stopień i już leci piekło z nawiewów. Dopiero gdy ustawie klimatyzację na LO wtedy dopiero zaczyna dmuchać chłodnym. Dodam że problem pojawił się po wyjechaniu z myjni nie wiem czy ma to coś wspólnego. Czynnik w klimie jest skoro na LO działa. Ma ktoś pomysł co to może być?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Karol
Model: Ford Edge
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2020
|
Pewny jesteś, że na LO dmucha chłodem z klimatyzacji, a nie chłodniejszym powietrzem z zewnątrz? bo na LO, powinno dmuchać Ci bardzo zimnym powietrzem. Ja tak miałem w poprzednim mk5, rozszczelnienia doznał skraplacz klimatyzacji i o tyle fajnie, że miałem jeszcze gwarancje to zrobili mi to w ASO, nawet nabili czynnik, a w mk5 jest już r134a, wiec droższy i w sumie w niczym lepszy od tego starszego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Sam skraplacz to jakieś 300 zł, ale czynnik mógł jednak uciec. Podjedź na jakiś serwis klimy, to sprawdzą Ci układ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez karoolpl ; 14-06-2022 o 20:13 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
|
Nie wiem ile razy można pytać o to samo zakładając nowy temat.
Wystarczy poszukać i .... no i tak nie wiadomo dlaczego tak się dzieje. Po odłączeniu akumulatora na jakiś czas problem powinien zniknąć. Niestety nie pozostają w pamięci żadne błędy. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 14-07-2019
Silnik: 2.0
|
Dzięki, spróbuję z tym akumulatorem. Bo czynnik jest na LO dmucha zimnym bardzo mocno. Przepraszam za założenie tematu skoro już taki był widocznie przerasta to moje umiejętności wyszukiwania. Mam nadzieję że problem zniknie bo lato w pełni. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
|
Opisywaną sytuację miałem już okazję przeżyć na własnej skórze. Dzięki sugestii z forum odłączyłem akumulator (na noc). Na następny dzień wszystko wróciło do normy. Problem był zarówno z chłodzeniem ale też z ogrzewaniem.
Kolejnego dnia pojechałem do znajomego ASO gdzie podłączono pod kompa. Niestety żadnych błędów nie było i wszystko działało jak należy. Potwierdzili, że być może odłączenie zasilania to był dobry pomysł. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Krzysiek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 150/180
Rocznik: 2017
|
Miałem, to samo.
Wizyta w ASO, brak błędów, reset sterownika klimy. Moim zdaniem za dużo elektroniki i do końca nikt nad tym nie panuje. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Krystian
Model: MK5
Silnik: 1.5 ecoboost
|
Od jakiegoś czasy z klimatyzacji leci bardzo ciepłe powietrze nawet przy nastawie 15.5C, jak obniżę do LO ciepłe powietrze przestaje lecieć.
Co może być przyczyną? Gdzie w Forscanie można przeprowadzić diagnostykę ogrzewania lub wykonać reset układu. Proszę o pomoc |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Imię: Andrzej
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016
|
Może za mało lub brak czynnika chłodzącego?
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Krzysztof
Model: MKV
Silnik: 2.0 TDCI 180 KM
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Bo kondensatory to rozładowują się już po 1-2 minutach max... I po "prądzie" w sterownikach "nia ma ani śladu"...
|
|
|