![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Jacek
Model: Focus MK3 2011 Trend
Silnik: benzyna 1,6 105 KM
Rocznik: 2011
|
Witam, od pewnego czasu, przy przełączaniu powietrza wentylacji kabiny na obieg zamknięty, słychać głośne terkotanie. Jest to dźwięk źle zatrybionej przekładni zębatej. Po ok 10 sekundach ustaje. Prawdopodobnie "zapiekła" się sama klapa zamykająca dopływ zewnętrznego powietrza, a siłownik pracuje i tryby się zdzierają. Czy łatwo i jak można się do tego dobrać i oczyścić i nasmarować?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Miałem to niedawno. Do wymiany silniczek od klapy (AV6N-19B634-AB). Same klapy trochę mogą mieć trudno się ruszyć z któregoś położenia skrajnego przez odkształcenie uszczelki. Bardzo nieprzyjemna robota to wymienić.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki za info. Robiłeś sam czy warsztat? Jeśli tak, to ile musiałeś zapłacić? Ale mam troszkę wątpliwości. Bo skoro słyszę terkotanie, to znaczy że silnik pracuje. Więc chodzi tu pewnie o zdarte tryby tego silnika?
Ostatnio edytowane przez jadja ; 09-11-2024 o 15:28 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Robiłem sam, trochę trzeba było rozbierania od strony pasażera. Silnik jest podłączony dwoma przewodami (+ i -), w zależności od polaryzacji klapy ustawiają się w skrajnych pozycjach. Napięcie jest podawane tylko przez kilka sekund (w założeniu ten czas ma wystarczyć na zmianę pozycji) i wtedy słychać terkotanie, które jest właśnie wynikiem wytartych zębów wewnątrz mechanizmu silniczka. Po kilku sekundach napięcie zanika i terkotanie też.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Znalazłem na YouTubie film o wymianie wentylatora dmuchawy. ten siłownik jest chyba koło wentylatora. Tak czy owak, widzę że wyjąć trzeba schowek pasażera i całą tablicę bezpieczników. Dużo rzeczy robiłem w tym samochodzie sam, ale tu będę się musiał chyba poddać, albo przynajmniej poczekać na wiosnę. Dobrze chociaż, że obecnie nawiew pozostaje w stanie otwartym. Szkoda tylko, że Ford zdecydował się na tryby z tworzywa sztucznego zamiast z solidnego metalu.
Ostatnio edytowane przez jadja ; 09-11-2024 o 16:39 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Wentylator chyba się wyjmuje od strony kierowcy, przy tej robocie będzie dostęp do wirnika. Podobny problem jest z silniczkami żaluzji chłodnicy. W przepustnicach czy EGR też są plastikowe przekładnie.
|
|
|
|