Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-01-2023, 08:56   #1
piterus87
ford::average

Model: Ford Focus MK3 ST-line
Silnik: 1.6 Ecoboost 195KM 330Nm
Rocznik: 2014
Domyślnie Czyszczenie soczewek reflektorów

Panowie, czy ktoś podejmował u siebie próbę wyczyszczenia soczewek reflektowów w bi-ksenonie bez rozklejania klosza? Od jakiegoś czasu zauważyłem, że światła jakby gorzej świecą. Linia odcięcia jest ale porównując z innymi autami, mało wyraźna. Ostatnio zauważyłem, że soczewki mają jakiś mleczny nalot i nie są przejrzyste. Widać to dokładnie na brzegach bo są miejsca gdzie soczewka jest idealnie czysta. Kombinuję, czy po odkręceniu przetwornicy będzie do niej lepszy dostęp niż przez otwór na żarnik. Myślałem, żeby wygiąć odpowiednio kawałek drutu, zakończyć go mikrofibrą i spróbować wyczyścić. Robił ktoś taki zabieg u siebie?

piterus87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2023, 09:57   #2
konieczko5
ford::professional

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 12.2007 (modelowy 2008)
Domyślnie Odp: Czyszczenie soczewek reflektorów

...

Ostatnio edytowane przez konieczko5 ; 01-04-2025 o 12:40
konieczko5 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2023, 10:44   #3
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Odnoszę wrażenie że klosz w MK3 jest nieserwisowalny.
Chyba że bawimy się w piekarnik
Sam również mam już tak słabe światła, że pozostanie chyba szukanie kloszy bez homologacji na aliexpress.

Na wszystko składa się
a) bardzo słaba powłoka UV. Auto z 2012 rocznika już w 2018 wygląda tak, jakby lampa była w lamparcie cętki
b) plastikowe odbłysniki w reflektorze wypalają się
c) idiotycznie utworzone plastikowe łapki do przykręcania reflektora (w przypadku kolizji na drodze często same lampy są całe a strzelają te łapki. teoretycznie naprawialne, w praktyce bywa różnie)
d) jakość wtyczek w środku pozostawia wiele do życzenia. jest bo jest. najlepiej nie rozbieraj bo zaraz coś połamiesz (mi się 3 razy udało połamać plastiki w środku)
e) klosz łatwo się rysuje i lubi mikropęknięcia (widać to po dokładnym umyciu)

Co do słabych świateł, obstawiam że masz już zajechane odbłyśniki a nie soczewkę, ale z chęcią będę zaglądał sprawdzić czy coś Ci się udało.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2023, 11:12   #4
konieczko5

...

Ostatnio edytowane przez konieczko5 ; 01-04-2025 o 12:41
Stary 05-01-2023, 11:46   #5
piterus87

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odnoszę wrażenie że klosz w MK3 jest nieserwisowalny.
Chyba że bawimy się w piekarnik
Sam również mam już tak słabe światła, że pozostanie chyba szukanie kloszy bez homologacji na aliexpress.

[...]

Co do słabych świateł, obstawiam że masz już zajechane odbłyśniki a nie soczewkę, ale z chęcią będę zaglądał sprawdzić czy coś Ci się udało.
Nie wiem jak wygląda odbłyśnik za soczewką bo nie ma do niego dostepu ale reszta odbłyśników (od dodatkowych długich, doświetlania zakrętów) są w bardzo dobrym stanie i trochę nie uśmiecha mi się wydawać tyle hajsu za regenerację dwóch odbłyśników z 6. Sam klosz tez wygląda ładnie, nie jest mocno porysowany z zewnątrz i nie jest zmatowiony. Soczewka jest ewidentnie zmatowionia i myślę, że to zabiera dużo światła. W weekend postaram się do niej jakoś dobrać i jeżeli nic nie urwę ani nie połamię to probie zdjęcia sprzed i po zabiegu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Spróbuję tez wyczyścić trochę klosz od środka metodą na magnes.

d) z tym to się zgodzę, beznadziejne rozwiązanie.

Ale i tak nie ma tragedii jeżeli chodzi o demontaż lampy w porównaniu z moim poprzednim autem. Tam za każdym razem jak chciałem dobrać się do lampy musiałem zrzucać cały zderzak.

Ostatnio edytowane przez arturek ; 07-01-2023 o 08:52
Stary 05-01-2023, 12:32   #6
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012

Zgadza się.
O ile demontaż reflektora jest banalnie prosty, tak próba naprawy reflektora to już wyższa sztuka.
Czekam na relację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2023, 19:56   #7
piterus87

Dzisiaj przy okazji wolnego dnia podjąłem próbę dostania się do soczewek. Przed operacją soczewki wyglądały tak :
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Światło było widocznie rozpraszane na soczewce. Widać jakby mleczny nalot i brak przejrzystości. Poza tym przy dokładniejszym przyjrzeniu widać miejsce gdzie tego nalotu nie było:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Teraz pozostało wykombinować jak dostać się bezinwazyjnie do soczewki z jednej i drugiej strony gdyż nie wiadomo było po której jest zabrudzona.
Sprawy nie ułatwiał fakt, że otwór na żarnik jest bardzo wąski, a po drodze jest jeszcze przesłona od długich świateł więc od strony żarnika mamy bardzo małe pole manewru.

Ale... Dla chcącego mieć trudnego.
W ruch poszedł chwytak precyzyjny, kawałek mikrofibry i IPA:

Wystarczyło przyłożyć nasączoną ściereczkę, żeby zobaczyć różnicę. Niestety zapomniałem zrobić zdjęcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozostało teraz spróbować dostać się do soczewki od strony zewnętrznej. Z pomocą przyszedł otwór od dodatkowych długich świateł na żarówkę H7. Na szczęście ten otwór jest o wiele większy. Niestety soczewka jest wysunięta dalej niż odbłyśnik od żarówek H7 i trochę początkowo zwątpiłem, że uda mi się do niej dostać. Ale tak łatwo się nie poddaję. Trochę pomanewrowałem, dałem większy kawałek mikrofibry i udało się. Juz pierwsze przejechanie mokrą szmatką po soczewce pokazało, że gra jest warta świeczki:

Myślę, że różnicę widać gołym okiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Niestety nie udało mi się dokładnie doczyścić brzegu soczewek (tak ok 0,5 cm po obwodzie) ale i tak myślę, że efekt jest więcej niż zadowalający

Przy okazji wyczyściłem trochę klosz od wewnątrz chociaż nie był mocno brudny.

Przy czyszczeniu trzeba się mocno uwijać, żeby IPA nie zasechł i nie zostawił smug więc musiałem żonglować co chwilę na przemian mokrą i suchą szmatką.
Efekt zabiegu- o wiele wyrażniejsza linia odcięcia i mocniejsze światło. Było warto poświęcić te 2 godziny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Niestety nie zrobiłem fotek na ścianie z liniami bo akurat zaczął mocno sypać śnieg więc widoczność słaba.
Stary 06-01-2023, 20:41   #8
Hugo_Chavez

Model: S Max
Silnik: 2,0 Tdci
Rocznik: 2008

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już......

Dobra robota. Ja bym jeszcze podjechał na stację ustawić lampy skoro je wyciągałeś z auta. Zrobią Ci to za małe pieniądze a będziesz pewny, że wszystko jest ok.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 07-01-2023 o 19:44
Hugo_Chavez jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2023, 21:20   #9
piterus87

Jakbym miał za każdym razem po odkręceniu lamp jeździć na stację żeby je ustawiać to nic innego bym nie robił Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. są ustawione dobrze bo po ostatniej wizycie na Oskp zaznaczyłem sobie na bramie garażowej kreski i co jakiś czas sprawdzam czy nic się nie zmieniło. Tam nic samo z siebie nie może się raczej poprzestawiać bo po wyłączeniu lampa jest blokowana na silniczkach w jednej pozycji.
Stary 07-01-2023, 09:50   #10
konieczko5

...

Ostatnio edytowane przez konieczko5 ; 01-04-2025 o 12:41
Odpowiedz