Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Strefy klubowe > strefa|wielkopolska
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-08-2024, 15:29   #1
pgrob
ford::professional

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008
Domyślnie Remont silnika Duratec 2.0 - warsztat w Poznaniu lub okolicy

Szukam warsztatu w Poznaniu lub okolicy, który przeprowadzi remont silnika Duratec 2.0 w Mondeo MK4 2008.

Jeżeli robiliście remont takiego silnika i jesteście zadowoleni to prośba o podanie danych warsztatu.

pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2024, 15:52   #2
lukwar
ford::amateur

Imię: łukasz
Model: galaxy
Silnik: 2,0 duratec
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Remont silnika Duratec 2.0 - warsztat w Poznaniu lub okolicy

część ja robiłem samemu taki remont . Kupiłem silnik z mondeo mk3 z złomu . Bo mój nie nadawał się do remontu .wyrwało śruby z bloku wał można było ręka ruszać góra dół ;-) silnik z złomu rozebrałem dałem wał do szlifierni na sprawdzenie wyważenie i polerka 200 zł u nich wszystkie części wziąłem czyli uszczelki panewki pierścienie . Głowice sam zawory przetarłem i wymieniłem uszczelniacze . Szlifiernia zrobiła mi tylko planowanie i regulacje zaworów za 500zł wałki sobie sam spolerowałem . zamknąłem sie w kosztach około 2000tys zł . Mechanik w Tarnowskich Górach z remontem i wymiana silnika zaśpiewał 10 tys złotych . jedyna różnica w silnikach z 2006 a 2001 to była misa olejowa i odma które przełożyłem z mojego . mowie o silniku 2.0 AOWA oznaczenie jak potrzeba mogę wkleić foty
lukwar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2024, 16:03   #3
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
Napisał lukwar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2000tys zł .
Ile?
2 mln zl?
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2024, 18:26   #4
klocolus

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał lukwar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
. jedyna różnica w silnikach z 2006 a 2001 to była misa olejowa i odma które przełożyłem z mojego
Nie jedyne. W mk4 głowica jest inna wydajniejsza, inne wałki rozrządu po 2004 już nie wspominając o osprzęcie. Wsadzić się da ale będzie mniejsza moc i przydałoby się strojenie. Jakby dać sam dół silnika od mk3 a resztę ze starego silnika z mk4 to chyba byłoby najbliżej ale to trzeba by zweryfikować
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2024, 15:19   #5
lukwar

moge sie załorzyc o kase jest 100 na 100 % to samo

Bump: https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/ford/mondeo/iv/hatchback/silnik-benzynowy-2.0-duratec-145km-2007-2014/

Bump: file:///C:/Users/nowy/Desktop/galaxy%20remont%20silnika/IMG_20230925_155932_236.jpg

Bump:
Stary 01-09-2024, 22:35   #6
pgrob

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008

Panowie,
Temat założyłem po to żeby uzyskać namiary na zaufane warsztaty, które w Poznaniu lub okolicy są w stanie dobrze wykonać remont silnika, a nie po to żeby toczyła się tu dyskusja o tym czy ktoś zrobił taki remont samemu lub czy silnik z MK3 pasuje do MK4.

Więc jeszcze raz proszę osoby, które wykonały remont silnika Duratec 2.0 w Mondeo/S-max/Galaxy i są zadowolone o podanie namiarów na warsztaty, które wykonywały remont.
Jeżeli ktoś remontował silnik i jest niezadowolony to też proszę o namiary na taki warsztat.
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2024, 14:07   #7
klocolus

Cytat:
moge sie załorzyc o kase jest 100 na 100 % to samo
O ile? Bo zastanawiam się co będę robił za tą kasę w najbliższy weekend Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wytłumaczone tylko po angielsku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

3S4G i 6S4E to nowsze głowice i jak to w Fordzie cyfra sugeruje są z 2003 i 2006 roku projektowo więc nie istniały w 2001 to raz, dwa w mk3 w duratecu była głowica 1S7G czyli projekt z 2001, mniej wydajna. Co do wałków to mają inne numery, być może są takie same (choć nie sądzę).

Nie twierdzę, że nie będzie to działać tylko, że będzie zapewne pracować nieoptymalnie. Więc twierdzenie, że jest to to samo nie jest prawdą. Jak pisałem sam dół (układ korobowo tłokowy, blok) wydaje się być taki sam aczkolwiek nie jestem w stanie tego potwierdzić na 100%.

Ostatnio edytowane przez klocolus ; 02-09-2024 o 14:13
Stary 02-09-2024, 19:21   #8
lukwar

ja potwierdzę mam foty tylko jak je tu dodać różnica była tylko w odmie misce i kolektorach a i pompa wspomagania ale wszystko pasowało na swoje śruby . Ja zrobiłem tak ze pojechałem na złom silnik był wyciągnięty przyłożyłem swoje koło dwu masowe rozrusznik i skrzynie pasowało wiec wziąłem silnik . a jak wytłumaczysz ze wszystkie części zamówiłem pod silnik AOWA Nawet pierścienie . jestem pewien blok głowica jest na 100 %to samo

Bump: https://allegro.pl/oferta/mondeo-mk3-2-0-16v-146km-silnik-cjba-cjbb-czytaj-14403919710

Bump: silnik mondeo
Stary 02-09-2024, 19:32   #9
klocolus

Cytat:
ale wszystko pasowało na swoje śruby .
Ale ja nie twierdzę, że nie będzie pasowało tylko, że jest nieco inne. Sprawdź numery na poprzedniej głowicy i na obecnej, porównaj kanały dolotowe itd. Pierścienie należą do dołu silnika który najprawdopodobniej jest taki sam.

Działać będzie ale nie optymalnie, dół z mk3 i głowica z osprzętem z mk4 to prawdopodobnie byłoby to samo.
Stary 02-09-2024, 19:33   #10
lukwar

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
TO jest wszystko to samo różni się osprzętem i cena !!!!

Bump: Wiem jedno remont silnika z wymiana to 10 tys złotych u mnie w Tarnowskich Górach
Odpowiedz

Zasady postowania