![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: ADAM
Model: Focus
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
|
Witam, mam problem- termperatura waha się pomiędzy max 83 a 78 stopni C, czasem wskazówka potrafi spaść w trakcie jazdy np. z górki czy po mieście. To że ten typ tak ma dobrze wiem, natomiast przy włączonej klimie nawet po dłuższej jeździe i wtedy po 75 i niżej... Oczywiście skonsultowałbym to z mechanikiem ale no taki czas ,że dopiero w połowie stycznia, co do termostatów to dużo słyszę jak to ludzie wymieniają non stop i 4 termostat nadal wali w ch...a, oczywiście na podstawie tego można probówać to pokonać tylko nowym orginalnym termostatem i ewentualną reklamacje. Miał ktoś podobny problem i boje z termostatem?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
|
Ale w czym Ty masz problem? Rozumiem że temperatury podajesz z OBD a nie wyimaginowane ze wskazówki licznika.
U mnie też takie są temperatury. Cały czas mam klime na auto. Swoją drogą nie wiem czy nawet Ci się sprężarka załączy przy takich jak teraz temperaturach. Jeśli parownik ma mniej niż 5 stopni to sterownik nie załączy sprężarki. A teraz takie i mniejsze temperatury otoczenia. W mojej ocenie jakbyś miał szczelony termostat to by Ci sie nawet do 50 silnik nie nagrzał zimą. Swoją drogą jak ma się nagrzać skoro pewnie ogrzewasz wnętrze. Pamiętam jak jechaliśmy firmowym turneo connect (1.5TDCi) do Wrocławia. w korku w grudniu staliśmy temperatura otoczenia ok -5 stopni. Ogrzewanie na 21 stopni i widać jak wskazówka temperatury na liczniku spada, finalnie po jakimś czasie spadła na minimum czyli poziom. I co wtedy też termostat uszkodzony? Nagrzewnica odbiera dużo ciepła z silnika. To jest mały silnik, jeździ o kropelce i z czego on ma się zagrzać? Volvo XC70 2.5T tempratature 90 stopni łapało po 3-4 kilometrach trasy, a teraz ten mój 1.6 dopiero po 10-12km wskazówka jest tak w 1/3 wysokości. Rozumiem że to Twój świeży zakup. Ale jeździj i się nie przejmuj. TTTM. Też na początku się zastanawiałem dlaczego latem nie osiąga więcej jak 82-84 stopnie. Ale po prostu tak jest. Ostatnio edytowane przez Flisator ; 26-12-2024 o 18:21 |
|
|
|