![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: P
Model: Mondeo Mk5 Titanium
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2015
|
Potrzebuje sprawdzić miernikiem świece żarowe bo mają już 250 tyś km a wybieram się w bardzo zimne skandynawskie rejony i nie chcę aby mnie nić nie zaskoczyło po trasie.
Czy ktoś mógłby poratować zdjęciem która to kostka jest od świec. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::advanced
Model: Ford Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Rocznik: 2016
|
Z tego by wynikało, że wszystkie mondeo 2.0 tdci które znasz, są niesprawne…
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Powiem tak: mój normalnie pali na dotyk... ale jak temperatura spada do 5 stopni albo mniej to zawsze przy odpalaniu jest dodatkowy obrót i czuć, że autem trochę trzęscie.... auto ma przebieg 145 tys.... Szwagra auto ma przejechanie okolo 110 tys i jest dokładnie tak samo.... kolegi auto ma okolo 50-60 tysięcy i też mówi, że trzęsie ... z tego co zauważylem u siebie to przy odpalaniu od razu nie zaswieca się kontrolka świec zarowych, przy procedurze opisanej powyżej zapala się przy wlączeniu zapłonu bez sprzegła
Ostatnio edytowane przez tomkrawiec ; 10-01-2025 o 13:21 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
FCP member
|
Ja natomiast mam 240kkm przebiegu, dwuletni akumulator w stanie bdb, nie wymieniane świece żarowe. Ostatnio temperatury -5 do -10, auto stoi dniami i nocami w nieocieplanym garażu, odpalam go bez oczekiwania, jeśli sterownik uzna, pokaże się info na IPC o wstępnym nagrzewaniu i zapala bez zająknięcia, bez drgań itp. (To, że na wyswietlaczu nie ma ikonki świec, nie znaczy że one nie dogrzewają). Powiem więcej, te świecie, zarówno w dw10f jak i dw10c to tzw. „świece o błyskawicznym nagrzewaniu”, pracują na 5V, a temperaturę roboczą osiągają szybciej niż zdążysz zapiąć pasy. To nie czasy starych 1.8 tdci gdzie świeca zanim dogrzała to trochę to trwało…
Jeśli kolega planuje Skandynawię, przy tym przebiegu może rozsądnie byłoby zwyczajnie wymienić komplet świec (nie jest to jakoś skomplikowane, dostęp w miarę ok i koszt też nie urywa kieszeni) i zadbać przede wszystkim o świeży filtr paliwa i mocny, sprawny akumulator. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ostatnio edytowane przez zmulim ; 10-01-2025 o 13:52 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Być może kwestia wtrysków czy jeszcze czegoś innego... mój po zakupie (3 lata i 54 tkm przebiegu) trzasł sie jak głupi prawie przy kazdym odpalaniu na zimno nawet przy +30 stopniach. Potem się okazało, że jako auto firmowe był używany przez kompletnego flejtucha-niedbalca, głownie w mieście, na ****ianym paliwie i oleju zmienianym co ... chyba nigdy ! Zacząłem o niego dbać i praktyczniw wszystkie problemy zniknęły, nie licząc tego dodatkowego podgrzania/podbicia cisnienia przy niskich temperaturach... chociaz teraz jak o tym myślę, to świece żarowe też nie były nigdy zmieniame, akumulator ma 4 lata, auto jeździ głownie na długich trasach ale czasem stoi kilka tygodni więc poziom naładowania akumulatora może być rózny.
|
|
|
|
#8 |
|
FCP member
|
Dokładnie, jak piszesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
U mnie w mk5 jak i kiedyś w poprzednim mk4 tdci najsłabiej zapala koło 0 stopni, jakby robił dodatkowy obrót i delikatnie zatrzesie. Jak zimniej i ogólnie duże mrozy to od strzała. Więc być może ten typ tak ma. Jak się poczeka chwilę na zapłonie to mimo wszystko jest szybciej. Ale ogólnie nie mam zastrzeżeń w porównaniu do innych aut nie jest gorzej tutaj.
Jak mk4 tdci mi długo zapalał niezależnie od temperatury to winny był rozrusznik nie miał siły kręcić bo był zatarty. Ostatnio edytowane przez klocolus ; 10-01-2025 o 16:10 |
|
|
|