![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Damian
Model: Transit
Silnik: 2.0 ecoblue
Rocznik: 2017
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam dość poważny problem ze swoim Transitem. Auto z roku 2017 z silnikiem 2.0 ecoblue o mocy 130 km z przebiegiem 80000 km. Problem polega na tym, że auto nie ma mocy do 2000 obrotów dodatkowo na zimnym silniku po włączeniu np. grzania szyby i ogrzewania auto zaczyna mocno falować i kopci na czarno jak jakiś parowóz. Ogólnie autem ciężko ruszyć bez mocniejszego wciśnięcia gazu i czasami przy kręceniu kierownica na postoju potrafi zgasnąć. W sterowniku silnika nie ma żadnych błędów. Dodam , że post który pasuje do mojego opisu był już na tym forum ale niestety nie ma informacji co było nie tak z autemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bardzo proszę o pomoc, może ktoś miał podobny przypadek na tym forum i wie od czego zacząć. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Witam,
Sprawdziłem jeszcze wartości w czasie rzeczywistym, zauważyłem kilka nieprawidłowych wskazań czujników: - błąd EGR B wartość 100% zakres -50 do 50% - błąd recyrkulacji spalin wartość 99.21% zakres -50 do 50% - czujnik temperatury spalin (dolny) wartość 6.54V zakres 0 do 5V - EGR różnica między zadanym a rzeczywistym wartość 99.21% zakres -50 do 50% - stężenie czujnika O2 bank 1 czujnik 1 wartość 1501.79% zakres 0 do 100% - temperatura powietrza dolotowego wartość -40 stopni zakres od -30 do 120 stopni - wymagane ciśnienie szyny paliwowej wartość 25.02 zakres 0,00 do 15 Mpa Wszystkie te wartości odczytane na rozgrzanym silniku. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Wygląda na mocno zawalony nagarem dolot i zatkany filtr DPF.
Robiłeś czasami „dynamiczne” przejazdy z wkręcaniem silnika na wysokie obroty czy raczej spokojnie? |
|
|
|
#4 |
|
|
Raczej spokojna jazda. Co do filtra DPF to przeprowadziłem wypalanie za pomocą komputera i nic się nie zmieniło no chyba że jest tak zaklejony że trzeba oddać do prania. W dolot jeszcze nie zaglądałem mam zamiar jutro to rozebrać i zobaczyć jak wygląda.
Dziwne trochę bo auto ma duży problem z mocą z dołu odpala tak jakby na raty a powyżej 2 tys obrotów ciągnie jak szalone i mocy mu nie brakuje. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Witam,
Rozebrałem kolektor i przy okazji zmierzyłem kompresję cylindrów niestety tylko na trzech bo do czwartego nie ma dostępu przez alternator. Co się okazało, na pierwszym z nich 17 bar kolejny 12 i następny 12 bar. Co może być powodem tak niskiej kompresji? Przeskoczył rozrząd, przedmuchy między cylindrami przez uszczelkę czy skończył się silnik? |
|
|
|