Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Explorer
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-12-2025, 23:07   #1
Hamer77
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Explorer Platinum
Silnik: 3.0
Rocznik: 2021
Domyślnie Konwersja haka Usa - Eu

Witam wszystkich. Czy ktoś próbował podpiąć europejski hak (hak, belka, kable, wtyczki, wszystko z EU hybrydy) zakupiony wraz z europejskim modułem haka LB5T-19H378-CA do forda z USA? Podejrzewam, że hamulca elektrycznego nie będę w stanie uruchomić, ale i tak go nie potrzebuję. Głównie mi chodzi o to, czy światła przyczepy będą działać poprawnie i ogólnie czy komputer nie zeświruje od podpięcia obcego dla niego modułu? Mam zamiar zmienić też całe mocowanie haka wraz z wtyczkami. Mam Platinum 2021r i jestem na etapie decyzji czy zostawić go ze zderzakiem fabrycznym, czy przerzucić mu zderzak z europejskiej hybrydy + hak od spodu. Wiem też, że to trzeba zaprogramować. Po prostu zanim pójdę w części (zderzak, belka itp.) od hybrydy wolę się upewnić.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 07-12-2025 o 18:15
Hamer77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2025, 12:41   #2
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Konwersja haka Usa - Eu

Cytat:
Napisał Hamer77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Wiem też, że to trzeba zaprogramować.
Czy hak z hybrydy czy nie - nie ma innego znaczenia niż czy pasuje mechanicznie i czy moduł pochodzi z właściwej generacji Explorera.
Jeśli da się założyć to da się także zaprogramować.
Stary 09-12-2025, 16:36   #3
Hamer77
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Explorer Platinum
Silnik: 3.0
Rocznik: 2021

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego)

Dziękuję za odpowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Biorę w takim razie belkę z hakiem i modułem sterowania. Moduł pewnie ma inne wtyczki niż mój obecny na samochodzie, ale z tym sobie elektryk na pewno poradzi. Moduł i tak jest gratis, jeśli się uda jakimś sposobem wykorzystać istniejący moduł, najwyżej ten sprzedam.

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 10-12-2025 o 11:40
Hamer77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2025, 20:29   #4
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Hamer77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Moduł pewnie ma inne wtyczki niż mój obecny na samochodzie, ....
Wtyczki powinny pasować. "Nie pasująca" wiązka od modułu do gniazda haka i tak jest do wymiany. Reszta musi pasować.
Odpowiedz

Zasady postowania