Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-06-2017, 07:36   #1
robson 66
ford::amateur

Imię: MAREK
Model: Ford Kuga
Silnik: 2,0 Tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Brak wspomagania kierownicy

Witam bedac za granica rano odpalając auto wyswietlil mi się blad na czerwono usterka układu kierowniczego po kilku minutach gdzie w końcu odnalazłem zbiornik pompy okazało się ze był prawie pusty wcześniej niebylo widać zadnych wyciekow oraz pompa niedawala znac w jakiś sposób Ze względu ze zbiornik jest tam gdzie teraz już wiem tez nie kontrolowałem poziomu oleju Wiec kupiłem olej dolałem weszlo ok 0,5 litra no i nic po przyjeździe do Polski podjechałem na podnosnik sprobowac odpowietrzyć machałem ok 15 minut w pompie było widać pechezyki no i może lekka pianke nic niepomoglo Znajomy mechanik stwierdził ze pompa po tym czasie powinna być ciepla niestety była zimna Szukajac pompy nie jest tania chciałbym się upewnić czy to na pewno ona a może cos innego np. jakiś czujnik Mam również pytanie czy numer który jest na pompie oznacza tylko ta pompe ponieważ mało jej wystepuje tj 4M513K514DC glownie chodzi o koncowke DC Może ktoś już z was przez to przechodzil Pozdrawiam

robson 66 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2020, 18:05   #2
Mintaa
ford::beginner

Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Brak wspomagania.

Witam, przychodzę do was z dziwnym problemem i jednocześnie zapytaniem.
Kuga 2.0 TDCI 2012r (stary model) brak wspomagania, zasilanie dochodzi do pompy jednak z tego co widzę to dochodzi cały czas. Nawet na zgaszonym samochodzie na kostce wchodzącej do silniczka pompy wspomagania cały czas jest napięcie. Nie słyszę natomiast by silniczek pracował.

Magik od komputera stwierdził że padnięta pompa a jedyny błąd jaki dostał to "usterka sterownika wspomagania"

Dzisiaj ruszyłem wtyczki przy silniczku pompy, odłączyłem, przeczyściłem podłączyłem i auto nie chce zapalić. (nie czyta immo) po odłączeniu auto pali normalnie. Jeśli podłączę przewód po odpaleniu to pojawia się problem z zgaszeniem. Bezpieczniki i przekaźniki są ok.

Ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Czy po wymianie pompy trzeba ją jakoś programować pod auto?

//Edit

Pompa wymieniona, problem ustąpił i wspomaganie wróciło.

Ostatnio edytowane przez Mintaa ; 19-12-2020 o 01:41
Mintaa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2024, 16:54   #3
Raptor660

Imię: Gabriel
Model: Ford Kuga mk1
Silnik: 2.0 TDCi 163 km
Rocznik: 2011
Domyślnie Błąd Usterka układu kierowniczego

Witam serdecznie po odpaleniu Kugi wywala mi błąd Usterka wspomagania kierowniczego po czym błąd gaśnie, auto zasuwa normalnie ale zauważyłem że podczas zawracania na jedynce w lewo bądź w prawo auto dostaje ciężkiego oporu i całe drży i muszę go łapać zaraz na sprzęgło bo chyba by zgasło, czy to siada czujnik skrętu czy pompa ? proszę o podpowiedzi .
Raptor660 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-05-2025, 16:08   #4
Avrell

Imię: Damian
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Brak wspomagania kierownicy

Witam po odpaleniu kugi 2.0 2011 brak wspomagania przez 10 sec po czym wraca i słychać jak by silnik wkręcał się na wyższe obroty co to może być
Avrell jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania