![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 10.2018
|
Cześć wszystkim,
dzisiaj zauważyłem nieszczelność w moim Fordzie Mondeo MK5 (silnik 2.0 EcoBlue, rocznik 2019, przebieg 145 000 km) – załączam zdjęcie. Problem dotyczy zacisku węża, który znajduje się po prawej stronie, tuż za nadkolem. Czy ktoś z Was wie, od czego jest ten wąż i czy to częsta usterka? Jak najlepiej to naprawić – czy konieczna jest wizyta w warsztacie, czy można poradzić sobie samemu? Z góry dziękuję za pomoc! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radosław
Model: Arteon SB R
Silnik: 388 KM/ 510 Nm
Rocznik: 2022
|
Jeśli chodzi Ci o tą karbowaną gumę w kształcie lejka, to jest to osłona przegubu półosi. W środku jest dużo smaru. W/g mnie na zwężeniu brakuje opaski zaciskowej i podczas jazdy gdy dostaje to obrotów , smar rozrzucany jest wszędzie wokół. Można spróbować zacisnąć na tym cybant .
|
|
|
#3 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Nie, nie o to chodzi. Chodzi o wąż wodny z lewej strony półosi. Sama osłona przegubu wygląda ok, jak się przypatrzeć to opaska tam jest. (Na osłonie widać formującą się kroplę płynu chłodniczego). Tylko zdjęcie jakością nie grzeszy. Czy sam sobie poradzisz - tego nie wiem, na pewno jest to wąż z magistrali układu chłodzącego więc ewentualna wymiana wiąże się ze spuszczeniem płynu chłodniczego. A co dokładnie temu dolega ciężko stwierdzić. Na pierwszy rzut oka albo wąż zmęczony, spuchnięty i puszcza, albo opaskę trafił szlag.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|