![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Imię: Kuba
Model: Focus
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2013
|
![]()
Focus Mk3 2.0TDCi 163KM automat, przebieg 199tys.
Dzień dobry wszystkim, dziś w trakcie jazdy ok. 50km/h nagle z pod maski zaczęły dobiegać stuki jak na filmikach. Dojechałem jeszcze jakieś 5km do domu, bez żadnych problemów z mocą, nie kopci, nic niepokojącego poza tym się nie działo. Na ciepłym i na zimnym dokładnie to samo. Olej i płyn też w normie, pod maską również sucho. Podpinałem też moduł diagnostyczny do OBD, nie pokazuje żadnych błędów i niestety na tym moje umiejętności diagnostyczne się kończą. Trudno mi określić dokładnie z którego miejsca się ten dźwięk wydobywa, ale na pewno gdzieś od strony kierowcy po prawej stronie silnika patrząc od przodu. W poniedziałek prawdopodobnie oddam i tak auto do mechanika ale może ktoś się spotkał z czymś podobnym? Udało mi się wyczytać że były jakieś problemy z napinaczem paska alternatora lub paska rozrządu ale u mnie tłucze się całkiem z drugiej strony. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::average
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
![]()
Masz możliwość spuścić olej? Chyba od tego bym zaczął i zobaczył co tam siedzi. Dość mocny i stały ten dźwięk.
Kopcić raczej nie będzie, ekologia robi swoje tutaj. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ostatnio edytowane przez menen2 ; 24-05-2025 o 15:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
![]()
Wydaje mi się że zbyt wysoka częstotliwość tego pukania (w sensie zbyt często) jak na stukanie z jednej komory spalania.
Szukałabym w osprzęcie silnika. Można spróbować od spodu, choć tam będzie taki hałas że trudno wyczaic przyczynę. Z drugiej strony jak pisał kolega menen, bardzo stały ten dźwięk, może to i coś z silnika... Mimo wszystko spróbowałbym zrzucić pasek osprzętu, a następnie posłuchał przy dzwonie skrzyni od spodu.
![]() |
#5 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-01-2025
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 TDCi
|
![]()
Patrzyłeś na kolektor wydechowy, może uszczelke wydmuchało. Jeśli tak to będzie okopcone.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Przyczyną okazało się koło zamachowe w skrzyni biegów.
|
![]() |
![]() |