![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Focus III
Silnik: 2.0 TDCi 150 KM
Rocznik: 2015
|
Witam, mam problem z Fordem Focusem MKIII FL, silnik 2.0 TDCi 150 KM z 2015 roku, mianowicie przy wypalaniu statycznym DPF po ok 6-8 min sterownik przerywa proces i wyrzuca błąd P244C. Mam też błąd P2463, poniweaż DPF_SOOT ma wartość 192 %, DPF_LOAD ma tylko 31%. Wymieniłem zawór par paliwa(mam wersje z niewymienną świecą żarową), lecz problem pozostał. Czujniki temp. sprawdziłem za pomocą opalarki z wyświetlaczem temperatury i pokazywały to samo co na ustawieniach opalarki. Jedynie na komputerze wyświetla mi EGT14 -40 stopni. Podmieniłem czujnik ale dalej wyświetla taką wartość. Pompkę par paliwa sprawdziłem na krótko i podawała paliwo do węża. Sprawdziłem bezpiecznik świecy par paliwa- sprawny, podmieniłem również przekaźnik. Ciśnienie przed DPF wskazuje 0,7 do 1 kPa na biegu jałowym. Proszę o pomoc bo już kończą mi się pomysły.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
EGT14 będzie tak pokazywać, ponieważ fizycznie nie ma go w aucie. U nas kończy się na EGT13. Zobacz, czy masz przewody od czujnika różnicowego w porządku. Zarówno elektryczne, jak i pomiarowe
Ostatnio edytowane przez kln1920 ; 03-04-2022 o 16:36 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Dokładnie, potwierdzam, nie ma czujnika egt14.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Czujnik ciśnienia różnicowego mam nowy, ponieważ przed pojawieniem się błędu opisywanego wyświetlał błąd obwodu czujnika ciśnienia. Po wymianie jakiś czas nie dało się skasować błędu, lecz dłuższej trasie check zgasł sam. Czujnik ciśnienia mam z jedną rurka. Wg mojego rozumowania EGT14 jest za puszka z DPF i jest on tam fizycznie obecny.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ten o którym piszesz to EGT13 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Robiłem testy czujników temperatury. Idąc od początku jest za turbiną w zielonym oplocie i tego nie ruszałem. Następny jest przed DPF z niebieską otuliną kablową i mając go wykręconego dmuchałem nań opalarką, obserwowałem parametry na komputerze, EGT12 pokazywał mi wtedy temp, następnie zrobiłem to samo z czujnikiem który jest w środku DPF i wtedy zmieniał się parametr EGT 13. Został ostatni czujnik i wg mojego rozumowania był to EGT14, lecz jeśli się mylę to proszę mnie poprawić. Czujnik wygląda tak jak na zdjęciu.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Ja miałem błąd P242C, czyli EGT13 stało cały czas na wskazaniu 100 stopni. Wymieniłem ostatni czujnik za DPF i problem się rozwiązał. A czujnik był ewidentnie uszkodzony mechanicznie, więc nie masz racji. Co do EGT14, w naszych silnikach na 100% go nie ma, gdzieś czytałem, że wczesne Mondeo MK5 miało
Bump: Chociaż dobra, zaraz się okaże że bredzę i będzie jeszcze śmieszniej, jeśli się okaże, że wymieniłem "martwy" czujnik. Patrząc po złączach, trzy czujniki: przed, w i za DPF wchodzą w złącza C1712, C1713 i C1714, to faktycznie może świadczyć, że czujnik EGT14 fizycznie w aucie jest (wow, nawet go wymieniłem...), natomiast PCM go zupełnie ignoruje. Z czujnika "środkowego" miałem lekko pogryzioną wiązkę, co naprawiłem od razu, ale nie jestem przekonany, czy to mogłoby być powodem braku odczytu, uszkodzenie było minimalne, zwierać na pewno nie zwierał... Ostatnio edytowane przez kln1920 ; 03-04-2022 o 17:55 |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
Wczoraj podpiąłem nowy czujnik nr 4 czyli omawiany EGT14, podgrzałem go opalarka i żaden parametr na komputerze mi się nie zmienił. Sprawdzałem napięcia na wtyczce i 5V przychodzi, próbowałem go oszukać potencjometrem i obniżyłem napięcie do 2,5V bez rezultatów. Wklejam zdjęcie co pokazywały czujniki chwile po wypalaniu statycznym. Ostatnio edytowane przez SGl162n ; 03-04-2022 o 18:37 |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Brawo ja w takim razie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale wracając do tematu- EGT14 ma tak pokazywać, widocznie jest wycięty w PCM. Ja mam -40, kolega
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
ma -40, tak ma być. Ale jak na regenerację- okropnie niska temperatura na pozostałych
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
Wracając do temperatur to tak jak pisałem jest to po jakiejś chwili, niestety podczas wypalania nie mam dostępu do parametrów i nie wiem dokładnie co pokazują czujniki. |
|
|
|
|
![]() |
|
|
|