Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-06-2025, 09:18   #1
jakidz
ford::beginner

Imię: Jakub
Model: Galaxy MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018
Domyślnie Częste wypalanie DPF, zapach spalin w kabinie, wysokie spalanie

Witam forumowiczów,

post jest długi, ale starałem się umieścić precyzje informacje o tym co się działo i dzieje z samochodem oraz jakie naprawy były wykonywane. Głównym i przewijającym się cały czas problemem jest częste wypalanie DPF oraz wysokie spalanie. Wiem, że było kilka wątków na ten temat, ale niestety mój problem nie został rozwiązany mimo wielu napraw.

Posiadam Forda Galaxy z 2018 z silnikiem DW10F 2.0 TDCi 110KW 150km kupiony od 2 właściciela w lipcu 2024 (wcześniej sprowadzony z Niemiec przy przebiegu 155k km), samochód kupiłem z przebiegiem 189k km. Pojeździłem 3-4k km i po tym zaczął szarpać, tracić moc i pojechałem do mechanika. Okazało się, że pęknięta odma zalała turbinę i DPF - odma wymieniona, DPF przeczyszczony i samochód zaczął działać lepiej.

Jak przyszły zimniejsze dni to zacząłem czuć zapach spalin na postoju czasem przy jeździe po mieście, sprawdziłem rurę na górze odmy i zauważyłem lekki wyciek - usczelniłem tę rurę i trochę pomogło, ale nie na długo.

Po przejechaniu około 5k km i zaczęły się pojawiać błędy EGR oraz czasem P2000, które powodowały przejście w tryb awaryjny, po usunięciu wracały kilkukrotnie. Okazało się, że EGR dokonał żywota i silniczek przestał działać poprawnie + pękła lekko obudowa i kapało trochę płynu chłodniczego. Po wymianie przy przebiegu 201k km błędy związane z samym EGR już nigdy nie wystąpiły, P2000 pojawił się może 2 razy, ale nie powodował wejścia w tryb serwisowy.

Następnie w zimie jeździłem dużo drogami krajowymi między miastami i często zatrzymywałem się na światłach przez co zacząłem czuć częściej zapach spalin. Przeczytałem kilka wątków na forum i wiem, że niektóre samochody tak maja przy wypalaniu DPF lub katalizatora Nox. Zacząłem monitorowanie wypalań DPF i okazało się, że nigdy się nie dopala, w mieście potrafi wypalać się co 30-50 km, a na trasie 100-150 km - zdecydowanie za często. Monitorowałem 2 parametry: DPF load % oraz DPF soot w gramach. DPF load zawsze spadał do 45%, a wzrastał maks do 85%, co do gramów to nie podobało mi się, że pokazuje tylko np. 0,5 grama przy 80% - z tego co wiem powinno to być w w tym modelu około 9-10 gram, wartości potrafiły rosnąć dosłownie w oczach.

Zauważyłem, że realne spalanie zaczęło bardzo się różnić od tego co pokazuje komputer - po kupieniu samochodu było to około 0,5 litra na 100 km, co traktowałem jako błąd pomiarowy, ale spalanie zaczęło się różnić o 1,5-2,0 litry, a po jeździe na autostradzie nawet o 3,0-3,5 litra. Do tego zaczęły się pojawiać problemy z szarpaniem przy około 1500 obrotów oraz z odpaleniem na zimnym - po jeździe na autostradzie zarejestrowałem w Forscan błędy P00D1, P00D2, ale nie powodowały wejścia w tryb awaryjny i same znikały po czasie.

Pojechałem z tym mechanika i po przekazaniu informacji co się dzieje sprawdził otwór wlewu oleju do silnika - leciał tam gęsto czarno-niebieski dym i mocno wypluwało olej. Mechanik stwierdził, że to uszkodzone pierścienie na tłokach przez co jest zwiększona produkcja spalin.

Mechanik wykonał remont silnika oraz wyczyścił DPF na maszynie, do tego podobno sprawdził wtryski. Samochód chodził trochę lepiej, ale niestety DPF nadal wypalał się co 50-60 km, mam wrażenie, że nawet częściej niż przed naprawą. W komputerze pojawiały się ponownie błędy (nie permanentnie) i nie powodowały wejścia w tryb serwisowy: P00D1 oraz P00D2. Spalanie permanentnie zaczęło odstawać od tego co pokazuje komputer - komputer pokazywał na autostradzie 7,4 (pierwszy raz taka sytuacja od momentu zakupu, zawsze palił 8,5 na autostradzie, więc coś się zmieniło w obliczeniach, ale realnie spalanie było 10,5 litra.

Tutaj wydarzyło się coś bardzo ważnego i dziwnego - pojechałem w trasę autostradą i po tym jak w połowie drogi zatankowałem i zobaczyłem takie spalanie po remoncie silnika uznałem, że może coś się zawiesiło w komputerze - odłączyłem klemy akumulatora na 15 minut i wyruszyłem w trasę. Nagle patrzę na parametry DPF i load w % rośnie bardzo powoli od 20%, tak samo DPF soot - pierwszy raz pojawiła się wartość tak duża jak 3,2 grama przy 40%. Po skończeniu trasy pojechałem zatankować i spalanie realnie wyniosło 7,7 litra (przy prędkości 140-145 km/h z rowerami na haku) a nawet komputer zgłupiał i pokazał 9,1 litra. Niestety moja radość się skończyła na następny dzień, spalanie znowu wróciło do 10,5 litra, więc to była jednorazową akcja. W komputerze natomiast zauważyłem, że DPF przestał rejestrować wypalanie tylko tak jakby cały czas się wypalał - load szybko rosnął między 10-25%, a gramy między 0, a 0,2 i nie przekraczały tej wartości.

Samochód wrócił do mechanika, sprawdzili podobno wszyskie czujniki dotyczące spalin i według nich wszystko działa, więc wskazali na koniec życia DPF, co patrząc na wartości sadzy wydawało by się logiczne.
Koszty nowego oryginalnego mnie przeraziły, więc zakupili nowy zamiennik DPF i zamontowali go.
Został wykonany reset wyuczonych wartości DPF i czujnika ciśnienia DPF.

Wczoraj pojechałem w trasę na autostradę i niestety nic się nie zmieniło... DPF na początku wypalił się już po 35 km - obserwowałem wartości i load rósł w oczach od 0% do 80%, a soot w gramach od 0 do 0,6 (przy nowym DPFie!!!!). Po tym komputer już nie zarejestrował wypalenia, ale po parametrach widziałem co się dzieje - prawie non stop 550-650 stopni na DPF i load rosnący i spadający między 10-50%, soot tylko zmieniał się między 0-0,2 grama. Rejestrowałem parametry, więc przesyłam parę zdjęć wartości podczas tej trasy.

Od wcześniejszego właściciela dostałem listę faktur i rachunków, więc wiem jakie były wykonywane wymiany i naprawy (jego oraz moje)
- 158k km wymieniony czujnik ciśnienia spalin, czyszczenie DPF oraz wymieniona pompa wody i rozrząd
- 180k km uszczelnienie pompy wtryskowej
- 192k km regeneracja turbo, wymiana pękniętej odmy, czyszczenie DPF
- 195k uszczelnie rury od odmy
- 201k km wymiana EGR
- 207k dokręcenie nieszczelności pompy vacum
- 210k remont silnika - wymiana pierścieni tłokowych i popychaczy zaworów + zestaw wszystkich uszczelek, rozrząd + pompa, sprawdzenie wtrysków
- 211k sprawdzenie wszystkich czujników spalin, wymiana DPF na nowy zamiennik

Mówiąc szczerze jestem załamany i nie mam już siły na ten samochód, komfort jeżdżenia nim i jego wielkość to najlepsze co miałem w życiu, ale chyba łącznie na wszyskie inne samochody jakie miałem wydałem mniej niż na naprawy tego samochodu, a problem nie został rozwiązany do dzisiaj, jedyne co otrzymałem o wzrost spalania o dodatkowe 1-2 litry.

Czy mechanicy mogli źle zrobić remont silnika?
Czy trzeba wykonać jakieś resety w Forscan po remoncie silnika?
Czy może to być jednak przyczyną we wytryskach lub jakiejś nieszczelności w układzie?

Jeżeli jest tutaj na forum jakiś magik od Forda, z województwa małopolskiego to proszę o kontakt.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Screenshot_20250601_085311_Gallery.jpg (92.5 KB, 21 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Screenshot_20250601_085254_Gallery.jpg (92.4 KB, 18 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Screenshot_20250601_085134_Gallery.jpg (91.9 KB, 16 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Screenshot_20250601_085119_Gallery.jpg (92.3 KB, 15 wyświetleń)

jakidz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2025, 12:30   #2
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Częste wypalanie DPF, zapach spalin w kabinie, wysokie spalanie

To 4 przypadek na forum wypalania co około 150 km, nie było jednak pozostałych objawów. Jeszcze nikt nie znalazł rozwiązania. Jeżdżę obecnie z odłączonym (tylko wtyczka) EGR, LOAD do 100% potrafi rosnąć przez ponad 1000 km.
tomao jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2025, 15:21   #3
jakidz

Próbowałem z wypięciem wtyczki to pojawia się 8 błędów związanych z EGR, turbiną i skrzynią biegów - samochód wyświetla błąd skrzyni biegów (mam automat) i przechodzi w tryb awaryjny, szaleje na obrotach, nie da się jechać... Dzisiaj znajomy jechał za mną i mówił, że musiał trzymać dużą odległość, bo strasznie śmierdziało z moich wydechów.
Stary 01-06-2025, 16:17   #4
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018

Może zależy od softu, u mnie (też automat) tylko błąd położenia EGR i check engine świeci na desce.
tomao jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2025, 19:13   #5
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015

U mnie podobnie z odpiętym/uszkodzonym EGR samochód najpierw tak jakby wrzucał luz a później bieg.

Nieszczelność układu dolotowego i wydechowego, sprawność wtrysków, odmy, turbo, egr i pewnie tak na szybko o czymś zapomniałem. To ma wpływ na wypalanie dpf.
Regeneracja turbo-no sam się nad tym chwilę zastanawiałem, ale zamiennik od Nissensa kosztuje coś koło 2.5tys-ja nie będę się w to bawić, zbyt duża szansa spapranej roboty. Wtryski tylko nowe w razie w, da się znaleźć poniżej 750/szt.

Pytanie tylko jaki zamiennik wrzuciłeś do siebie tego filtra. Kiedyś na allegro widziałem do mondeo za 2.5-3tys. Po głębszym zapoznaniu się z tematem okazało się, że ten zamiennik ma znacznie mniejsza pojemność od oryginału. Tu może być podobnie. Czujniki zostały przełożone czy wymienione razem z filtrem? Bo to one też mogą dawać błędne odczyty.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnio edytowane przez menen2 ; 01-06-2025 o 19:16
menen2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-06-2025, 08:01   #6
jakidz

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nieszczelność układu dolotowego i wydechowego, sprawność wtrysków, odmy, turbo, egr i pewnie tak na szybko o czymś zapomniałem. To ma wpływ na wypalanie dpf.
Teoretycznie podczas remontu silnika wszystko to zostało sprawdzone i przeczyszczone. Teoretycznie...

Zamiennik, który został zamontowany to [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Znalazłem różne opinie, ale po poprawnym zresetowaniu wyuczonych wartości DPF oraz działaniu innych czujników powinien działać dobrze i wypalać się rzadziej niż co 500km. Jeżeli chodzi o czujniki to zostały zamontowane stare, ale wymienili sondy lambda przed i po DPF (kupiłem używane sprawne z bitych samochodów).

Wczoraj przyjrzałem się silnikowi i po otwarciu kurka wlewu oleju ukazał mi się buchający szaro czarny dym... Najpierw jadę na reklamację remontu silnika i jeszcze raz porozmawiam z tymi mechanikami czy na pewno wszystko sprawdzili, bo przestaje w to wierzyć...
Stary 02-06-2025, 08:25   #7
menen2

Link nie działa, ale z racji że to erli… winy upatrywałbym w zamienniku. Wyjątkowo nie mam zaufania do tej platformy i nawet kredek dla córki bym tam nie kupił. Jak to ten za mniej więcej 2.000 to raczej wszystko masz sprawne. No prawie, bo ten zamiennik ma jakieś 20% pojemności oryginału jak dobrze pamiętam. Do Mondeo widziałem, że wypalają się max co 80km a obstawiam że te filtry są takie same.

Stary 02-06-2025, 08:38   #8
jakidz

Czyli jak ma 20% pojemności oryginału to będzie podobnie jak w moim oryginalnym, który miał 211k km przebiegu. Znalazłem jeszcze takie coś: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] za prawie 2 razy więcej, ale widzę, że waga samego filtra jest większa oraz deklarują, że to ten sam wkład co w oryginale. Czy taki DPF będzie lepszą opcją?
Stary 02-06-2025, 08:58   #9
menen2

Doczytaj dokładnie. „Wkład twardy jak w oryginale” nie świadczy, że jest dokładnie taki jak w oryginale. Czy będzie lepszy? Nie wiem. Gdybym ja miałbym kupować 2 filtr to bym zastanowił się nad używka i regeneracja jego. Właściwie to dlaczego wymieniałeś ten filtr? Wkład był tam uszkodzony, obudowa się posypała? Jeśli wkład jest cały to regeneracja przywraca mu jakieś 80% sprawności.

Druga sprawa, remont bez wymiany kluczowych elementów takich jak wtryski czy turbo na NOWE/fabrycznie regenerowane (często nie są to regenerowane elementy, a fabrycznie nowe, tu chodzi o ulgi podatkowe) dla mnie byłby źle zrobiony.

Stary 02-06-2025, 10:26   #10
jakidz

Mechanik uznał, że DPF dokonał żywota i nie dało się odzyskać jego sprawności i pojemności po czyszczeniu.

Co do wtryskiwaczy i turbo - podobno były sprawdzone na stole, a turbo było regenerowane rok temu i ostatnio jeszcze raz sprawdzone czy działa poprawnie u firmy, która regenerowała i uznali, że turbina działa poprawnie.

W czwartek samochód wraca do mechanika, przed chwilą byłem u niego i uznał, że może być coś z EGR co powoduje ciągły powrót spalin do komory silnika i dymienie. Mam nadzieję, że nie uszkodzili starego filtra DPF, bo chętnie oddał bym ten zamiennik i działał dalej na oryginalnym, jeżeli on nie jest przyczyną problemu. Dam mu jeszcze czas na sprawdzenie układu EGR, może coś wymyśli, ale mój portfel skurczył się o kilka tysięcy złotych i wizja wydawania kolejnych na wtryski i turbinę nie będąc pewnym czy to rozwiąże problem nie napawa optymizmem - chyba wolę, żeby już palił 2 litry wiecej, bo przy obecnych cenach paliwa nigdy nie odzyskam pieniędzy zainwestowanych w takie kosztowne naprawy.

EDIT: zarejestrowałem dzisiaj przejazd kilkanaście kilometrów, z kilkoma parametrami, które mogą wpływać na wypalanie DPF - martwi mnie szczególnie skakanie wartości czujnika różnicy ciśnień spalin, który jest wpięty w DPF "DPF deltapressure Bank1". Tutaj link do filmu z zarejestrowanych wartości: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Wartości tego czujnika potrafią skakać jak szalone nawet na biegu jałowym i osiągać wartości powyżej 50 kPa co wydaje mi się na dużo za dużo. Przypominam, że mam zamontowany całkowicie nowy DPF, więc taka różnica ciśnień jest bardzo dziwna. Czy to sam czujnik może być uszkodzony czy coś innego wpływa na tak drastyczne skoki wartości? Czy ktoś z forum może zweryfikować jak wyglądają takie wartości na innym samochodzie z tym silnikiem?

Ostatnio edytowane przez jakidz ; 02-06-2025 o 14:44
Odpowiedz

Zasady postowania