![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 EB @ 207KM/318Nm + LPG
Rocznik: 2015
|
Czołem,
Chciałbym wymienić olej w manualnej skrzyni biegów Focus MK 3 FL 1.5 EB. Czy ktoś z forumowiczów coś takiego może już robił i podpowie co i jak? Czy jest korek spustowy, wlewowy, czy na coś trzeba zwrócić uwagę itp.? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: '14
|
Cześć.
Jest już dość obszerny wątek odnośnie wymiany oleju w Focusie mk3 przed liftowym. Skrzynia jest ta sama. W skrócie. Jest korek spustowy i kontrolny. Wchodzi ok 1.7 litra, ale nawet jak wlejesz trochę więcej (maksymalnie wchodzi ok 2.2l) to nic się nie stanie. Polecany olej 75W90, najlepiej nie kombinować i lać dedykowany Fordowski. Zmieniałem u siebie przy 100tyś. Jest zauważalna poprawa w działaniu skrzyni, więc polecam co jakiś czas tę operację wykonać. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 EB @ 207KM/318Nm + LPG
|
Dzięki Panowie za szybką reakcję, żeby nie było to szukałem już podobnego tematu ale nie znalazłem, raz jeszcze dzięki za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Kris
Model: Ford Focus
Silnik: 1.5
|
Troszkę poszperałem w necie... przejrzałam kilka tuto-riali na YT
i doczytałem się kilku ciekawych zagadnień garażowych, podzielę się również z wami, może się komuś przyda Nie nieoglądające przypadkiem zero jedynkowo filmików pseudo-majstrów, zawsze dajcie łapkę w dół, po prostu ukląkłem ;-( [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] A więc, przed wymianą najlepiej rozgrzać auto i skrzynie w ruchu miejskim Możesz wymiany dokonać sam, wówczas najlepiej zaopatrzyć się w jakąś pompkę lub strzykawkę, Tutaj pompka [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jak widać mogą być tutaj problemy z wydobyciem całości oleju z pojemnika, Pompka to koszt około 30zł, szukamy strzykawka do oleju lub pompka co kumu tam pasuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Strzykawkę równie dobrze możesz zakupić z apteki, na allegro masz ich mnóstwo, z wymiennymi końcówkami, dopasowujesz sobie wężyk przezroczysty z marketu i gotowe. Jeśli będziesz wymieniał olej z wujkiem lub tatą, żoną albo kochanka można to zrobić grawitacyjnie, wężyk plus lejek i przeprowadzić go przez komorę silnika, gdzie druga osoba kontroluje i trzyma wężyk w skrzyni, jeśli jest dojście do wlewu to można tez ściągnąć koło. Zlewanie oleju to tutaj widziałem dwie szkoły, jedni przechylają auto by więcej zleciało korkiem a drudzy trzymają pedantycznie poziom, jakoś do gustu przypada mi pierwsza opcja, dlaczego auto ma być w poziomie nie wiem. Narzędzia to praktycznie imbus albo grzechotka z przedłużka, czy w odkręcanej śrubie jest podkładka miedziana, która należy wymienić ? nie wiem. Co do samej wymiany, ponoć wymiana statyczna zapewnia wymianę na poziomie 40-60% wliczając czystość skrzyni biegów, natomiast wymiana dynamiczna to około 93% skuteczności, Polega to na przelewaniu dużej ilości oleju > ponad 15l oleju, wiec na bogato, doliczmy sobie usługę. Wg znawców motoryzacji pierwszą wymianę powinno sie zrobić po przejechaniu 10-15tys, kolejną co 50-60tys, jak jest praktycznie to wszyscy wiemy, jeśli ktoś to robi to przy 100tys. No i przez 100tys trwa proces ścierania się metalowych drobinek w łożyskach skrzyni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wg producentów skrzyń, ich przebieg jest przewidziany na jakieś 180tys Z informacji ze sklepu ford powiedziano mi ze 1l oleju wystarczy, tylko co to jest 1l? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Szybka weryfikacja i mamy 1.67L, wybierasz swoje auto, po prawej oleje do skrzyni [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Motul również 1.67 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] No to wymieniamy [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Patent z 2-3 lejkami, można można Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ciekawy lejek [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jeśli wszystko poszło tak, pucujemy zmywaczem do hamulców Zapraszam do dyskusji.... Ostatnio edytowane przez Kris_Poland ; 03-09-2021 o 15:03 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
Bardzo dobra robota
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Imię: Artur
Model: Focus MK4 fl
Silnik: 1.5 Ecoblue 120 KM
Rocznik: 2022
|
ile oleju wlałeś? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
przy odkręcaniu należy uważać na nagły, długi strumień oleju pędzący w bok, należy trzymać wiaderko tuz obok korka spustowego.... Ostatnio edytowane przez Kris_Poland ; 29-11-2021 o 21:27 |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomasz
Model: Kuga mk3 Titanium X
Silnik: 1,5 Ecoboost 150 KM
Rocznik: 2024
|
Skrzynia manualna czy automat?
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bump: Cytat:
|
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| olej wymiana , skrzynia biegów |
|
|