![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomek
Model: fiat stilo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2002
|
Proszę o pomoc bo już brakuje mi cierpliwości:
Auto ff mk3 2011r. 1.6eb Auto zgłaszało błąd wentyaltora. Zacięcie. Wymieniłem najpierw moduł wentylatora (używka). Błąd powracał jako archwiwalny (przed wymianą także). Potem wymieniłem cały wentylator i moduł na używkę. Błąd powracał. Aktualnie nie powraca, ale ... mam wrażenie, że wentylator dziwnie się zachowuje. Najpierw opiszę: Włączam klime, po 3 sekundach włącza się wentylator bez względu na temperaturę silnika - normalne zachowanie. Po nagrzaniu wody do 101st. załącza się wentylator i schładza do 96-97st. C. To niby normalne ale wg internetu powinien załączać się już przy 92 st. na I biegu I i II bieg działa, bo wentylator potrafi chodzić z różną prędkością. Teraz najważniesze. Rozumiem, że po zgaszeniu nawet jak temp. <99st. C to musi popracować żeby był obieg płynu i jeszcze się schłodził. Jednak są takie sytuacje: Gaszę auto. Wentylator chodzi. Zamykam. Chodzi dalej. Przestaje. Idę i wracam za 1h. Otwieram auto i otwieram drzwi. Wentylator chodzi znowu. Patrzę na temperaturę wody. Zanotowałem dwa przypadki. Raz było 66st. C a za drugim razem 86st, C. Według wytycznych internetu wentylator nie powinien chodzić a chodzi (nie osiągnął temperatury). Co może być nie tak? Bump: Z racji tego, że nie mam wiedzy z mechaniki proszę także o weryfikację informacji z GPT. Czy są wiarygodne i czy tak może być u mnie w aucie? Po zgaszeniu silnika (after-run) – wentylator może pracować do kilku minut po wyłączeniu zapłonu, jeśli temperatura w bloku/na turbinie jest wysoka. – sterowanie nie bierze tylko pod uwagę czujnika w termostacie (ECT), ale też m.in. temperaturę spalin/turbiny – żeby uniknąć „przypalenia oleju” w turbo. – to oznacza, że nawet jak w Forscanie/na zegarach widzisz np. 66°C płynu, to ECU mogło dostać sygnał, że turbo albo głowica są gorętsze → stąd włącza wentylator. Załączenie po otwarciu drzwi – to brzmi dziwnie, ale w Focusach jest tak, że po otwarciu auta budzą się moduły (PCM, BCMii) i mogą zrobić autotest – wtedy na chwilę załącza się wentylator. – jeśli wentylator chodził dłużej niż 10–20 sekund, to ECU mogło odczytać „hot soak” (nagromadzone ciepło w komorze po postoju) i znowu go uruchomić, żeby schłodzić turbinę/komorę silnika. ⚠️ Co może być nie tak? Moduły używane – różne roczniki miały różne kalibracje wentylatora, czasem używka z innego auta ma inne progi. Czujniki temperatury – w EcoBoost są dwa czujniki ECT + czujniki w kolektorze/turbinie. Jeśli któryś przekłamuje, ECU może nadgorliwie sterować wentylatorem. Kalibracja ECU – jeśli ktoś wgrywał update, mogły się zmienić progi (Ford poprawiał logikę chłodzenia dla 1.6 EB po akcjach serwisowych związanych z przegrzewaniem). Zjawisko normalne – to, co opisujesz (praca przy 101°C, after-run, ponowne uruchomienie po otwarciu auta), w dużej mierze mieści się w „fabrycznej logice” dla 1.6 EB. |
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
ford::expert
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Cytat:
Cytat:
Sam mam czasem tak, że po otwarciu drzwi po postoju dość krótkim (powiedzmy do godziny) wentylator się potrafi włączyć. Widywałem też jakiś błąd w PCM. Zastanawiam się nad modułem, ale renomowanych nowych nie ma, a używki chyba w podobnym stanie. |
||
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rocznik: 2002
|
U mnie to już trzeci moduł. Na każdym to samo.
92 st. C - wg GPT ale potem doczytałem że to w zwykłym 1.6. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 25-11-2011
Model: FOCUS MK3
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2012
|
Moduł do wymiany. Miałem taką przypadłośc że po otwarciu drzwi kierowcy włączał się wentylator. Nawet na zimnym silniku. Po wymianie modułu ok 3 latemu (oryginał) problemu nnie ma.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|