![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 01-04-2011
Model: C-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
|
Dzień dobry, Cześć
Mam problemy turbo częściej niż rzadziej po prostu nie działa. Zabrałem się za diagnostykę podłączyłem miernik podciśnienia i już wiem, że jak jest podciśnienie to auto wciska w fotel potem brak podciśnienia brak przyspieszenia (jazda na odcinku 2 km). Więc typ padł na N75 - nie puszcza podciśnienia. Jednak podrążyłem trochę bardziej i zacząłem sprawdzać jak jest z zasilaniem tego zaworu i tu zonk. Na wtyczce dochodzącej do niego (N75) mamy dwa piny po włączeniu zapłonu mam około 8V (ok zasilanie jest) Jednak zrobiłem jeszcze coś i wpiąłem się w kable dochodzące do zaworu(tak żeby móc mierzyć napięcie na zaworze z podłączoną wtyczką) i okazało się, że po podpięciu wtyczki do zaworu mam 0,8V! Odpinam zawór mam 8 v (na kablach). Przeciągnąłem więc kable do kabiny podłączam woltomierz i jadę. W trakcie jazdy potrafi pojawić się wyższe napięcie od 2 do nawet 13 i auto w tym czasie dostaje kopa. po przejechaniu jakiegoś odcinka znów samoistnie spada do 0.8V i brak przyspieszenia. Z moich obserwacji wynika że zawór już od sterownika nie dostaje sygnału albo dzieje się coś takiego ze sterownik go odcina? obserwuję również że po przekręceniu kluczyka na zapłon na postoju (wtedy jak jest dobrze) pojawia się 0.8V i po około 12 sekundach pojawia się 8V , Jak jest źle to cały czas stoi 0.8 i o turbo mogę wtedy zapomnieć. Jak uważacie może być ta sytuacja wywołana błędnym sygnałem jeszcze z jakiegoś czujnika? I PCM wyłącza moje N75 czy raczej coś dzieje się z elektryką? Próbowałem jazdy na nierównej drodze (wstrząsy) jak i normalna nie mogę wychwycić takiej zależności aby wstrząsy miały coś zmieniać. Błędy z Forscana P0236 , P0238, Zawór N75 podmieniałem na inny (nie nowy) ale mam takie same efekty - no chyba że mam dwa zepsute w ten sam sposób? Inne obserwacje jeśli jadąc czuje że nie ma turbo wyłączę i włączę silnik jest duża szansa że turbo na chwile się pojawi. Mam również wrażenie że przy wysokich temp zewnętrznych problem się nasila. Spotkał się ktoś z czymś takim? Proszę o pomoc. Silnik TDCI 136 km pozdrawiam Ostatnio edytowane przez grzegorzes ; 21-08-2025 o 14:02 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Ok chyba jestem bliski rozwiązania. Rzeczywiście te napięcia dziwnie się zachowywały ale prawdopodobnie winien był wszystkiemu czujnik MAP. W Forscan sygnał tego czujnika był poszarpany nawet na wolnych obrotach wykazywał dość znaczne skoki ciśnienia. A skoro nie wiedziałem jaki powinien być założyłem że tak jest poprawnie. Okazało się, że wszystkie trzy przewody dochodzące do tego czujnika przy samym plastiku są jakby przecięte żyletką. Pogmerałem trochę przy tych kablach i auto odżyło sygnał z czujnika również się wygładził. Jutro wymienię wtyczkę na nową. Zobaczymy.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Ok działa! powodem były dziwne sygnały z czujnika MAP. Dodam jeszcze co zaobserwowałem, że zawór N75 zaczyna być sterowany dopiero po osiągnięciu przez silnik 50 stopni Celsjusza. Przynajmniej u mnie tak jest. Więc jeśli ktoś zacznie szukać przyczyny i nie rozgrzeje silnika to może się zdziwić
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Włodek
Model: focus c max
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2004
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego) Hejka, mam 1,6 tdci i mam podobne odjawy. Oprócz tego mam niewłaściwy PCM założony. Ale jutro najpierw sprawdze MAP Ostatnio edytowane przez Speedo ; 27-10-2025 o 14:05 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Dariusz
Model: Mondeo MK3 130 KM
Rocznik: 2003
|
Sprawdź na wykresie dane z MAP to Cię bardziej nakieruje.
|
|
|
|