Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-01-2025, 22:37   #1
pioterAustria
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Układ paliwowy / nierówna praca silnika 1.6 TDCI

Witam,

Diagnozuje auto od kolegi:
Ford Focus Titanium Turnier
Silnik 1.6 TCDI Duratoq 115KM rocznik 2011

Wcześniej przeszedł przez dwóch mechaników. Auto jako tako jeździ, ale brzmi jak traktor.

Do rzeczy. Auto wcześniej gasło podczas jazdy. Na koniec już nie odpalało.
Wymieniane zostało u mechaników:
- czujnik ciśnienia CR
- zregenerowane zostały wtryski
- wymieniony został filtr paliwa
- wymieniona została turbosprężarka
- czujniki położenia wału

Silnik na zimnym chodzi jak traktor. Dodatkowo co jakieś 10-15 sekund uderza/stuka mocniej. Brzmi jak slabe spalanie stukowe. Kopci na biało przy przegazowaniu.

Na początek zeskanowałem komputerem - błędów brak. Dynamicznie też nic sie nie rzuciło w oczy. Pompa trzymała 1450 barów pod obciążeniem (przejże jeszcze raz zapis). Pomyślałem, że wtryski. Założyłem wężyki do przelewów i dalej do menzurek. Powrót zakleiłem. I nagle silnik zaczął chodzić w miarę przyzwoicie. Na samym teście przelewowym nie było różnic pomiędzy wtryskami.

Zastanawia mnie jedynie fakt, dlaczego podczas zaślepienia powrotu paliwa na trójniku do pompy, to nagle silnik zaczął chodzić normalnie. Przewód przelewowy wymieniłem na nowy(Gates) bez poprawy. Czy jakaś mała nieszczelność na przelewach czy samym wtrysku może doprowadzić do tak nierównej pracy? Brzmi to prawie jak spalanie stukowe.

Będę wdzięczny za pomoc.

pioterAustria jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2025, 23:03   #2
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
Domyślnie Odp: Układ paliwowy / nierówna praca silnika 1.6 TDCI

Cytat:
Napisał pioterAustria Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wymieniane zostało u mechaników: .... zregenerowane zostały wtryski .... wymieniona została turbosprężarka
a adaptacja wtrysków została zrobiona ? https://forum.fordclubpolska.org/sho...wtrysk%2A+tdci
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2025, 23:17   #3
pioterAustria

Raczej wymagałbym od mechanika, że to zostało zrobione. Wypisu z wtrysków nie dostał od mechanika. Moge jedynie sprobowac spradzic kod IMA na wtryskiwaczu i zapisany w kompie - jeśli jest taka możliwość.

Samo auto przejechało już jakieś 3 tysiące kilometrów. Nie wiem czy po takim czasie korekty same sie już nie dostosowały... Choć tutaj nie mam wiedzy na temat algorytmów korekty wtryskiwaczy w silnikach.
Stary 22-01-2025, 08:07   #4
Flisator
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018

To że chodzi jak traktor to może ktoś założył innej grubości podkładki pod wtryski. To wystarczy żeby pracował inaczej. Druga sprawa to właśnie kodowanie wtryskiwaczy.
Flisator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-01-2025, 21:07   #5
pioterAustria

Dla testów włożyliśmy rurkę do wlewu paliwa, aby sprawdzić odpowietrzanie układu paliwowego. Silnik sie uspokoił tak jak przy teście przelewowym. Coś musi być na rzeczy albo w baku albo w przewodach paliwowych.

Czy znajduje się w układzie paliwowym jakiś czujnik do odpowietrzania układu paliwowego czy zwykły odpowietrznik w baku?

Kodowanie wtrysków jeszcze nie sprawdziłem. Musze najpierw skontaktować sie z tym mechanikiem, co je regenerował.
Stary 18-05-2025, 21:06   #6
pioterAustria

Problem rozwiązany – przyczyną był prawdopodobnie zawór jednokierunkowy w powrotnym wężyku paliwa do baku. Podejrzewam, że jest to zawór jednokierunkowy, aby pompa nie zaciągnęła palia omijając filtr paliwa. Załączyłem na zdjęciu ten element. Gdy wężyk powrotny wtrysków był odpięty, auto chodziło normalnie. Próbowałem też przepchać strzykawką paliwo podłączając się zamiast powrotu wtrysku. Dopiero lekko sprężonym powietrza udało się otworzyć ten zawór i przepływ został udrożniony.

Podczas tej operacji wyczyściliśmy też bak, ale myślę głównie problem leżał w tym elemencie układu paliwowego. Silnik zaczął chodzić równo i odzyskało moc. Wtrysków nie ruszaliśmy.

Ostatnio edytowane przez pioterAustria ; 18-05-2025 o 22:51
Stary 20-05-2025, 14:58   #7
Grzegorz881
ford::beginner

Model: ford focus mk2
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2007

No ja mam właśnie problem i teraz się zastanawiam, ale nie że samochód chodzi jak traktor, tylko problem z odpaleniem. Dodam, że wszystkie filtry w tym filtr paliwa został wymieniony.
Grzegorz881 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-05-2025, 19:26   #8
qwarek
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: C-Max
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał pioterAustria Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Problem rozwiązany – przyczyną był prawdopodobnie zawór jednokierunkowy w powrotnym wężyku paliwa do baku. Podejrzewam, że jest to zawór jednokierunkowy, aby pompa nie zaciągnęła palia omijając filtr paliwa. Załączyłem na zdjęciu ten element. Gdy wężyk powrotny wtrysków był odpięty, auto chodziło normalnie. Próbowałem też przepchać strzykawką paliwo podłączając się zamiast powrotu wtrysku. Dopiero lekko sprężonym powietrza udało się otworzyć ten zawór i przepływ został udrożniony.

Podczas tej operacji wyczyściliśmy też bak, ale myślę głównie problem leżał w tym elemencie układu paliwowego. Silnik zaczął chodzić równo i odzyskało moc. Wtrysków nie ruszaliśmy.
W którą strone leci paliwo na tym trójniku?
qwarek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2025, 21:06   #9
pioterAustria

Przepraszam za spóźnioną odpowiedź. Z tego co kojarzę, to paliwo powinno lecieć w stronę baku. Ale jak odpiąłem przewód powrotny wtrysków od tej wtyczki, to żadne paliwo z tego trójnika nie leciało. Podejrzewam, że tam może być jakiś dodatkowy zaworek.

Ten sam problem powrócił - chyba szlag trafił ten przewód/zaworek zwrotny. Auto pochodziło pare miesięcy w spokoju. I znowu odpina się przewód powrotu z wtrysków - problem jak ręką odjął. Chyba czeka wymiana tego całego przewodu - dosyć drogi. Chyba z 200 euro sobie za niego życzą. Sprawdzę to jeszcze raz, aby nie wprowadzać znajomego w niepotrzebne koszta.

Według logiki paliwo powinno lecieć z powrotu pompy i wtrysków. Z tego co widzę na poglądzie części, to jest też połączenie:
- powrót pompy
- przelew wtrysków (możliwy zawór zwrotny)
- powrót do baku (powinien być zawór zwrotny, aby pompa nie zaciągnęła powietrza lub paliwa nieprzefiltrowanego)
- filtr paliwa
- zasilanie pompy
- powrót pompy

Jeśli ktoś sie zna, prosiłbym o sprawdzenie. Nie chcę szerzyć błędnych informacji.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 1763547.jpg (22.7 KB, 29 wyświetleń)
Stary 17-09-2025, 22:03   #10
Marcin45678

Imię: Marcin
Model: C max
Silnik: 1.6 tdci

Mam pytanie, mam takie same problemy w c max mk2 2011. Auto stuka, trzęsie silnikiem przy wchodzeniu na obroty i kopci na niebiesko. Po odpięciu powrotu wtryskiwaczy samochód pracuje poprawnie. Czy po wymianie zaworka u kolegi problem się rozwiązał ?
Marcin45678 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania