![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Daniel
Model: Ford Fiesta mk7
Silnik: 1.0
Rocznik: 2017
|
Część.
Chciałem przywitać się że wszystkimi. To mój pierwszy post na tym forum, ponieważ od paru dni jestem posiadaczem Fiesty. Problem to uszkodzona pompa ABS - fiesta mk7 rok 2017( zapewne ABS/ESP) Pompa nie posiada przepływu płynu przez jedno z wyjść na tylne koło , co skutkowało całkowitym brakiem siły hamowania na tylne koło. Pompa poszła do regeneracji, ale okazało się , że uszkodzony jest elektrozawór, model sterowniczy działa poprawnie i nie zgłaszał błędów.- nie ma możliwości regeneracji Czy ktoś z Was umie rozkodować numerację z tych pomp, aby wskazać , na jaki inny model hydrauliczny mogę go wymienić, pozostawiając sterownik ABS ze starej pompy? Na pompie widnieje : d1b1-2c405- ag /10.0220.0933.4 - stosunkowo rzadko spotykana wersja , stąd też pomysł, aby wsadzić sama hydraulikę z silnikiem od innej wersji i przełożenie działającego sterownika. Sterownik o numerach : D1B1-2C013-BE / 10.0915.0139.3.( działa poprawnie ) Jeśli ktoś zna kompatybilność tych części ze sobą , bo większość pomp różni się tylko końcówka numeru - AG, BE, AC, AE Dzięki za pomoc. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Ostatnia litera jest bez znaczenia, im wyższa, tył cześć nowsza ale można bez problemu zakładać. Przedostatnia litera jest dość ważna.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dajesz mi jakąś nadzieję. Czy ta przedostatnia mówi o systemach w jakie wyposażone jest auto może ? Myślisz, że silnik jest taki sam w całej serii tych pomp ?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Ogólnie można tak przyjąć, że przedostatnia litera odpowiada za różną funkcjonalność (sprzętową). Jeśli wizualnie -Bx jest podobne do -Ax można spróbować zamieniać elementy, ale gwarancji nie ma.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Trzymam się Twoich podpowiedzi. Będę zamieniał blok o innej ostatniej literze - aX
Dam znać, czy wszystko się powiedzie, chyba, że ktoś jeszcze coś dorzuci do rozwiązania problemu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Wymiana poszła. Moduł hydrauliczny pasował mimo, że miał inną ostatnia literę z numeru.
Nie świeci się kontrolka ABS, ale za to świeci się kontrolka kontroli trakcji ( auto ze znaczkiem poślizg). Nie wiem z czego to wynika, może ktoś nakierować jak dalej szukac usterki? Dodam, że w tym komputerze pokładowym na konsoli, widnieje, że kontrola trakcji jest włączona i nie można tej pozycji zmienić , a wydawało mi się, że kiedyś to było do zmiany. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Są jakieś błędy? Można też uruchomić procedury serwisowe i kalibracje czujników wzdłużnych i poprzecznych.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Narazie do odczytywana błędów nie doszedłem. Czy forscanem ogarnę to, bo w tygodniu załatwiłbym to jakoś ?. Zastanawiam się czy problem nie lezy jednak w tej zamianie bloku hydraulicznego lub jakiegoś problemu wynikającego z tego, że to koło mogło nie hamować nawet kilka lat. ( Auto dostałem w spadku ) Kontrolka ABS znika zaraz po odpaleniu, jednak trakcja świeci a komputer pokazuje, że jest włączona bez możliwości wyłączenia. Próbować jeszcze się przejechać jakoś dłużej ?
|
|
|
|
|
|
#9 |
|