![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: andrzej
Model: Bronco Sport
Silnik: 1,5
Rocznik: 2023
|
Chodzi o parzyste stacje. Cały czas mam nieparzyste. Czy coś trzeba zmienić w format AS BUILT?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka Ostatnio edytowane przez SRS ; 24-09-2025 o 23:39 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
ACM czy PCM.... kto by się przejmował, to tylko jedna literka w nazwie....
Nie grzeb w sterowniku silnika (PCM), jeśli nie masz o tym wiedzy, niczego to nie poprawi w temacie paczystych częstotliwości fal radiowych. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
W obu sytuacjach najlepszym rozwiązaniem jest NIE PODŁĄCZAC SIĘ DO AUTA DO CZASU USUNIĘCIA WADY (właściwej z podanych)...
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
[QUOTE=tedi_k;3532552]Z listy modułów na screenshocie widać, że albo BADZIEWNY KABEL albo NIEKOMPETENTNY UŻYWACZ KABLA...
W obu sytuacjach najlepszym rozwiązaniem jest NIE PODŁĄCZAC SIĘ DO AUTA DO CZASU USUNIĘCIA WADY (właściwej z podanych)...[/QUOTE @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dziękuję już drugi raz za pomoc. Forum od tego w sumie jest aby klientów naganiać no i ... aby śmiesznie było Sam się usuń ...nie nie nazwie Cię wadą Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
|
Forma może dosadna, ale w sedno - nie widać, abyś miał dostęp do ACM, gdzie należy wykonać zmianę. Powinieneś widzieć kilkanaście modułów, widzisz jedynie te podpiete do jednej z linii CAN - ja mam tak, gdy korzystam z modułu BT iCar.
Kup dobry interfejs (vLinker FS USB "u mnie działa"), zmiany w ACM dotyczące fal radiowych da się zrobić w Easy Mode, bez konieczności modyfikacji wartości w trybie As-Built. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Napisane było wyraźnie wyżej, że Twoja lista modułów na Twoim screenshocie na to wskazuje! Jeśli to było za mało (czyli brak u Ciebie wiedzy...) - to wystarczyło zapytać "DLACZEGO?" Wyżej Ci już odpisano na owo niezadane pytanie..
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Ja jeszcze dorzucę, że wiele napisano, ale nie znam URLa do dobrego podsumowania wiadomości nt. Forscana, modułów w Fordzie etc po polsku. Tu link do podsumowania po angielsku: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Warto pamiętać o backupach ("Save All" w trybie AsBuilt poszczególnych modułów). Z tą wiedzą można spojrzeć na samą górę drugiej strony tego wątku ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]), gdzie jest lista rzeczy, które można/warto zrobić w Escape 4G, część z tego nada się zapewne i do Bronco. Pod punktem trzecim jest tam spolszczenie, którego częścią jest modyfikacja radia. W zasadzie do kwestii radia wystarczyć powinny zmiany Forscanem (w trybie Easy Mode): - ACM: "Tuner region value" -> "Europe" - APIM: "Radio Tuner Type" -> "RDS (EUR, APA, SA)" |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Kabel ten co polecasz.
Jest już reszta modułów. Tyle że w ACM tylko BUILT. Nie wiem dlaczego. W APIM chyba jest ok.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Najprawdopodobniej Forscan "nie zna" modułu ACM w Bronco, i pozostawia jedynie możliwość zmiany w trybie heksadecymalnym.
Zakładam, że ACM jest pokrewny z tym w Escape. Zrób backup do pliku (Zapisz wszystko). W linii 727-04-01 zmień pierwsze "0000" na "0300" i zapisz cały blok 727-04. Będzie informacja o niewłaściwej sumie kontrolnej, należy zapisać mimo to (suma kontrolna to ostatnie dwa znaki w każdej z linii, więc przy następnym załadowaniu w linii 727-04-01 poza różnicą na początku "03" ostatnie dwa znaki także będą inne). Być może potrzebny jest restart APIMa (power + seek right przez jakieś 6 sekund). |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Dzięki za info.
Czy jest możliwość że coś zepsułem że nie widzi ACM jak w escape? Czy może przez to że ma teraz różne regiony tunera odznaczone w ACM i APIM? Rozumiem że zmiana z 0 na 3 może załatwić sprawę ale nie musi. A powrót z 3 do 0 nie odwróci zman? To mnie martwi i powstrzymuje. Poza tym tu jeszcze nie kopałem i trzęsę portkami. Znajomy sprawdzi w bronku czy ma parzyste stacje. Ale jemu ogarniał to człek KOMPETENTNY i raczej nie sprawdzi jak widzi ACM forscan. To co napisałeś o restarcie APIM czarna magia. Więc nawet o tym nie myślę. Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka |
|
|
|