Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Bronco
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-09-2025, 16:44   #1
Andie
ford::beginner

Imię: andrzej
Model: Bronco Sport
Silnik: 1,5
Rocznik: 2023
Domyślnie Co zrobić w samochodzie zaraz po przyjeździe z USA ?

Chodzi o parzyste stacje. Cały czas mam nieparzyste. Czy coś trzeba zmienić w format AS BUILT?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez SRS ; 24-09-2025 o 23:39
Andie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2025, 20:01   #2
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Co zrobić w samochodzie zaraz po przyjeździe z USA ? 2020+

ACM czy PCM.... kto by się przejmował, to tylko jedna literka w nazwie....

Nie grzeb w sterowniku silnika (PCM), jeśli nie masz o tym wiedzy, niczego to nie poprawi w temacie paczystych częstotliwości fal radiowych.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2025, 00:50   #3
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Andie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chodzi o parzyste stacje. ...
Z listy modułów na screenshocie widać, że albo BADZIEWNY KABEL albo NIEKOMPETENTNY UŻYWACZ KABLA...
W obu sytuacjach najlepszym rozwiązaniem jest NIE PODŁĄCZAC SIĘ DO AUTA DO CZASU USUNIĘCIA WADY (właściwej z podanych)...
Stary 23-09-2025, 22:42   #4
Andie

[QUOTE=tedi_k;3532552]Z listy modułów na screenshocie widać, że albo BADZIEWNY KABEL albo NIEKOMPETENTNY UŻYWACZ KABLA...
W obu sytuacjach najlepszym rozwiązaniem jest NIE PODŁĄCZAC SIĘ DO AUTA DO CZASU USUNIĘCIA WADY (właściwej z podanych)...[/QUOTE @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dziękuję już drugi raz za pomoc. Forum od tego w sumie jest aby klientów naganiać no i ... aby śmiesznie było
Sam się usuń ...nie nie nazwie Cię wadą

Stary 24-09-2025, 01:37   #5
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020

Forma może dosadna, ale w sedno - nie widać, abyś miał dostęp do ACM, gdzie należy wykonać zmianę. Powinieneś widzieć kilkanaście modułów, widzisz jedynie te podpiete do jednej z linii CAN - ja mam tak, gdy korzystam z modułu BT iCar.
Kup dobry interfejs (vLinker FS USB "u mnie działa"), zmiany w ACM dotyczące fal radiowych da się zrobić w Easy Mode, bez konieczności modyfikacji wartości w trybie As-Built.
teiksef jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2025, 10:49   #6
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Andie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...aby śmiesznie było
Sam się usuń ...
NIEKONWENCJONALNIE MĄDRY Kolego - radzę jednak z dobrego serca popracować nad swą niekompetencją, bo sam się prosisz o problemy.
Napisane było wyraźnie wyżej, że Twoja lista modułów na Twoim screenshocie na to wskazuje!
Jeśli to było za mało (czyli brak u Ciebie wiedzy...) - to wystarczyło zapytać "DLACZEGO?"
Wyżej Ci już odpisano na owo niezadane pytanie..
Stary 24-09-2025, 11:51   #7
teiksef

Ja jeszcze dorzucę, że wiele napisano, ale nie znam URLa do dobrego podsumowania wiadomości nt. Forscana, modułów w Fordzie etc po polsku. Tu link do podsumowania po angielsku: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Warto pamiętać o backupach ("Save All" w trybie AsBuilt poszczególnych modułów).
Z tą wiedzą można spojrzeć na samą górę drugiej strony tego wątku ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]), gdzie jest lista rzeczy, które można/warto zrobić w Escape 4G, część z tego nada się zapewne i do Bronco.
Pod punktem trzecim jest tam spolszczenie, którego częścią jest modyfikacja radia. W zasadzie do kwestii radia wystarczyć powinny zmiany Forscanem (w trybie Easy Mode):
- ACM: "Tuner region value" -> "Europe"
- APIM: "Radio Tuner Type" -> "RDS (EUR, APA, SA)"
Stary 24-09-2025, 13:41   #8
Andie

Kabel ten co polecasz.
Jest już reszta modułów. Tyle że w ACM tylko BUILT. Nie wiem dlaczego.
W APIM chyba jest ok.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 24-09-2025, 16:10   #9
teiksef

Najprawdopodobniej Forscan "nie zna" modułu ACM w Bronco, i pozostawia jedynie możliwość zmiany w trybie heksadecymalnym.
Zakładam, że ACM jest pokrewny z tym w Escape.
Zrób backup do pliku (Zapisz wszystko).
W linii 727-04-01 zmień pierwsze "0000" na "0300" i zapisz cały blok 727-04. Będzie informacja o niewłaściwej sumie kontrolnej, należy zapisać mimo to (suma kontrolna to ostatnie dwa znaki w każdej z linii, więc przy następnym załadowaniu w linii 727-04-01 poza różnicą na początku "03" ostatnie dwa znaki także będą inne).
Być może potrzebny jest restart APIMa (power + seek right przez jakieś 6 sekund).
Stary 24-09-2025, 19:47   #10
Andie

Dzięki za info.
Czy jest możliwość że coś zepsułem że nie widzi ACM jak w escape? Czy może przez to że ma teraz różne regiony tunera odznaczone w ACM i APIM?
Rozumiem że zmiana z 0 na 3 może załatwić sprawę ale nie musi. A powrót z 3 do 0 nie odwróci zman? To mnie martwi i powstrzymuje. Poza tym tu jeszcze nie kopałem i trzęsę portkami.

Znajomy sprawdzi w bronku czy ma parzyste stacje. Ale jemu ogarniał to człek KOMPETENTNY i raczej nie sprawdzi jak widzi ACM forscan.

To co napisałeś o restarcie APIM czarna magia. Więc nawet o tym nie myślę.

Odpowiedz

Zasady postowania